Redactieblog

17 reacties

Bang voor Dijksma’s dierrechten

Hanna glimlacht: “Zie wat er gebeurt als staatssecretaris Dijksma dreigt met het uitbreiden van de dierrechten richting melkveehouderij? Plotseling komt de gehele georganiseerde landbouw in beweging. LTO, zuivel, vlees, loonwerkers, allemaal werkten ze de laatste maanden mee aan het plan om de overtollige mest kwijt te raken. Roerend.”

Inderdaad. Ieder was ermee bezig. Ook belegen bestuurlijke bonzen als Jan Cees Vogelaar, Cees Veerman, Herman Wijffels, Pieter Winsemius, Wouter van der Weijden en nog een paar bemoeiden zich ermee. Zij omarmden het plan om de melkveehouderij grondgebonden te maken. Het plan van Harm Holman om een maximum aantal kilo’s melk per hectare vast te stellen.

Nu ligt er het rapport. Vol plannen voor de komende jaren. Wat de slagingskans is, weet ik niet. Belangrijk is dat men in korte tijd samen de schouders er onder heeft gezet.  Als er echt problemen dreigen weten we elkaar toch maar te vinden.

“Met uitzondering van de veehouderijvakbonden”, zegt Hanna terecht. “Die schitteren weer door afwezigheid. Die namen geen verantwoordelijkheid voor de plannen. Zo plaatsen ze zichzelf weer in de positie van commentaar geven. Vooral gemakkelijk als het plan mislukt. Dat is hun opstelling: aan de zijlijn staan en afwachten wat anderen ervan bakken. Ook op kosten van die anderen.  Want ze betalen niet meer aan het maken van plannen. Ze profiteren van de collega-boeren, die wel een positieve bijdrage leverden en meebetaalden.”

Zo gaat het nu eenmaal. Landbouw is een afspiegeling van de maatschappij. We zien dat ook in de politiek. Groepen die geen regeringsverantwoordelijkheid dragen, roepen het hardst. Het beste voorbeeld is Geert Wilders, die als gedoogpartner in de Regering Rutte 1 meteen afhaakte toen er echte beslissingen moesten worden genomen. Nu roeptoetert hij weer van alles en zijn partij stijgt fors in de peilingen. Je kunt dat vergelijken met onze veehouderijvakbonden.

“Goed dat de georganiseerde landbouw wel verantwoordelijkheid durft te dragen”, sluit Hanna tevreden af.

Laatste reacties

 • kalkar

  Geert Wilders was het niet met de plannen eens indertijd, en wilde niet als vijfde wiel gebruikt worden. Zo is het verhaal en niet anders. Er is juist moed nodig om anders te doen dan gebruikelijk. In dit geval met tegenzin meehobbelen.

 • Klaverweg

  je moet ook niet denken dat iedereen achter dit plan staat ,ik als varkenshouder in ieder geval niet,dierrechten moeten wel ingevoerd worden voor alle diersoorten en die dan vrij verhandelbaar zijn,dus als een koeboer meer mest wil produceren zou ie van een varkensboer erventueel rechten moeten kopen.

 • j.verstraten1

  Kan me nog goed herinneren c.putten dat in de jaren 90 zo veel kippenfosfaat opgekocht werden door varkensboeren. Waarom dat op een gegeven moment niet meer mocht weet ik niet meer, maar dat had ook vast een reden.

 • schoenmakers1

  ik weet niet wat er verkeerd was aan wilders, toen werden er veel betere besluiten genomen als momenteel

 • joannes

  De mens wil eendracht maar de natuur kiest voor diversiteit!

 • wijntje41

  Die Wilders zou twee zetels moeten hebben kan die van alles aankaarten ,echter als deze man het voor het zeggen krijgt dan voorzie ik een ramp.

 • kalkar

  Wijntje, erger dan nu kan niet meer. Lees maar eens een paar dagen de Telegraaf, dan denk je dat ze in Den haag knettergek zijn. Rijp voor een inrichting.

 • kalkar

  Ik ben ook voor handhaving van dierrechten en wisselbaar tussen de sectoren. Alleen de koeieboeren willen ze niet en van hun win je het nooit. Zie alle subsidies die ze ook gewoon blijven ontvangen.

 • probe14

  De nvm is neutraal gebleven omdat een groot deel van de achterban wel voor invoering en handhaving van dierrechten wil. Het is een gezonde simpele oplossing voor het feit dat er genoeg dieren in Nederland zitten. En via verhandelbaarheid kan iedereen zijn bedrijf uitbreiden of uitbouwen. En de markt zal de prijs bepalen. Via referenties van afgelopen jaren worden dierrechten toegekend dus bestaande bedrijven hebben geen nadeel. Wel een voordeel dat er een nationaal plafond is. Maar Lto liep de agribusiness achteraan en een paar grote groeiers met een grote mond. En de rest van de achterban laten ze platweg verrekken. Maar gelukkig is hun plan een drijfzand-verhaal waardoor we door een slimme mevr. Dijksma niet worden overspoeld door drijfmest van de koeien!

 • minasblunders1

  Melkertje, daar hoef je de Telegraaf toch niet voor te lezen? Dat weet iedereen zo ook wel.

 • Rip

  Toch vreemd. Ik las bovenstaand stukje en dacht dat het ging over het afzijdig blijven van de veehouderijvakbonden en het feit dat ze geen verantwoordelijkheid durven dragen. Maar waar gaat de discussie over? De strijd tussen de intensieve vleesindustrie en de melkveehouderij. Jammer, ik had graag gelezen over de slappe houding van de Vakbondbestuurders, die inderdaad alleen maar commentaar leveren op hetgeen de bestuurders, die wel verantwoordelijkheid durven nemen, voorstellen. Er gemakkelijk. En wat de bio-industrie betreft: hoe is het mogelijk dat een bedrijfstak met zo'n slecht imago, zich af durft te zetten tegen de melkveehouderij, die er gelukkig nog veel beter voorstaat.

 • poldes

  wil je buiten de regels van brussel om produceren;dan kies je zoals de zuivel en lto voorstellen.

 • poldes

  het gekke is dat Nederland het extra oplevert als de zuivel en lto haar zin krijgen.
  Maar de extra afrekening wordt daarna doorgeschoven naar de melkveehouders.
  Geen wonder dat de Nederlandse meelkveehouder vakbond zich hiermee niet verenigd.

 • Rip

  Maar, Poldes, waarom denkt de Nederlandse Melkveehoudersvakbond dan niet mee? Ze staan nu alleen maar aan de kant om op het resultaat hun commentaar te leveren. Dat is toch zwak?

 • pepper1

  Quotum gerelateerde dierrechten ,eenvoudig en duidelijk voor iedereen

 • drientje

  Het is simpelweg ook niet waar dat de vakbonden aan de zijlijn staan. Vergaderboer je moet je beter laten informeren en niet laten leiden wat journalisten van de boerderij bleiren. Dat Dijksma dierrechten achter de hand houd is wel logisch. Eenmaal ingevoerde dierrechten kunnen kosteloos ingekort worden Zie de WHV.

 • Khalid en zijn maten

  ik lees hierboven in meerdere reacties tussen de regels dat de melkveehouderij in NL een super goede bedrijfstak is waarin goed verdient word! Ik heb in de 8 jaar dat ik een agrarisch dienstverlenend bedrijf heb voor een aantal grotere melkveehouders gewerkt ( voor NL begrippen) en het enige wat er gedaan werd was klagen over de verlaging van bepaalde subsidies ,hoe duur het voer was en als de melkprijs weer eens beter was werd er een nieuwe machine gekocht,terwijl ik ondertussen meer dan 3 maanden op de betaling van een klein factuurtje moest wachten. We werken nu vrijwel alleen in de zogenaamde 'bio-industrie', en al wat ik zie zijn goed gemutste ondernemers met visie die ALTIJD op tijd betalen. Heeft niks met het onderwerp te maken,maar dat heeft het wel vaker niet op deze site!

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.