9820 x bekeken 24 reacties

Die rotbanken...

Erik van Valkengoed
Jonge bestuurders van kleine coöperaties schrijven gastcolumns in Boerderij Weekend. Dit keer de bijdrage van Erik van Valkengoed, melkveehouder in Leusden (U.) en lid van de raad van commissarissen van ABZ Diervoeding.

In de media wordt veel geklaagd over de rol van de banken in de huidige crisis. Is dat wel terecht? Hoe zou u zelf reageren? Ik heb met plezier twaalf jaar in het bankwezen gewerkt. Het waren tijden dat de commercie hoogtij vierde en op verkoopoverleggen successen werden gedeeld over verkochte polissen, leningen en rentederivaten. Diezelfde bankmensen zijn nu druk met het beheren en soms ook afbouwen van hun klantportefeuilles. Aangestuurd door managers die ook een veel moeilijker rol moeten hebben aannemen. Alles staat in het teken van het uitvoeren van klantbeheer, want controllers hebben de macht al lang overgenomen van de commercie.

Natuurlijk waren er in de hoogtijdagen sceptici, maar uiteindelijk zijn het beleid en de concurrentie leidend. Met de huidige situatie gaan bankmanagers zich niet branden aan een specifiek dossier waarin ze net te veel risico lopen.
Rabobank
Bij de coöperatieve Rabobank, die wij als boeren in deze tijd moeten koesteren, gaat helaas ook niet alles vanzelf. Ondanks alle controllers, auditteams en interne accountants kon die bank zelfs niet voorkomen dat over 2012 fors moest worden voorzien bij te risicovol uitgezette kredieten. Daarnaast is sprake van een grote boete in verband met fraude met de Libor-rente.

Krimpen
Wij moeten ons denk ik schikken in de huidige situatie. Zo dichtbij als uw bank vroeger was, zal deze fysiek niet meer komen. Voor een bank is krimpen het middel om aan de nieuwe Europese doelstellingen te voldoen.

Winnaars
Wij als ondernemers moeten daarentegen werken aan de houdbaarheid van ons verdienmodel. Wat dat betreft is de visie van de Amerikaanse investeerder en miljardair Jim Rogers in ons voordeel. Hij voorspelt duidelijk betere opbrengstprijzen in een wereld met een gebrek aan agrarisch ondernemers. Zorg dat u hiervoor plannen heeft en bij de winnaars behoort. Wanneer u toch om de tafel moet voor onverwachte liquiditeitstekorten, dan is het in deze tijd kwaad kersen eten met uw financier...

Laatste reacties

 • hvhvof1

  Zeker een goedkopen leningen af kunnen sluiten,boffert.!!!

 • Frits85

  Ha die Erik.
  Waarom gaat het in de boerderij niet gewoon over koetjes en kalfjes!
  Daar gaan we het maar een keer over hebben in de Boa's over hebben!

 • joannes

  Wanneer je Jim Rogers als voorbeeld visionair neemt voor de agrarische toekomst zeg je meer over jezelf dan je misschien wilt. Deze man heeft met zijn clowneske optreden niet één maar twee belangen: het publiek te focussen op zijn lucratieve agrarische deriviaten handel en zijn internationale faam voor gewild provocerend spreker op meetings met als enige onderwerp de stijgende gemiddelde leeftijd van de agrarische ondernemer. HIj vergeet erbij te vertellen dat met de industrialisatie en mechanisatie die agrische productiviteit nog nooit zo hoog is geweest en de meeste boeren grondgebonden zijn en een zéér hoge entree drempel hebben dankzij de inflatie op agrarische grond.(Waar de banken met hun commerciele beleid en verkoopteams gretig aan hebben meegewerkt) Kortom vindt je bakens dichterbij en betrouwbaarder dan die Jim Rogers die voor eigenbelang zijn toeschouwers een mooi verhaal op de mouw spelt

 • trekker123

  Voorlopig hoeven we in ieder geval nog niet bang te zijn dat er een gebrek aan boeren gaat ontstaan. Wie overblijft realiseert gaandeweg toch nog steeds een hogere productie en de meeste boeren kunnen het bedrijf van de beide buren er wel bij doen. Alleen niet als je met geleend kapitaal grond moet gaan kopen tegen de prijzen die we in Nederland al jaren kennen en die voorlopig ook nog niet echt heel veel zullen zakken.

 • Demeter Griend

  Dus jij was ook zo'n stropdassendrager in dienst van de bank.
  Hardwerkende mensen spaarvormen voorschrijven waarvan de bankmedewerkers wisten dat ze nooit het rendement zouden kunnen hebben wat voorgespiegeld werd. Je was een zgn dief van eigen portemonnee als je er niet aan mee deed. Gelukkig heb ik nog landbouwschool gedaan waar je leerde na te denken.

 • gerard1

  Erik, Jim Roger zou best wel eens gelijk kunnen krijgen. De vraag is echter of die winnaars wel in Nederland zullen zitten. Hogere prijzen geldt in dit geval voor de wereldmarktprijs, wat in veel gevallen onder onze prijzen ligt. Onze markt is de Europese markt en die is verzadigd.

 • av

  de columns van die nieuwe gastschrijvers zijn te slecht voor woorden. Hoe kan een serieus vakblad als de boerderij zulke slechtte columns plaatsen...

 • agratax2

  Erik. Ik heb nooit begrepen dat de banken genoegen hebben genomen en mee zijn gegaan met de politiek toen die het aflossen van hypotheken niet meer verplicht stelden. Deze werkwijze moest wel leiden tot het moment dat er meer geld uitstond dan volgens de economische wetten wenselijk is. Hier kwam bij dat er helaas een wetmatigheid is, die ons heeft geleerd dat er om de X jaren een financiële crisis is. Dit was zelfs tijdens de Gouden eeuw al, de West Indische Compagnie is ten onder gegaan aan dezelfde problematiek als de huidige opgeblazen huizen en aandelen prijzen. Dit hadden de bankiers zich moeten realiseren, maar nee ze hebben gedacht, dat de bomen tot boven de hemel konden groeien en zeker de GELD boom. Hoe naïef kun je zijn als bankier / econoom.

 • Bison

  Hier doen de banken het wel anders,die lenen dezelfde dollar wel 100x uit.
  Op de puter een paar nummertjes creeren tegen 3 tot 6 % interest en..kassa!!..... dat kan toch nooit kapot al gaat de helft failiet!!

 • jeanjean

  Bison,ik heb al vaak zitten te kijken naar het embleem van rabo-bank je weet wel dat ronde geval waar 'n man opstaan. Ik denk dat het 'n uitgeklede (dus naakte)boer moet voorstellen die op z'n laatste € staat.

 • abtje

  Wil jouw fantasie niet verstoren, maar (fluister) het iseen zonnewijzer.

 • Bison

  Ik ken het rabo embleen niet jeanjean,er geen rabbies bank in mijn buurt

 • Mels

  Idd jeanjean. Het lijkt alsof het de laatste boer is die opgeruimd hebben.RuimtAlleBoerenOp. Als ze zover zijn wordt de man er op een burger of mkber.....maar helaas is het een zonnewijzer.

 • freehold

  @AV. Met alle respect, maar boerderij.nl is toch veel meer telegraaf dan NRC.
  Op de CAH in Dronten mochten we de boerderij NIET als bron gebruiken in onze verslagen. Dat zegt toch genoeg. Ik geef toe dat ik elke dag ff op deze site kijk, maar voor keiharde en goede cijfers, moet je hier niet zijn.

 • agratax2

  freehold. Als jullie alleen Boerderij aanhielden als bron kan ik me de eis voorstellen. Maar als je ook nog enkele internationale landbouwbladen leest, krijg je een aardig beeld van wat e rop de wereld gaande is. Pas wel op de grootte landbouwbladen in West Europa komen allemaal van dezelfde uitgever en zijn aangepast aan de plaatselijke omstandigheden en in de plaatselijke taal. Verder weinig of geen nieuws onder de zon.

 • boertje56

  Natuurlijk moet je nieuwsvorming van boerderij.nl gekleurd zien. Vergeet ook niet de agro industrie met alle reklame op boerderij .nl. Ook doodgewoon euro.s hoor. Reklame inkomsten dus. Dus ook wat gekleurde artikelen.

 • Piet, Midden-Europa

  Ja hoe na-if kun je zijn als bankier/econoom ???... Merkt @agratax1 op !!!... En nu zit de Middenstand en met name de Agrarische sector met de gebakken PEREN !!!... Het is een cadeautje van gisteren, van verkeerd beleid, door te veel en te gemakkelijk geld uit te lenen. Het is ook waar wat Han schrijft de Geschiedenis herhaalt zich! en de jonge ondernemers moeten het gelag betalen.

 • info36

  Wie niet steelt of erft moet werken tot ie sterft. Dat geldt voor de meeste boeren maar zeker niet voor de banken!

 • Zuperboer

  Kortom 't benne en blieve rotbank'n. En die gastcolums, snel schrappen dat scheelt veel ergernissen, is slecht voor onze bloeddruk.

 • Mozes

  Ik woon dicht bij de stad waar een nieuwe woonwijk wordt gebouwd. Een aantal jaren geleden, in de gouden huizenmarkt jaren deed zich een bizar verschijnsel voor. Als mensen een bouwkavel hadden gekocht en een huis hadden gebouwd was het huis op het moment dat het klaar was een derde deel meer waard dan het gekost had. Niemand leek te beseffen dat dit derde deel wat het meer waard was lucht was.
  Toch werd het gefinancierd en zelfs nog meer dan dat.

 • Mels

  Juist en nu die eenderde eraf geploft is doen ze(eigenaren en banken) huilie huilie terwijl dat uiteraard geen stand kon houden. Al hadden we niemand gehoord als hetzelfde zich nu nog voorgedaan had.

 • Piet, Midden-Europa

  En zelfs nog meer dan dat schrijft @Mozes, ja het is waar zo ging dat in de jaren 2005, 6, 7 en 8. Nu zuchten heel veel ondernemers/particulieren onder (te) zware lasten.

 • johannetje

  gewoon door doen waar je mee bezig bent, daarbij is de bank een hulpmiddel, meer niet.

 • Mels

  Ja,johannetje,das wel waar maar dan moet je wel enige buffer hebben wan tzonder heb je helaas niet als te veel te vertellen en betaal je simpelweg de hoofdprijs voor je centen waardoor het nog moeilijker wordt.de ratten.....

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.