Redactieblog

Berekenen en bijsturen

Kosten maken voor mineralen is alleen zinvol als ze het juiste effect sorteren. Hanteer een procesmatige aanpak.

De cijfers rondom mineralen zijn duidelijk. Bijna iedere veehouder voert extra mineralen aan zijn vee om het basisrantsoen aan te vullen. Dat kost €1.000 tot €3.000 per bedrijf en gaat via brok, mineralenmengsels, bolussen, likemmers, water of combinaties daarvan. De intentie is goed, want aanvullen van tekorten moet. Tekorten leiden tot een lagere groei of lagere melkproductie en in extreme gevallen zelfs tot de dood.
Ondanks het hoge percentage veehouders dat mineralen en vitaminen bijvoert, is mineralenvoorziening toch een ondergeschoven kindje. Want driekwart van de boeren test de mineralenstatus niet. Ze hebben dus feitelijk geen idee of hun dieren genoeg mineralen krijgen, of dat ze nog steeds met tekorten te maken hebben of wellicht zelfs overdoseren. Hoe dan ook, dat is weggegooid geld.
Vaak zijn boeren er ooit mee begonnen bij lichte problemen die na starten van het bijvoeren zijn verdwenen. Uit veiligheidsoverweging gaat de boer er dan maar mee door.
Mineralenvoorziening is een proces. Dat vergt een procesmatige aanpak. Maak een plan, voer het uit, analyseer, evalueer en stuur bij. Mineralenvoorziening is zeker geen statisch proces. De samenstelling van de eerste graskuil is anders dan die van de tweede. Als het aandeel snijmais in het rantsoen wijzigt, verandert ook het mineralenaanbod.
In de praktijk gaat dat als volgt. Zorg voor een bekende uitgangssituatie. Laat van alle kuilen mineralen en sporenelementen analyseren. Laat de veevoeradviseur het rantsoen berekenen en test na verloop van tijd de mineralenstatus via melk of bloed. Stel vast hoe de mineralenvoorziening zich ontwikkelt en stuur bij waar nodig.
Dit alles kost geld, maar het is de enige manier om te weten te komen of de gegeven mineralen en vitaminen echt bijdragen aan de gezondheid en optimale productie van het vee. Het geld is dan snel terugverdiend.

Of registreer je om te kunnen reageren.