21 reacties

Marketing drukt de NVI

Oude stieren zijn nog steeds erg goed, maar hun NVI valt door aanpassingen in de berekeningen €100 lager uit. Dat past de marketeers maar al te goed.

Ik vind de coöperatie een geweldige vorm om een gezamenlijk doel beter of sneller te bereiken. 
Helaas zijn bekende coöperaties in de landbouw door 'noodzakelijke' fusies verworden tot logge, onvoldoende functionerende organisaties. Mar
keting is dan een belangrijk middel om de leden rustig en tevreden te houden. Neem onze fokkerij-
coöperatie CRV. Haar net afgewerkte vergaderreeks door Nederland is niet benut om te luisteren naar wat leden/klanten willen om dit vervolgens aan te bieden. Op avonden vol eenrichtingsverkeer is meegedeeld waarmee de club bezig is. De kracht van de marketing, hoe de informatie door je strot gedrukt wordt, bepaalt hoe de leden erop reageren.
Buitenlandse activiteiten en investeringen zijn een vaak terugkerend agendapunt. Zinvol of niet, deze investeringen worden gefinancierd vanuit 
Nederland. Mocht de buitenlandse winst ten goede dreigen te komen aan Nederlandse leden, dan volgt steevast weer een nieuwe buitenlandse investering waar de centen aan opgaan. Conclusie: geld zal er verdiend worden en iedereen profiteert, alleen niet degenen die het in het begin betaald hebben.
Het fokkerijhoofdstuk wordt in die vergaderingen besproken met puike presentaties vol grafieken, cijfers en special effects. Om aan te geven hoe succesvol het CRV-fokprogramma is, is de gemiddelde NVI van de top tien meest gebruikte stieren van 2002 (18 NVI op huidige basis) vergeleken met de top van 2012 (200 NVI). De genetische vooruitgang van tien jaar fokkerij is een dikke 170 NVI.
Fantastisch om te horen, maar wat kan de gemiddelde boer hiermee? Helemaal niks! In plaats van tevreden achterover te leunen en te wachten op de bitterbal uit eigen zak, zou het wijzer zijn iets verder te kijken dan de door marketing gefopte neus lang is. De top tien van 2012 bevat drie proefstieren uit de genomics topcategorie. Dat is een groep die inmiddels bewezen systematisch overschat is en waaruit maar sporadisch stieren hun hoge belofte én spermaprijs waarmaken. Deze stieren met een overschatte beloftevolle index opnemen in zulke vergelijkingen is dé manier om jezelf rijk te rekenen.
De basis van de index is in tien jaar tijd al tweemaal gecorrigeerd, in totaal met pak ’m beet €100. Die basisaanpassing is een fantastisch marketinginstrument om boeren vooral te laten geloven dat alle nieuwe genetica beter is dan de oude. De index van zo'n goeie ouwe stier krijgt namelijk elke vijf jaar een flinke tik. Neem Laurenzo, uit de top van 2002, die heeft nu nog een NVI van 117. Zonder 
basisaanpassing zou hij met 217 NVI nog steeds met de top van 2012 mee kunnen.

Waarschijnlijk pijnlijk, maar ook onze foktechnici kunnen – als ze door hun zelf opgeworpen marketingcijferbrij heen kijken – zien dat de melkveehouders 10 procent van hun koeien insemineren met andere rassen. Blijkbaar zijn dit boeren die nooit gelikte vergaderingen bezoeken, niet in de foppende vooruitgangcijfers gestonken zijn en minder tevreden waren over de koeien in de stal dan de geclaimde genetische vooruitgang op papier.

Laatste reacties

 • VeireS

  Een belangrijke factor in de NVI berekening is levensduur, deze is er sterk op vooruit gegaan laatste jaren. Het aantal 100tonners blijft stijgen, dit komt vooral omdat laatste jaren meer en meer naar vruchtbaarheid, celgetal etc. gefokt wordt. Kijk maar naar hoogste NVI stieren zit vaak O-man bloed in deze zijn zonen scoren vaak heel hoog op factoren als celgetal en dochtervruchtbaarheid. Ik geloof in de genetische vooruitgang en zie het weer in de veestapel. De genomic stieren scoren hoog maar zijn 'maar' 60% betrouwbaar, niemand verplicht veehouders deze te gebruiken.

 • j.verstraten1

  Ik zie in de statistische gegevens de levensduur de laatste 3 jaar alleen maar dalen. Zowel de levensduur bij afvoer als de leeftijd bij de aanwezige dieren. Dat het aantal 100 tonners blijft stijgen komt door de hoge productie aanleg, niet door de toegenomen leeftijd. Op mijn eigen bedrijf heb ik trouwens ook, honderdtonners, zelfs 3 jaar geleden een 10 tonner maar de gemiddelde leeftijd en leeftijd bij afvoer volgen de landelijke tendens. Dat zal dan wel komen omdat ik nooit geen vergaderingen van crv bezoek.

 • Marcel v

  Jeroen slaat de spijker op zijn kop, als CRV het zo goed doet waarom hebben ze dan al jarenlang geen internationale stiervader gefokt?
  Het doel is allang niet meer goede stieren te fokken maar boeren geld uit hun zak kloppen.

 • Achterland

  De 100 tonner van nu is afkomstig van een stier die +/- 10-13 jaar geleden is gebruikt. Dus hoezo fokken we vooruit ??? Dat moeten we nog maar zien !!!

 • Flyinghollander

  Snapte veire S reactie ook al niet, dan heb je wel snel vooruit gang en hoe zie je die doordat je veel koeien vervangt door vaarzen.

 • joannes

  Het is altijd goed de praktijk en vooral de praktijk visie in de coöperatie te houden! En in je collumn sla je niet één maar diverse spijkers op de kop. De buitenlandse avonturen en het belang daarvan voor de Nederlandse leden is voor mij nog het sterkste bewijs voor je stelling. Wat heeft het CRV Brazil http://www.crv4all.com/eng/structure/lagoa.htm nu met Nederlands boerenbelnag te maken? Niet het klimaat, niet het type, enz heeft met Nederlandse koeien te maken. Behalve export van kennis en leuke reisjes zie ik geen belang. Een belang met een groot risico! Het risico dat de directie het niet meer voor zijn leden maar voor zich zelf doet. En dat is niet coöperatief!

 • richtr

  Dat CRV in brazilie zit daar hebben de NL boeren niks aan, ook de VS brengt niks op voor de leden in NL, de directie daar integen kan zo mooi reisjes naar die landen verantwoorden... Back to basics, ga goede koeien fokken voor de leden en voor een goede prijs!
  Als de leden slim zijn kappen ze nu met CRV en zoeken ze een goedkoper alternatief!

 • VeireS

  Je ziet toch stieren als stadel die nog altijd hoog staan voor LVD dat ze nu nog hoog scoren... Hebben verschillende aan de melk hier no nonsence koeien. Dat zie je nu ook bij cricket, al 2de kalfs aan de melk gewoon plezierige boerekoeien die makkelijk hun productie aankunnen. En vervangingspercentage ligt hier tussen 25 en 30 dus valt wel mee. Als je volgens mij consequent en doelgericht fokt kom je wel terecht bij je doel. En voor de één is dat exterieur, voor de andere topproductie,... Bij ons zijn het allround koeien die liefst zo lang mogelijk blijven lopen.

 • abtje

  Uiteraard zijn wij ook lid van deze veeverbeteraars, braaf iedere maand de melk monsteren. En dat is het, stieren moet je met verbeterende stieren doen, die zoeken we wel bij KI Samen.
  Niet doorfokken op genetische afwijkingen, niet iedere keer cijfertjes aanpassen.
  De koeien werk je de hele dag mee, moet je je boterham mee verdienen. Dus niet generaties Bell bloed doorfokken om regelmatig lebmaag verdraaingen te krijgen.
  Dan maar op papier mindere stieren die in de stal wel doorgaan.

 • NoordHollander

  het wordt tijd dat er eens een deskundige losgelaten wordt op deze materie jeroen er wordt steeds omheen gedraaid en nieuwe opties aangegeven maar
  nog steeds geen resultaatvoetbal wellicht brengt de fusie met alta verheldering

 • ...............

  Welke fusie met alta?????????

 • ...............

  Welke fusie met alta?????????

 • ...............

  oeps, 2 keer geklikt.

 • ohzo

  Een kleine kanttekening van mijn kant... Statistisch gezien loopt de gemiddelde levensduur terug. Moeten we ook even kijken waarom dat is. We zijn begonnen met quota 30 jaar geleden, waar 30 % van de koeien opde barbeque eindigden. Niet de jonge koeien, maar oudere lager producerende koeien uiteraard. Statistisch gezien gaat de levensduur dan naar beneden met hogere melk produktie. Dat is natuurlijk kolder. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden, waarbij je uitermate voorzichtig moet zijn met statistiek.
  Feit blijft dat de nederlandse fokkerij een tikkeltje op een zijspoor raakt door niet teveel te reageren op de geluiden vanuit de praktijk.
  Daarnaast heeft Jeroen totaal gelijk door te stellen dat de cooperatieve avontuurtjes in het buitenland de nederlandse veehouder onstellende weinig geld opleveren. En niet alleen CRV, maar zeer zeker FC doet daar plezierig aan mee.

 • 344412

  Goed om te lezen dat zowel de rekenmeesters in Arnhem als Jeroen van Maanen Laurenzo de beste stier van die generatie vinden. Ik melk er zelf ook nog een paar beste oude koeien van. Als we echter geen basisaanpassingen hadden gehad, had Cricket nu 300 nvi en Atlantic dus bijna 400 nvi gehad, naast de 200 nvi van Laurenzo. Genetische vooruitgang bestaat, bij mij, en al die andere boeren die wel jonge stieren gebruiken, tenminste wel. De zure column van Jeroen doet verder ook geen recht aan de goede en open ledenvergadering in de Meeuwenhoeve waar volop ruimte was voor discussie,

 • peterhoogendoorn

  Vruchtbaarheid fokt CRV ook al jaren op. TKT enz. worden alleen maar slechter !! Dat krijg je als je fokt met een cijferbrij, waarin de meeste boeren zoals ik allang door de bomen het bos niet meer zien. Je moet erin geloven anders werkt het niet. En dus proberen de ingenieurs te voorkomen dat de boeren het begrijpen, want dan geloven ze het niet meer. Cijferfokkers onder ons, kijk eens vaak terug of de stieren die je 3 à 4 jaar en langer geleden hebt gebruikt met een bepaald doel, ook werkelijk de verbeteringen in je dieren gebracht hebben die ze je toen lieten geloven. Dus niet weer naar cijfers kijken van je huidige dieren, maar gewoon naar je dieren kijken en je resultaten in de praktijk. Hopelijk gaan dan bij steeds meer boeren de ogen open en zal CRV hun stieren wel anders moeten selecteren. Dus uit oude en dus meestal probleemloze koeien, die ondanks hun vaak matige fokwaarde wel zijn blijven lopen.

 • peterhoogendoorn

  Vruchtbaarheid fokt CRV ook al jaren op. TKT enz. worden alleen maar slechter !! Dat krijg je als je fokt met een cijferbrij, waarin de meeste boeren zoals ik allang door de bomen het bos niet meer zien. Je moet erin geloven anders werkt het niet. En dus proberen de ingenieurs te voorkomen dat de boeren het begrijpen, want dan geloven ze het niet meer. Cijferfokkers onder ons, kijk eens vaak terug of de stieren die je 3 à 4 jaar en langer geleden hebt gebruikt met een bepaald doel, ook werkelijk de verbeteringen in je dieren gebracht hebben die ze je toen lieten geloven. Dus niet weer naar cijfers kijken van je huidige dieren, maar gewoon naar je dieren kijken en je resultaten in de praktijk. Hopelijk gaan dan bij steeds meer boeren de ogen open en zal CRV hun stieren wel anders moeten selecteren. Dus uit oude en dus meestal probleemloze koeien, die ondanks hun vaak matige fokwaarde wel zijn blijven lopen.

 • peterhoogendoorn

  Vruchtbaarheid fokt CRV ook al jaren op. TKT enz. worden alleen maar slechter !! Dat krijg je als je fokt met een cijferbrij, waarin de meeste boeren zoals ik allang door de bomen het bos niet meer zien. Je moet erin geloven anders werkt het niet. En dus proberen de ingenieurs te voorkomen dat de boeren het begrijpen, want dan geloven ze het niet meer. Cijferfokkers onder ons, kijk eens vaak terug of de stieren die je 3 à 4 jaar en langer geleden hebt gebruikt met een bepaald doel, ook werkelijk de verbeteringen in je dieren gebracht hebben die ze je toen lieten geloven. Dus niet weer naar cijfers kijken van je huidige dieren, maar gewoon naar je dieren kijken en je resultaten in de praktijk. Hopelijk gaan dan bij steeds meer boeren de ogen open en zal CRV hun stieren wel anders moeten selecteren. Dus uit oude en dus meestal probleemloze koeien, die ondanks hun vaak matige fokwaarde wel zijn blijven lopen.

 • peterhoogendoorn

  O sorry. 1 keer lezen is voldoende.

 • Sparta

  Het is altijd weer verbazend hoe iedereen reageert op de marktleider in de rundveeverbetering! Er is mij op school geleerd dat fokkerij maar een klein deel van het bedrijfsresultaat bepaald. Het is natuurlijk goed om de hoogste genetische vooruitgang na te streven maar uiteindelijk heeft de veehouder met zijn managementkwaliteiten de grootste invloed op de levensduur en uiergezondheid en alle andere zaken die de melkkoeien ouder kan laten worden.
  Het is overigens wel aardig om in het overzicht van 100 en 10 tientonners te zien hoe weinig importstieren een dochter in deze rij hebben staan, dit zegt toch iets over de fokkerij die CRV nastreeft.

 • 344412

  De moeders van Future (geloof ik), Harry, Timer en Surprise (weet ik) hebben allen 100.000 kg melk gegeven. Toch is dat blijkbaar ook geen garantie voor succes. Had men toen maar Genomic Selection kunnen gebruiken, dan was er waarschijnlijk wel een betere zoon van Ronald (Harry) of Luxemburg (Timer) uit deze op zich uitstekende fokkoeien ingezet. En wat de vruchtbaarheid betreft: het gaat erom waar jezelf op fokt, niet waar CRV op fokt,met Spencer, Cricket, Impuls of Kodak zal het met de vruchtbaarheid stukke beter gaan dan met Fidelity, Canvas of Paramount- dochters.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.