Commentaar

12 reacties

Koe als speldenkussen

Koe krijgt in 2020 veel meer entingen dan nu. Een deel zal via de neus gaan, maar het gros wordt geïnjecteerd.

De melkveebedrijven groeien hard in gemiddelde omvang en gaan nog harder groeien na 2015. Dat maakt dat diergezondheid opschuift van belangrijk item naar speerpunt in de bedrijfsvoering. Intensivering is namelijk alleen mogelijk als er weinig afwijkende (lees: zieke) dieren zijn. Afwijkende dieren vragen tijd, en dat is het meest schaars op een efficiënt draaiend bedrijf.
Diergezondheid staat of valt met bedrijfshygiëne, de weerstand van de koe en de ziektedruk. De hygiëne is de afgelopen jaren flink verbeterd door stalrenovaties en nieuwbouw.
De ziektedruk neemt echter toe. Er komen steeds meer dieren op een kluitje en uitheemse ziekten rukken op. Niemand kende Schmallenberg en BVD type 2 in 2010, West Nijl-virus ligt op de loer en er is nog een scala aan blauwtongetjes op komst. Daarnaast gaan BVD en IBR nog steeds volop rond in de Nederlandse rundveehouderij. Een snelle slag is wel te slaan bij IBR door een eradicatieprogramma in te voeren. De weerstand daartegen vermindert gestaag, maar helaas durven de voormannen het nog steeds niet aan om dat af te kondigen. De beslissing daartoe is weer opgeschoven tot 'na de zomer'.
Preventieve entingen voorkomen dat een ziekte grote schade veroorzaakt. Die entingen worden al meer ingezet op groeiende bedrijven. Het gebruik zal de komende jaren toenemen door de drang tot 'vlekkeloze' productie en het almaar aanscherpende antibioticabeleid dat dwingt tot voorbehoedende actie. Ga er maar van uit dat op de grote bedrijven de dierenarts of para-veterinair elke drie weken komt opdraven om gericht koeien en jongvee te enten, afhankelijk van leeftijd en drachtstadium.
De koe krijgt in 2020 veel meer entingen dan nu. Een deel ervan zal via de neus gaan, maar het gros via een prik. Hoewel de farmaceuten volop bezig zijn om mixbare entstoffen te ontwikkelen, wordt de koe steeds meer een speldenkussen.

Laatste reacties

 • Flyinghollander

  Niemand kende Schmallenberg en BVD type 2 in 2010, is dit ook niet, omdat we nu veel meer testen?

 • Pieterv1

  Er wordt inderdaad wel veel meer getest. Maar dat is ook omdat veeartsen soms weinig/geen antwoorden kennen op nieuwe ziektes.
  Preventie is zo belangrijk!!!!! Geef mij maar voor de voet weg alles vaccineren voor alles wat mogelijk is! Dan zelfs ben je nog niet volledig beschermd!
  Vaccins kosten nu eenmaal handenvol geld maar stel dat je een uitbraak had van bvd; dan zouden de kosten en 't leed nog veel groter kunnen zijn.

 • abtje

  Eerst zeiden we dat de koeien ziek waren of minder alert, of wat dan ook door een virusje wat ze uitziekten en dan was het weer over. Nu geven ze dat virusje na een jaar een naam en is iedereen blij. Het virusje heeft een naam, de koe heeft weerstand opgebouwd en we zijn een jaar verder.
  Vraag maar aan een ervaren dierenarts, vroeger gingen koeien dood aan BVD, nu niet meer, ze hebben toch weerstand opgebouwd.
  Salmonella, idem, gezonde koeien gaan er niet meer aan dood. Kunnen wel even ziek zijn, lees weerstand opbouwen, maar het is nauwelijks meer dodelijk.
  En zo zal je ieder jaar wel een virusje oplopen, doen wij mensen ook, en dan noemen we het weer de griep. Het ene jaar heftiger dan het andere jaar.
  Zorg gewoon voor een gezond veebestand, dat heeft weerstand en kan wat hebben en laat je niet te dol maken door naamgevers en vaccin bouwers, die hebben andere belangen.

 • Karst

  Robert Bodde, wat een domme verhalen de hele tijd.

  Alles wat ik van die man lees is negatief en overtrokken. Altijd alles erger maken en alles overdrijven. waardeloos voor een chef Rundveehouderij. ik denk dat ik de boerderij op zeg.

 • janenminie1

  Helemaal met je eens Karst puur theoretisch gabasel

 • paparattler

  Tineke and Kees have vaccinated 3.000.000 cattle over the last 35 yrs in Western Canada.It really works when using top quality vaccines,no out breaks of any kind when properly administered.
  Vaccines are cheap compared to the alternative.

 • paparattler

  Vaccinating cows is a good and necessary management tool.In the neck under the skin,never in the rump.
  Our children got more vaccinations then a cow ever will and we don't complain.

 • abtje

  Leuk dat engelands praten , maar het is interesanter om te weten WAT en WAARTEGEN je ent. Enten om het enten is tuurlijk puur onzin.

 • paparattler

  IBR,PI3,BRSV,BVD,PRESPONSE/SHIPPING FEVER,8 WAY OR 7 WAY/SOMNUGEN.
  LIVE OR KILLED VACCINE DEPENDING ON THE TYPE OF CATTLE.
  PARASITIC WE USE IVOMEC.
  ALL CATTLE WILL GET A BOOSTER AT SOME POINT IN TIME.

  YOU ABSOLUTELY HAVE TO VACCINATE,OTHERWISE SOONER OR LATER YOU WILL HAVE PROBLEMS AND THAT IS A FACT.

 • abtje

  Praten is niet schreeuwen.

 • paparattler

  Ik kan niet begrijpen dat er in Nederland nog bedrijven zijn die niet vaccineren.

  Volgende week van Canada naar Kazakhstan om 'n bedrijf van 4000 stamboek koeien op te bouwen,die zullen constant ieder jaar gevaccineerd worden.

 • Bison

  Ik heb al in geen twintig jaar gevaccineerd paparattler, voor parasites gebruik ik meestal safeguard(kan niet zonder anders liet ik dat ook achterwege)
  Maar in een feedlot kom je er zonder niet meer mee weg.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.