Commentaar

47 reacties

Chantage en afpersing

FrieslandCampina kreeg Greenpeace op bezoek en zwichtte in een van haar sterkste dossiers.

Greenpeace blokkeerde vorige week met een 12 meter lange windmolenwiek de toegang tot het hoofdkantoor van FrieslandCampina (FC). De milieuorganisatie wil dat de zuivelonderneming zich in de politiek uitspreekt voor de doelstelling om de Nederlandse economie in 2050 onafhankelijk te maken van kolen, gas, olie en kernenergie. Een paar uur later volgt al een update van Greenpeace dat FC zich committeert aan haar politieke doelstellingen. In normaal Nederlands: 'FC is gezwicht voor onze afpersing en chantage'.
En dat terwijl FC in het energiedossier ver voorloopt op de doelen voor 2020 en 2030. Van de energie die nodig is op FC's productielocaties, betrekt ze 40 procent van ledenboeren met windmolens, biogasinstallaties en zonnedaken. Dat percentage moet snel omhoog. FC legt daarvoor 0,3 cent per kWh als bonus op tafel voor boeren die energie produceren. En dan zo snel zwichten voor chantage door Greenpeace?
De top van FC had een statement moeten maken. Het tegenoffensief inzetten, direct een persbericht uit laten gaan: 'Wij kopen al 40 procent in van onze leden. En hoezo pas in 2050 onafhankelijk van kolen en gas? Wij gaan richting 90 procent groene energie in 2018. Sneller kan niet, omdat dat grote investeringen van onze leden vraagt.' De actieleider had tien minuten moeten krijgen om de actie af te blazen en de wiek weg te halen.
Maar nee, de directie drinkt thee met Greenpeace en zal haar standpunt politiek ondersteunen. Sinds wanneer doet een bedrijf aan politiek? Blijf daarvan weg!
Het hek is van de dam. Als FC door de bocht gaat op een dossier waarin ze een ijzersterke positie heeft, wat doet ze dan in zwakkere dossiers? Dus Vogelbescherming Nederland, trek naar Amersfoort. De intensivering van de FC-leden is immers desastreus voor de weidevogelstand. Naast thee krijgt u ook nog eens uw zin.

Laatste reacties

 • aarthamstra1

  Beste, Robert zeer scherp gezien. Zouden ze ook zo snel zijn als de boeren op de stoep staan.

 • jan1966

  Goed gezien Aart, Cees ( de man van meer dan 1 miljoen) 't Hart luistert beter naar Greenpeace dan naar zijn eigen leden.

 • agratax2

  Welk bedrijf volgt deze strategie? Hoe ver kan Greenpeace gaan, zonder de lands economie te ontwrichten? Onze grootte concurrent en handelspartner, China, doet niet zo hijgerig als het over het klimaat gaat. Zij investeren eenvoudig in hun toekomstige productie en daarmee hun werkgelegenheid, door hun grondstoffen en voedsel zeker te stellen.

 • alco1

  Deze handelswijze van de FC lijkt in feite op die van de LTO. Geen grote aandacht geven in de hoop dat het doodbloed. Men ruikt echter bloed en wil meer. Prima verwoordt Robert.

 • abtje

  Nu FC heeft laten zien hoeveel ruggegraat het heeft, kan ze beter Greenpeace de voordeur sleutel geven. Daar zullen ze nu zeker vaker gebruik van gaan maken...

 • Sjaak

  Heb net even op de FC-site gekeken, daar wordt deze anekdote anders uitgelegd....:)

  Verwacht hier nog wel een reactie van een FC-bestuurder. Zo niet, dan is het wel duidelijk, hoe de vork aan de steel zit....en wie hem hanteert!

 • Mels

  Zoals ik al zij had inderdaad de knuppel erop gemoeten,dit is pure chantage en de bestuurders blijken eenvoudig chantabel te zijn.Het zal ze ook een worst wezen want hun salaris wordt gewoon betaald en de bonus ook terwijl de boeren de groene waanzin uit eigen zak betalen want het gaat uiteindelijk van de uitbetaling af.

 • wmeulemanjr1

  Als je meer dan 1 miljoen per jaar verdient dan denk je toch niet meer na over knooierige boeren die eigenlijk altijd onder kostprijs moeten leveren (waarom moet 1 man meer dan 1 miljoen per jaar verdienen bij een coop?) Wij leden laten ons lekker naaien onder het mom van Greenpeace(zijn gewoon een stelletje raddraaiers!!) Misschien zijn dit vrienden van onze grote topper, het zal wel.

 • ACB

  Als bestuurders niet capabel zijn voor hun functie vooral in een coop ,dan moeten ze de laan uit. Dat geld voor hun alle bestuurders,ze denken dat hun de dienst uit maken maar wie betaald hun salaris...?????. Zonder leden zitten ze de zonder werk toch! Zonder boeren geen fc!!!!.

 • daan1908

  Geachte Hr Bodde waar gaat dit over ? Of FCDF zich politiek uit wil spreken ivm milieudoelstellingen anno 2050 . Nou als jij je huiswerk had gedaan kon je in het jaarverslag 2012 van FCDF opmaken dat dit er al stond . Daarom was dit ook een inkoppertje voor het bestuur en een mooi zoethoudertje voor Greenpeace . Dhr Bodde doet alsof hij erbij was , niet dus . Het past waarschijnlijk niet in uw straatje maar FCDF is toonaangevend op het gebied van innovatie , duurzaamheid etc . Nogmaals er wordt gepraat over 2050 , waar hebben we het over .DHr Bodde doet aan stemmingmakerij en ja dan krijg je reacties .

 • Mels

  Nee,daan1908,de actie van groenpies was totaal overbodig,waarom een bedrijf bezetten/dichtgooien die voorop lopen in de groene waanzin.Met boerengeld dat ook nog....

 • daan1908

  Het probleem is dat je er mee te maken hebt Mels , elke sector in de veehouderij , industrie , Shell , Unilever noem maar op , alleen ga er verstandig mee om . Hang niet zo´n verhaal op als Bodde doet . FCDF weet echt wel hoe ze dit moeten aanpakken .

 • Mels

  Dat betwijfel ik,want een vinger geven is je arm kwijt raken.De afspraken liggen er een zijn meerjarig vastgelegd.Ook groenpies was hier lang en breed van op de hoogte.Waarom zet de pr man van FC groenpies niet eenvoudig op zijn nummer? De minderheid dwingt de meerderheid in deze en dat lijkt me niet de juiste democratische weg.

 • Ishtar

  Misschien dat Cees 't Hart wel in het geheim lid is van Greenpeace?

 • Romeijn

  Gelukkig maakte FrieslandCampina handig gebruik van deze kans. Misschien was het onderling allemaal al van tevoren afgesproken. Goede PR. Jammer dat anderen hier alleen maar een bedreiging in zien. De snel veranderende wereld niet kunnen bijhouden. Fijn jongens, koude oorlog, snel de loopgraven in, en ... verliezen.

 • alco1

  Romeijn. We weten nu wat we aan jouw hebben!

 • koestal

  een zwaktebod van FC over de ruggen van de melkveehouders,wacht maar even ,ze staan zo weer voor de deur met andere eisen !

 • Mels

  Romein,als ik nou jou tent binnenliep en jou met een schreeuwhoofd ging vertellsn hoe jij het verkeed doet en wat je moet veranderen en wel nu tewijl die veranderingen al goedeels op stapel staan......? Denk dat ik een helm en harnas aan moet......of minstens vriendelijk doch dringend gevraagd wordt om op te hoepelen....

 • Jan-Willem

  FrieslandCampina heeft geen concessies hoeven doen aan Greenpeace, omdat haar eigen doelstellingen op het gebied van energie en klimaat al in lijn zijn met de kabinetsdoelstelling van 16 procent duurzame energie in 2020. Vandaar ook dat Greenpeace uit eigen beweging dezelfde ochtend nog de windmolenwiek heeft weggehaald. We herkennen ons daarom totaal niet in de kritiek van Robert Bodde en zijn juist ontzettend blij met de publieke steun die Greenpeace vorige week woensdag op haar website ten aanzien van FrieslandCampina ’s doelstellingen op het gebied van energie en klimaat heeft uitgesproken. Voor onze medewerkers en leden-melkveehouders wordt hiermee bevestigd dat we op de goede weg zijn en dat wordt als een steun in de rug ervaren.

  Jan-Willem ter Avest
  Director Media Relations
  FrieslandCampina

 • Sjaak

  @Jan-Willem

  kijk, dat is nog eens duidelijke taal, nu keert de rust weer terug....;)

 • abtje

  @Jan-Willem. Je eigen niet willen herkennen in de kritiek is uiteraard het allermakkelijkste. Wat moet je anders zeggen als media regulator?
  Als je verder kijkt heeft heer Bodde wel degelijk gelijk.
  Maar jezelf een pluim opsteken is altijd leuker.

 • alco1

  In ieder geval kunnen we zeggen dat Greenpeace zomaar dingen doet, zonder goed geinformeerd te zijn. Dat laat zich op hun waarde schatten.

 • alco1

  Van publicaties in de landelijke pers over hoe goed de FC bezig is heb ik nog niets gelezen! Wel heb ik daar die molenwiek gezien. Zal nog wel komen.

 • Martin

  Beste Jan-Willem ter Avest, dat u hierop reageerd toont uw kracht!

  Snap deze hele discussie ook niet. Moet er nou altijd gevochten worden?

 • Mels

  Nee,Martin dat hoeft niet maar het feit dat groenpies dit zonder enige consequentie mag en kan doen toont de slapte van dit door linkse groene rakkers bestuurde land waarin we dit heel normaal (moeten) vinden en als FC dan zegt dat ze die doelstelling al lang neergezet hebben komt er helemaal geen enkele reactie in welk blad of radio en tv dan ook.Nee,de media zou eens iets verkeerds over groenpies schrijven.De actie blijkt dus TOTAAL overbodig en dat stoort me ontzettend. Eerst navraag doen en dan de media zoeken.

 • daan1908

  Dat klopt Mels , eerst navraag doen maar wat moet je nog aan navraag doen als de landbouwmedia zelf steken laat vallen . Boerderij heeft omdat ze bovenop de sector zit vaak hele goede ingangen maar soms heb ik het gevoel dat ze deze niet genoeg benutten . Nogmaals in een vrij land mag je actievoeren , boeren hebben ook weleens iets geblokkeerd of tegengehouden dat paste ook altijd niet maar gebeurde toch .

 • alco1

  @Mels. De PR van de FC moet eigenlijk zo duidelijk zijn dat Greenpeace deze fout helemaal niet kon maken. Na de blokkade zeggen dat je ontzettend blij bent met de publieke steun van Greenpeace is een beetje toegeven dat je zelf hebt gefaald.

 • Martin

  @mels, Ben als lid niet altijd blij met het beleid van RFC, maar moeten zij dan meteen een gevecht aan gaan met Greenpeace? of alleen al de schijn van strijd aangaan?

  En jullie vechten elkaar hier ook zo ongeveer de tent uit. Wordt je daar nou nooit moe van? Dat lijkt me ook TOTAAL overbodig.

  In plaats van dat jullie het waarderen dat iemand van RFC een uitleg geeft........

 • Mels

  Nee hoor FC heeft juist gehandeld en groenpies heeft de fout gemaakt hier,die moeten ergens een veeg uit de pan krijgen omdat ze dus menen dat FC tekort aan de groenewaanzin doet wat dus niet het geval blijkt. Helaas zal geen enkele media die veeg uitdelen want die wordt dan direct niet meer uitgenodigd om van een of ander blokkade feest verslag te doen. De ene hand wast de andere,Media vrijheid???? Hier niet en nergens niet.

 • alco1

  @Martin. Ik ben als lid wel redelijk tevreden over de RFC. Ook 't Hart is een geschikte kerel. Wat mij net als Mels op de baricades brengt is de publicaties in de kranten. Zo éénzijdig dat je er soms zoals je zelf zegt, moe van wordt. Daarom vindt ik ook dit weer een gemiste kans om de burger te informeren hoe alles werkelijk in elkaar zit.
  Alles wat mij stuwt is de grote zorg dat de crisis alleen opgelost zal worden als in de jaren '40.
  Er moeten monden gevuld worden en er moet verdient worden om ook daadwerkelijk sociaal te kunnen zijn, maar er zijn teveel groeperingen die er totaal geen weet van hebben wat ons boven het hoofd hangt en later zullen zeggen: 'Dat hebben we nooit geweten'

 • joannes

  In deze column van Robert met de reactie van de Directeur Media Relaties FC is weer overduidelijk dat de media, met zelfs een vakdeskundige, het nieuws vooral gekleurd en prikkelend (zoals men dat noemt) rapporteert. Het gaat ze meer om het effect en het aantal lezers als de waarheid is weer duidelijk. Roddelen en stemming kwekerij is vele male lukeratiever dan de feitelijke rapportage blijkt.

 • abtje

  @Alco1 Wie was er in Europa de slechtst betalende in maart??? Onderzoek van LTO.

 • daan1908

  Ach Abtje het zal Einstein nog niet lukken om jou uit te leggen hoe het werkt met zomer/ wintermelk , nou dan hoef ik er al helemaal niet aan te beginnen .

 • abtje

  @Daan1908 Goed geraden. FC was de slechtst betalende in Europa...
  Wat is dat toch met die FCers? Is het angst of wat anders?
  Kunnen totaal niet tegen commentaar, ook al zijn het de feiten.
  Het grote probleem van FC is dat als hun als grootste al de meeste gelden voor andere doelen gebruiken dan hun leden te betalen, de concurrenten zich ook niet geroepen voelen als kleine speleres om wel de juiste prijs te betalen.
  Zou FC dat namelijk wel doen, dan moesten de coculega's wel meedoen.
  Ach, misschien dat er een keer een stel FC ers wakker worden die wel eerlijk deze vragen durven te stellen. Helaas, Daan1980, ik ben niet de vijand, maar op deze wijze ook een FC slachtoffer...
  Alle Fc ers behoren dat in ieder geval zich te realiseren in plaats van blind te kruipen, wat de meesten doen. Triest...

 • joannes

  @abtje, traditie en bij de grootste horen geeft een gevoel van veiligheid. Het jammer dat dit gewoon geëxploiteerd wordt! En vergeet niet, FC moet nog steeds melk leveren aan concurrenten. Dus ook in de vraag en aanbod dynamiek hebben ze teveel melk voor eigen productie. Dan is het toch vanzelf sprekend dat ze nooit de hoogste prijzen zullen betalen.

 • daan1908

  We hebben deze discussie al een keer gevoerd met Klaas van der Horst .
  Voor alle duidelijkheid : iemand die weg wil bij FCDF krijgt 5.00 cent mee per liter , niemand vertrekt . Eigenlijk is dit het beste bewijs dat de club het gewoon heel goed doet . En verder veel succes !!

 • alco1

  Vertrouwen in iets hebben hoeft niet in korte termijn uitbetaald te worden. Het kan ook vertrouwen zijn in de toekomst.

 • natuurboer

  Hoe sterk moet je band met FC zijn? Via de DMF gaat er veel FC melk naar de concurrenten van FC. Via de DMF lever je als lid/leverancier de melk aan FC op papier. Maar in werkelijkheid gaat die melk van een FClid naar Arla, DOC of een andere concurrent van FC.

 • abtje

  Ik heb gesproken met verschillende FCers, deze zeggen wel eerlijk dat weggaan inderdaad geen optie is. Het zijn mensen die al drie generaties leveren. Nu er toch een soort wanbeleid ontstaan is doet ze dat pijn tot in hun ziel. Hun generaties lang opgebouwde coop word verkwanselt door een bestuur wat zelf geen cent tekort komt. De primaire doelstelling zijn ze allang uit het oog verloren, een eerlijke prijs voor de boeren.

 • Mozes

  Wanbeleid?

 • daan1908

  Niet meer op reageren , heeft echt geen enkele zin .

 • alco1

  Maar ik weet nou nog niet wat volgens abtje de beste melkfabriek is.

 • Mels

  Ja,wanbeleid,dingen doen die alleen degene die het verzinnen beter maken en die niets toevoegen op de opbrengstprijs van de door de Nederlandse veehouders geleverde melk.Dat is een vorm van wanbeleid.Als het doel van die acties is om de opbrengst voor de coopleden te verhogen,prima,maar dat doel is al lang en breed verlaten.....

 • koestal

  ja ,de melkveehouders hebben weinig keus,en Cees wil maatschappelijk verantwoord produceren ,ook zijn salaris is maatschappelijk verantwoord vind hij,nu de melkveehouders nog een maatschappelijk verantwoorde melkprijs en dan moet Cees ook nog Wakker Dier tevreden houden

 • koestal

  Door al die aankopen van landbouwgrond voor natuur ,krijg je intensivering op de resterende landbouwgrond ,door verschraling van de natuurterreinen trekken de weidevogels weer naar de bemeste overblijvende landbouwgrond. Dit is het paard achter de wagen spannen !

 • Piet, Midden-Europa

  Het ontbreekt Jan-Willem ter Avest niet aan zelfgenoegzaamheid !!!... Meehuilen met de Wolven is de weg van de minste weerstand. Ach op kosten van de leden/leveranciers ---andermans bloed, zweet en tranen--- is het gemakkelijk praten !!!...

 • ArnoldNus

  'Sinds wanneer doet een bedrijf aan politiek?' Hoe naief kun je zijn?? Niet zo naief lijkt me..

Laad alle reacties (43)

Of registreer je om te kunnen reageren.