Redactieblog

15 reacties

Melkstal solution

Een melkstal kies je eens in de twintig tot dertig jaar en kost tussen de 700 en 1.200 euro per koestalplaats. Redenen voor ons om een nieuwe melkerij te kopen, zijn gestoeld op het verminderen van de fysieke inspanning bij het melken en het verhogen van de arbeidsefficiëntie om het melken heen.

Bij de oriëntatie hebben we tal van melksystemen overwogen en bekeken. Een automatisch melksysteem hebben we serieus bestudeerd, maar dat gaat hem niet worden. Inpasbaarheid blijvende stal is daarvoor een reden. Bovendien zou een carrousel met robots een zware claim leggen op de organisatie, te veel bepalend zijn voor de arbeidsfilm van de dag.

Ook hebben we niet gekozen voor zij-aan-zij, wel of niet met swing-over omdat de fysieke inspanning in dit systeem nog hoog blijft.  We hebben een aantal carrousel-buitenmelkers bekeken, waar gemolken wordt met twee of drie mensen. Dit systeem wordt bij grote koppels koeien tegenwoordig best vaak aangeschaft. Wij vinden echter dat de melkstaluurcapaciteit groot is, maar de manuurcapaciteit niet.  Eigenlijk willen we een systeem dat voldoet aan onze criteria betreffende inspanning en koeverkeerautomatisering, een hoge capaciteit geeft per persoon en we willen op het laatste rondje na de koeien met één man melken. De eerste twee uur één persoon laten melken en dan de tweede persoon voor de tweede en volgende groepen koeien voor goede doorstroming en boxreiniging. En vervolgens met zijn tweeën de klus afronden. Wij denken dit te bereiken met een 40-stands binnenmelker met professionele draagarm. Het is een éénmansmelksysteem waar je ontspannen en goed 150 koeien per uur kunt melken. Zoals de plannen nu zijn, groeien we de komende jaren van 475 naar 600 koeien en dat betekent drie tot vier uur melken. Maar melken met minder inspanning en met meerdere melkers, dan hoeft dat geen probleem te zijn. Op het moment dat de melker er is, kan die ook de controle van kalfkoeien weer doen.

Zo heeft de keus van de melkstal lang geduurd, waarbij kwaliteit van arbeid en de efficiëntie daarvan van belang waren. In oktober gaan we ervaren of het zo uitkomt.

Laatste reacties

 • alco1

  Goed dat er gekeken wordt naar manuurcapaciteit i.p.v. melkstalcapaciteit, want ik heb al zoveel van die verhalen gehoord van we melken 150 koeien per uur, maarals je dan ziet wat er rondloopt is het vaak niet meer dan 50 koeien per man per uur. De draagarm kan wel eens de oplossing worden voor de schouder problemen.

 • hm

  dom, kunt er beter een 60stands buiten melker in zetten zonder poespas

 • M.harmsen

  beste HM, fijn dat je dit zonder argumentatie gelijk afkeurd. Dhr v Weperen heeft eea keurig onderbouwd, zou jij dat ook eens willen doen voor jou redenatie om een 60stands buitenmelker te plaatsen?

 • Mels

  Alle melkstallen die maar zo kort mogelijk per dag gebruikt worden zijn toch goed beschouwd een te grote investering,je zou verwachten dat 24uur melken met personeel ook bekeken wordt of laten we dat als alternatief achterwege?

 • Mozes

  Meis, een kleinere melkstal en meer uren arbeid die betaald moet worden? Ik kan jou op voorhand vertellen dat dat veel duurder is.
  Ik melk zelf sinds anderhalf jaar met een robot. Aanvankelijk wilde ik een melkstal bouwen. Een visgraat van Gea. Er zouden ook professionele draagarmen inkomen die Jan van Weperen er ook in krijgt. Dit omdat ik al vaak last had van mijn schouders. Uiteindelijk heb ik mij door een adviseur laten overhalen om voor de robot te kiezen omdat ik inmiddels 52 ben, geen opvolger heb en ook al problemen heb met lopen en staan. Het melken met de robot gaat goed sinds ik de siliconen tepelvoeringen vervangen heb door rubberen. Het celgetal zit weer op 117.
  Toch ligt mijn hart nog steeds bij de melkstal....

 • hm

  buitenmelker minder ruimte nodig, makkelijker koeien inloop, goedkoper ga eens in new zeeland kijken hoe ze daar melken . zijn ze hier in nl maar prutsers.
  de boeren hier laten zich altijd omlullen door melkmach dealers. dure apparatuur erin ! of een eenvoudige swingover erin 2x26 kun je alleen melken ong 200koe in uur

 • 22maart2012

  Beste, kijk eens op you tube naar de houding van mensen tijdens het melken. Bij achter onder hangen knikken de schouders, ellebogen naar binnen en soms gaat de rug onnatuurlijk voorover. En bij een swingover mag je ruggenwervel van elastiek zijn om dit op lange termijn vol te houden. Bij een visgraat positie staat men recht. Qua orientatie kijk dan niet alleen naar het koe verkeer, maar ook positie en bewegingen van de melker.

 • lyts

  @hm reactie #6
  Als je kijkt naar de produktiviteit dan hoor je naar kg melk per manuur te kijken en niet naar het aantal passerende koeien.
  Ik schat in dat de gemiddelde nederlandse koe 2 keer zoveel melk achterlaat per melking dan de nieuw-zeelandse. En dan kunnen het volgens jou hier wel prutsers zijn, maar dat is me toch echt iets te kort door de bocht.

 • Mozes

  In de tijd dat ik mij nog op een melkstal aan het oriënteren was heb ik wel eens tijdmetingen gedaan in de oude melkstal. Hoe lang doe ik over de voorbehandeling? Hoe lang duurt het inschakelen en aansluiten van het melkstel? Hoe lang melkt een koe gemiddeld?
  Als je een 60 stands carrousel hebt en je doet 20 sec. over voorbehandelen en aansluiten, de koeien melken 6 min. dan ben je met de 18e koe aan het aansluiten als de eerste de melk er al weer uit heeft. Oftewel, na een derde van de ronde is de melk er uit en tweederde van de ronde hangen de melkstellen werkeloos aan de kant. De beperkende factor in melksnelheid is in dit geval niet het aantal melkstellen maar de behandeltijd per koe. Als je de behandeltijd per koe terug kunt brengen van 20 naar 10 sec. kan de carrousel 2 keer zo snel draaien. In veel melkstallen heeft men veel meer melkstellen dan 1 man effectief aan het melken kan houden. De melkstellen hangen veel meer tijd werkeloos aan de kant dan dat ze werkelijk melken.
  Als 1 man 40 melkstellen effectief aan het melken wil houden en ook nog correct wil melken moet je investeren in verkorting van de behandeltijd. Zonder draagarmen moet je het melkstel pakken, inschakelen, met 1 hand vasthouden en met de andere hand de tepelbekers 1 voor 1 aansluiten en daarna nog de melkslang in de geleiders leggen.
  Wordt vervolgt.......

 • Mozes

  Vervolg:
  Met een draagarm kan tijdens de voorbehandeling het melkstel automatisch inschakelen, onder de koe draaien, waarna met twee handen tegelijk de tepelbekers aangesloten kunnen worden. De melkslang zit in de arm geïntegreerd en hoeft niet in een geleider te worden gelegd. Dit scheelt zeker 7 sec. per koe wat op een aantal van 500 koeien overeen komt met TWEE UUR PER DAG.

  Er is nog een reden voor draagarmen: in een gewone doorloopmelkstal melk je van 2 kanten waardoor de belasting over beide schouders verdeelt wordt. In een carrousel worden alle koeien van dezelfde kant gemolken waardoor alle belasting op dezelfde schouder komt. Hier komt nog bij dat een carrousel vooral wordt ingezet bij grotere koppels. Draagarmen zijn in deze melkstallen een must omdat anders de uitval onder de melkers groter wordt dan de uitval onder de koeien.

 • abtje

  @Mozes Dan hoop ik oprecht dat je niet de Mlone gekocht hebt, anders had je inderdaad beter de melkput kunnen kopen...

 • Mozes

  Ik heb een Lely A4.
  De nieuwste versie van de MIone blijkt ook goed te werken.

 • Broer

  Jan, en anderen,
  Een koe melk je van achteren. Dat garandeerd de beste bereikbaarheid van de uier en werkpositie van de melker.De belasting van het lichaam vind gelijkelijk over links en rechts plaats. Eventueel kan gemakkelijk gewisseld worden tussen linker- en rechterarm. Bij een zij aan zij opstelling profiteer je bovendien van een compacte bouw en korte looplijnen. Bij een draaimelkstal buitenmelker komt daar nog bij dat de koe gelijk goed recht staat. Voor licht en gemakkelijk melken, ook handig voor (vrouwelijk) personeel, kun je dan ook nog ipv draagarmen kiezen voor het door Jan Castelein en mij uitgedachte systeem van uit de vloer omhoogkomende tepelbekers. Melkersplatform blijft zo ook mooi ruim en leeg en na melken worden de melkbekers met één druk op de knop automatisch op de spoeljetters geplaatst. In 2012 goed voor de Rabobank innovatieprijs in Biddinghuizen. Maar kom zelf eerst maar eens langs en melk evt. mee. Vindt je het niets, ook goed maar zeg niet dat je nu alles gezien hebt. Je weet me te vinden, A32 afslag 14 en dan nog 4 km. Of kijk eerst op <>. Groeten, Broer.

 • Achterland

  Hallo Jan ik melk inmiddels sinds 11 december 2011 met een 40 stands buitenmelker. Melk nagenoeg altijd alleen en inderdaad de capaciteit is dan 140-150 koeien per uur. Evt is melkstal ook te zien op internet zie daarvoor
  <> vanaf 4.25 minuten komt onze buitenmelker in beeld voor 1,5 minuut. Indien interesse om te kijken kan dat via Fullwood dealer.

 • Broer

  Jan,
  Bedoel je met een professionele draagarm misschien de robotaansluitarm van ScottMilktech zoals die staat in Veehouderijtechniek nr.4/2013 ?
  Dat ding biedt zeker perspectief, mar ook dan zou ik zeker voor een buitenmelker gaan.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.