Redactieblog

Boerderijbestaan van boven

Het is nog maar luttele seconden geleden dat de loonwerker met zijn onmiskenbare geluid langsreed, als er een haas midden op de zojuist gemaaide strook gras gaat zitten. Nu heeft het dier eindelijk weer uitzicht. Het levert een prachtig shot op voor de cameraploeg.

Net als wij heeft de ploeg weken moeten wachten op enkele zonnige dagen. Voor het televisieprogramma ‘Nederland van boven’ wil men graag allerlei soorten oogsten vastleggen. En daar hoort de grootste oogst in Nederland natuurlijk bij.

Het was vanwege de korte termijn planning moeilijk om de loonwerker en de cameraploeg op hetzelfde moment aanwezig te laten zijn, maar nu het zover is loopt het gesmeerd. Op een aanhanger heeft de ploeg een uitschuifstatief met camera gemonteerd dat wel 15 meter de lucht in kan. Het overzicht over het land is indrukwekkend en de loonwerker heeft er duidelijk plezier in om zijn mooie materieel te laten zien, al is het bijna een dag geleden dat hij zijn bed zag. Ook het schudden van het gras wordt gefilmd, evenals het voer laden in de voermengwagen door Wijnand, die niet zo van oponthoud houdt. Soms loopt iemand door het beeld of raakt het lange snoer naar boven beklemd. Dan moet het opnieuw gedaan worden om alles er mooi op te krijgen. Later filmen ze ook in onze stal en duwt er af en toe een koe haar neus tegen de camera.

Ik vind het leuk om mensen van buiten de agrarische sector te laten zien wat er allemaal gebeurt op een melkveebedrijf en de cameraploeg is enthousiast over de nieuwsgierigheid van de koeien en de bedrijvigheid op deze dag. We vragen ons af of het van te voren de bedoeling was, maar aan het eind van de dag wordt er een super mooi timelapse filmpje van het melken in onze carrousel gemaakt. Daarvan wil ik heel graag een kopietje hebben, zodat we in de toekomst in enkele minuten aan schoolklassen kunnen laten zien hoe het melken er aan toe gaat in de draaimolen. We zijn benieuwd naar het eindresultaat van het filmen, maar dat laat nog wel een paar maanden op zich wachten. Morgen kunnen we ons volledig richten op het binnenhalen van die grasoogst. Wel zo efficiënt, zonder een take 2.

Of registreer je om te kunnen reageren.