Commentaar

10 reacties

€1.000 of meer?

Rundveehouders rekenen nog met de quotumprijzen voor de koerechten. Die rechten gaan echter minder kosten.

Alfa Accountants heeft als eerste stevig gerekend aan de waarde van koerechten. Bedrijven die voor de extra koeien nog stalruimte, personeel en mestafzet moeten regelen, mogen krap €3.500 per koerecht betalen. Zijn die zaken aanwezig, dan mag een koerecht €8.500 kosten.
Op de berekening valt niets af te dingen, maar laat u niet bang maken. Toen de varkensrechten werden ingevoerd, circuleerden bedragen van vijf tot tien keer het jaarsaldo. Voorman Wien van den Brink waarschuwde zelfs dat de zeugenrechten richting €3.000 zouden gaan. De effectieve handel startte op €900. De prijs zakte nadien, de zeugenrechten noteren nu al jaren rond €450.
Invoering van koerechten past naadloos in de huidige meststoffenwet waarin al varkens- en pluimveerechten gedefinieerd en toegekend zijn. Met kleine wetswijzigingen kunnen koerechten aan melkveehouders, kalvermesters en vleesveehouders worden toegewezen. Dat zal wel gebeuren op basis van een teldatum in het verleden, 31 december 2012 of 1 april 2013. Via I&R is het aantal dieren en type rundvee per bedrijf exact in kaart, dus dat zal weinig problemen opleveren.
Vanaf dat moment zijn er dus weer rundvee-, varkens- en pluimveerechten. Het ligt voor de hand terug te keren naar de vroegere systematiek waarin varkens- en pluimveefosfaat wel omzetbaar waren in rundveefosfaat, andersom niet. En dan start de handel. Het saldo per kilo fosfaat ligt bij varkens veel lager dan bij rundvee, dus u kunt schetsen waar het quotum heen stroomt. Varkensfosfaat kost nu rond €20 per kilo. Een koe is 41 kilo fosfaat, dan kost een koerecht geen €3.316 en ook geen €8.500, maar krap €1.000, afschrijfbaar in vijf jaar. Dat is klein bier ten opzichte van de huidige kosten voor melkquotum bij afschrijving in twee jaar. Het valt in het niet bij de €14.000 per koe die enkele jaren terug nog werd betaald voor de uitbreiding met één koe.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Dat zijn nog 'ns goede berichten. Rekenwerk dat terzake doet.

 • alco1

  Die koerechten zal onze handels positie met het buitenland geen goed doen. Een herziene mestwet en duidelijk mestafzet zal het gemakkelijks uitvoerbaar zijn en kostprijs niet onevenredig verhogen, desnoods gestaafd door twee jaarlijkse grond onderzoek.

 • Gerjo-Kompier1

  Ik ben geen voorstander van koerechten / rundveerechten of hoe het ook gaat heten om de omvang van de rundveestapel beperkt te houden. Maar als deze er komen is het wel zo rechtvaardig dat deze uitwisselbaar worden met dierrechten van andere landbouwhuisdieren. Het gaat immers om de beperking van de mestproductie binnen Nederland en niet om productiebeperking van vlees, zuivel, eieren e.d..
  Maar wat gaat er gebeuren als de rundveehouderij bijvoorbeeld varkensrechten opkopen om om te zetten in koerechten? Inderdaad, de prijs stijgt....... moet nog zien of je dan voor 1.000,- aan rechten een extra koe kan houden.
  En de varkenshouderij? Kans op een warme sanering, of uitholling van een sector?

 • Mels

  Helemaal niet verhandelbaar maken alleen overdraagbaar na inlevering. Anders gaat het net als met quotum skyhigh.

 • farmer135

  het lijkt wel of jullie zelf op dierrechten aansturen.....

 • boerrick

  Tuurlijk, lekker gebakken lucht kopen.

 • joannes

  Alléén die prijs of mogelijke prijs zegt weinig! Maak eens duidelijk wat de drijvers zijn van deze berekening. bv invloed rente tarieven, melkprijs, bezettings effecten, eigen grond, enz, Dan zal ook duidelijk worden wat voor de één past en logisch is kan voor de ander absolute zelfvenietigng van rendement zijn. Een koerechten waarde gaat landelijk of regionaal gelden, maar zegt niets over de mogelijke toegevoegde waarde in een specifiek bedrijf.

 • BO(skabout)ER

  Geen dierrechten is een must voor iedereen

 • LUCTOR

  Wie heeft er nu belang bij de accountants bureaus of de sector?
  Meestal krijg je van deze bureaus een stevige rekening. Lees niet dat dit bureau het in opdracht gedaan heeft het lijkt me daarom ook sterk dat het zonder eigenbelang doorgerekend is maar misschien heb ik het mis dat sinterklaas daadwerkelijk bestaat.

 • BouwersEJ

  @Paul.gld1

  Ik denk dat niemand zit te wachten op dierrechten.

  Denk dat je het meer moet zien als positioneren als ondernemer.

  Als je de bal wilt vangen, moet je wel z'n koers volgen....

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.