Redactieblog

3 reacties

Vruchtbaarheid

De voorspelde tussenkalftijd geeft 395 dagen aan en de pinken kalven op 23,8 maand. Zijn dit cijfers waar je tevreden mee moet zijn bij een zwartbonte (HF) veestapel?

De gemiddelde tussenkalftijd in Nederland ligt op 410 en de vaarsafkalfleeftijd is 27 maanden. Er van uitgaande dat melken een economische bezigheid is met daarbij de focus op duurzaamheid, is daar best iets over te zeggen.

Om met de vaarzen te beginnen: jong laten afkalven levert alleen maar voordelen op. Onder het motto 'wat niet produceert, kost geld' is de aanpak: jeugdgroei benutten en net over de 13 maanden beginnen te insemineren. Tot 8 maanden mogen en kunnen de kalveren makkelijk groeien, daarna wel ontwikkelen, maar niet te vet laten worden. Dat laatste is niet zo moeilijk tot een maand of 18, maar juist de 18e tot en met de 22ste zijn de moeilijke maanden om goed te voeren. Op 'gewone' kuil met mineralen worden ze vaak veel te dik.

Het insemineren vanaf de 13e maand kost ons de laatste jaren 1,5 inseminatie per pink voor een drachtigheid. We gebruiken een stier met 'verondersteld' weinig geboorteproblemen. De combinatie van jong laten afkalven met een geschikte stier, tezamen met een bedrijfsfokkerij van licht hellende kruizen, heeft er in geresulteerd dat er de laatste zeven jaren geen keizersnee heeft plaats gevonden. Voor managementdoeleinden worden de vaarzen lineair gescoord en ze meten daarbij 145 gemiddeld.

Na het afkalven met 60-80 dagen weer beginnen te insemineren. Niet vroeger, want dan kunnen de vaarzen nog wat uitgroeien.

De koeien, daar is nog winst te halen. Een productieve veestapel is een veestapel die kort in lactatie zit en dat is bij een vlak afkalfpatroon 160 dagen. Zo’n veestapel is makkelijker te managen, weinig wisselende conditiescores etc. Dat betekent 45 dagen na het afkalven beginnen te insemineren. Het streven is voor de productiepiek weer drachtig. De vruchtbaarheidsaanpak, onderdeel van het vijf lactaties 50.000 liter bedrijfsdoel, gaan we komende herfst verder ondersteunen met activiteitsmeters.

Laatste reacties

  • jan1966

    Netjes

  • joannes

    Wie zijn doelen en kengetallen niet kent, krijgt hier een belangrijke boodschap! Het is het verschil tussen kostgangers houden en productie!

  • lyts

    Belangrijker dan tussenkalftijd is nog steeds het afvoer% ivm vruchtbaarheid. Zolang dat getal nergens besproken wordt is er geen waardeoordeel te geven over het kengetal tkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.