8 reacties

Zijn wij nu zo slim of zij zo dom?

Theo van Zoest
Jonge bestuurders van kleine coöperaties schrijven gastcolumns in Boerderij. Dit keer de bijdrage van Theo van Zoest, melkveehouder in Reeuwijk (Z.-H.) en bestuurslid van coöperatie De Samenwerking.

Kort na de jaarwisseling schoof een loonwerker aan tijdens de koffie. Net als elk jaar wilde ik graag zijn prijzen weten, om te zien wat het kost als ik hem het komende jaar werkzaamheden laat uitvoeren. Al gauw werd duidelijk dat hij vanwege het afschaffen van de rode diesel zijn prijzen behoorlijk ging verhogen. Ik vertelde hem dat ik als melkveehouder aan het begin van het proces sta en mijn kostprijs aan niemand kan doorberekenen.
Voercoöperatie gedag zeggen
Naast de stijging van waterschapslasten, assurantiebelasting en de afgeschafte rode diesel (die ons ook raakt) kan zijn prijsverhoging er ook nog wel bij, om nog maar te zwijgen over de hoge krachtvoerkosten. De loonwerker suggereerde hierop dat ik die dure veevoercoöperatie maar eens gedag moest zeggen en het voer voortaan moet kopen bij een particuliere veevoerfabriek. Dat was vast veel goedkoper. Dat raakte mij als coöperatiebestuurder. Ik moet de voordelen van de veevoercoöperatie aan de kant schuiven, omdat bij hem de kosten stijgen.

Lijkt op samenwerken
Uit eerdere gesprekken die ik had met deze loonwerker weet ik nog dat hij wel eens personeel verhuurt aan collega’s als hij zelf het niet zo druk heeft, en mensen inhuurt als hij het werk niet aan kan. Dat lijkt toch ook erg op samenwerken. En toen er een uitnodiging op de mat viel voor een informatieavond over graslandverbetering die hij organiseerde in samenwerking met een collega-loonwerker kreeg ik helemaal een coöperatief gevoel.
Coöperatie voor loonwerkers
Misschien moet deze loonwerker de coöperatieve gedachte niet weg willen denken, maar ermee aan het werk gaan. Een coöperatie voor loonwerkers die gezamenlijk brandstof inkopen. Ook zaaizaden, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen zijn tegen scherpere prijzen in grote hoeveelheden in te kopen. De afwikkeling en coördinatie van monsters van de mesttransporten kunnen loonwerkers bijvoorbeeld ook collectief verwerken tegen gunstige tarieven.

Er liggen behoorlijk wat kansen als we allemaal coöperatief denken en doen. We zitten nu dan wel zonder rode diesel, maar straks hopelijk allemaal zonder de bedreiging van de rode cijfers.

Laatste reacties

 • Flyinghollander

  Leuk dat de loonwerkers als cooperatie starten, maar waren er niet de cooperatieve werktuigenverenigingen? En waar is de cooperatie melkfabriek, die voor betere plus in de melk moet brengen? Er word per veehouder als ik de cijfers juist hebt voor 24.000 euro aan reclame vormen betaald en is de melkprijs met een vergelijking naar DOC veel hoger, dat dit bedrag verantwoord is?

 • joannes

  Het is vooral de ¨terug¨ naar coöperatie in dit verhaal wat me opvalt. Het scherpe verschil met De Coöperaties die zich nog Coöperatie noemen maar een multinational geworden zijn, valt goed op. Samenwerken onder en voor boeren is wat er mankeert bij deze Goliathen in de agrarische wereld.

 • av

  cooporatief werken is wel mogelijk, alleen een goede cooperatie is een utopie. op een of andere manier werkt dat gewoon niet. elkaar scherp houden werkt het beste, dus ieder voor zich. en een beetje samenwerken kan natuurlijk altijd.

 • av

  een beetje een rare kop heb je gekozen voor dit artikel. beetje meer bescheidenheid zou je beter passen

 • ACB

  Monopolie-posities,die alles kapot maken,kijk om je heen het gebeurd overal,Europa ligt aan de geewhonger.Jullie worden er toe gedwongen om coöparatief te handelen anders hebben jullie geen eten,maar dat is heel wat anders. Waar is het nuchtere verstand gebleven?????

 • ACB

  Nu al hebben de coöparaties (cq multinatiols ) jullie in de tang.Want jullie maken de melkprijs niet,dat doen hun. Oja 26,9 % meer netto winst.Wat is jullie marge ???/??

 • Jan Zonderland

  Theo, jij bent een beetje dom. Concurentie onder loonwerkers houd hen scherp en daardoor heb jij al jaren je werk kunnen laten doen tegen alleszins scherpe tarieven. Stel nu eens dat alle loonwerkers bij jou in een straal van 50 km de koppen eens bij elkaar steken en unaniem de prijzen gelijk trekken en gelijk met 20 % verhogen, dan wil ik je wel weer eens horen. Tevens geef je zelf al een mogelijk voorbeeld van dat een coop vaak duurder is dan een particulier i.g.v. voerleverancier. Dit komt omdat in de particuliere sector de stijd met de concurentie meer dwingend gevoerd moet worden.

 • Noordam2

  er zitten flinke tegenstrijdigheden in het verhaal van Theo en het heeft daardoor ook nul waarde. de loonwerker verhoogd terecht zijn prijzen en als hij opmerkt dat cooperaties misschien wel duurder zijn dan particulieren is dat een opmerking om over na te denken, maar zeker niet zo bekrompen reageren als Theo
  een goed leermoment Theo, en succes in de toekomst!!!!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.