Boerenblog

Met voer komt het er nu op aan

Voer ... De tijd van het jaar dat het moet gebeuren, is nu! Het lijkt wel of voer de laatste jaren steeds belangrijker wordt. Dat is ook te begrijpen, met de voerprijzen van afgelopen jaren.

Hier in Zweden zaten veel boeren aan het eind van de winter met een ruwvoertekort. Het is dus belangrijk hoe het seizoen dit jaar gaat verlopen. Komt een weer jaar met krap ruwvoer? Dan zal weer geen voorraad worden opgebouwd en dat zal tot uiting komen in de prijzen voor ruwvoer. Wordt het een jaar met voldoende ruwvoer, dan heeft dat ook zijn effect op de ruwvoerprijzen. Met 1,7 GVE/hectare, zijn veel boeren zelfvoorzienend en de kleine hoeveelheid  ‘voerhandel’ die er dan ook is, is voornamelijk boer-boerhandel.

Niet onbelangrijk is kwaliteit. Liever wat minder volume maar dan wel een wat betere kwaliteit, dan andersom. Dat resulteert toch in de meest efficiënte productie. Bovendien: zo hoeft ook minder met andere voersoorten gecompenseerd te worden.

En dan de andere voersoorten. Neem soja. Dat de prijzen afhangen van de oogsten in Zuid-Amerika, oké. Maar zouden de handelaren zelf niet de prijzen hoog houden? Dat is nog eens makkelijk verdienen ... Handelaren zijn niet gek; volgens mij weten ze wel hoe ze invloed moeten uitoefenen op het hoog houden van de sojaprijzen. De ‘sojahandelaren’ zijn tenslotte handelaar om geld te verdienen en echt niet omdat ze zoveel passie hebben voor het vak.

Zweedse kroon
De Zweedse kroon is op dit moment vrij sterk ten opzichte van de euro en de dollar. Soja zou hier dus goedkoper moeten zijn; maar dat is dat product niet. Anders was de soja nog duurder geweest, zegt de Zweedse voercoöperatie Lantmännen. Tuurlijk …

Zweeds voorjaar was wél goed
Dus: de tijd dat het moet gebeuren, is nu. Over het voorjaar in Zweden hebben we zeker niets te klagen. De eerste week van mei zaten de veldbonen, graan en mais in de grond. Door broeierig warm weer (25-30 graden) stond alles na een week boven de grond. Beter dan vorig jaar; toen duurde het zeker drie weken voordat er iets kiemde. Mooi dus, want een goed begin is het halve werk. Gras zit sinds de laatste week van mei ook in de kuil. De opbrengst was gemiddeld, maar de kwaliteit lijkt erg goed.  Dat is mooi, want dit kuilvoer komen we (bijna) het hele jaar, elke dag weer tegen ...

Foto

  • Met voer komt het er nu op aan

Of registreer je om te kunnen reageren.