Boerenblog

51 reacties

Boer laat zich ringeloren

Ik kreeg een artikel uit Australië in mijn mailbox: ‘Farming Business makes no sense’. Helaas, daar zit veel in. Boeren laten zich ringeloren. Het artikel hieronder in grote lijnen.

Ik kreeg onlangs onderstaand artikel uit Australië in mijn mailbox: Farming Business makes no sense, van www.familyforfarm.com.au. Je wordt er niet vrolijk van. Hieronder dit (vertaalde) Australische artikel. Het gaat dus over de situatie daar, maar Nederlandse boeren zullen veel zaken ook herkennen.

Ik weet nu waar ik in mijn denken de fout in ben gegaan; de twee woorden Boeren en Onderneming mogen niet samengaan. Ze horen namelijk niet bij elkaar. Ik zeg dit vanwege de volgende overwegingen; enkele vragen die we onszelf als boeren moeten stellen:

1. Hoe is het mogelijk dat 2 liter melk 1 dollar in de supermarkt kost en een halve liter water meer dan $3 kan kosten?

2. Een boer fokt een kalf op en na negen maanden krijgt hij er $400 voor op de markt. Dan verkoopt de vleesverwerker het vlees aan de groothandel, die het weer aan een restaurant verkoopt. Dat levert het vlees als diner aan de klant. Dit hele proces zal circa drie maanden in beslag nemen en dan brengt het karkas aan het eind van het verhaal ongeveer $3.000 op. Wie heeft het meeste werk gedaan en wie kreeg de laagste waarde voor zijn harde werken? Juist, ja.  Wie is dus de pineut? De boer.

Ik pretendeer niet om denigrerend te doen over de rol van de boer, maar ik denk dat deze beroepsgroep dit probleem over zichzelf afroept. Boeren accepteren namelijk zaken die niemand anders op zijn werkplek zou pikken:

1. Wie accepteert een lager rendement op zijn investeringen dan een boer?

2.Wie pikt zulke lange werkdagen voor zo’n lage vergoeding anders dan een boer?

3. Wie anders dan de boer geeft zijn producten aan een ander om daarmee meer geld te verdienen/‘maken’?

4. Wie anders dan de boer beschermt blijmoedig zijn individualiteit?

5. Wie anders dan boeren concurreren met elkaar, maar werken nooit samen en verenigen zichzelf niet in groepen om zo zaken te verbeteren?

6. Wie is bereid om zijn producten aan de supermarktketen te leveren voor een prijs waar zijn collega-boeren het niet voor wensen te verkopen?

7. Wie doet iedere keer weer hetzelfde en verwacht dan toch een andere uitkomst? (Dit geldt wel als de Einstein-definitie voor krankzinnigheid.)

Sprekend over krankzinnigheid: wie is bereid te werken onder ondraaglijke omstandigheden, van de vroege morgen tot de late avond, om verse melk te maken? Ik ben ervan overtuigd dat de stedeling de complexiteit die melkproductie met zich meebrengt, zoals herd management of voederproductie, nooit zal kunnen waarderen.

Water levert €400 per liter op

Even terug naar de fles water. De man die deze fles water produceert, hoeft alleen maar te letten op zijn machines, dat die blijven draaien, en dat in een airconditioned fabriek. En daarvoor vangt hij twee tot vier keer zoveel als een boer.Ik heb even Google geraadpleegd en kwam al met al op waterprijzen van ca. €400 per liter. Wel even een verschil met wat een boer voor een liter melk vangt.

De billijkheid in dezen is ver te zoeken. Hoe is dit zo ver gekomen? Dat is een discussie op zich. Maar wat iedereen kan begrijpen, is dat dit naar mijn mening niet zo kan door gaan. We moeten anders en vooral slimmer gaan denken.

Eerst ondernemer zijn, dan pas boer

Als boer moeten we eerst ondernemer worden en daarna pas boer zijn. Boeren zullen moeten samenwerken niet alleen om kennis te delen over hoe je op je bedrijf werkt. Maar we zullen moet gaan praten over ‘Hoe bouwen samen een betere onderneming op’. Dit is wat de ondernemingen in de steden ook doen en zo moet het op het platteland ook gaan gebeuren. Dit betekent dat we op het platteland niet allemaal kleine ondernemingen hebben, maar enkele grote, die zo veel mogelijk samenwerken.

Opkomen voor de boerenleefstijl

Niet méér van hetzelfde; nu is het tijd voor verandering en actie. Iedere dag dat we dit belangrijke onderwerp niet onder ogen zien, nemen we een groter risico om onze vertrouwde boerenleefstijl te verliezen. Veel stedelingen in Australië hebben hun roots op het platteland en komen er nog regelmatig of hebben goede herinneringen aan bezoeken aan vrienden en relaties op het platteland. Onze tedere gevoelens voor het plattelandsleven zullen nooit uit onze herinneringen verdwijnen en we moeten dan ook zorgen dat de Australische landbouw overleeft, door een vitaal en, nog belangrijker, een goede, winstgevende onderneming te zijn, die meer en meer mensen trekt en niet zo als nu de mensen afstoot.

Industrielandbouw: nomaden in een dood landschap

Ik denk wat voor de Australische landbouw geldt, ook opgaat voor de Europese landbouw. Misschien telt het wel voor de wereldlandbouw. Ik moet er niet aan denken dat het platteland bestaat uit eindeloze velden zonder bewoning. Het enige wat we in een industriële landbouw kunnen verwachten, zijn nomaden die met hun machines het land bewerken; daarna is het tot de volgende bewerking een doods landschap. De melkveehouderij kan eenvoudig in grote units worden gedaan, met robots en een handjevol mensen, in een stedelijke omgeving. Als dit is wat we als boer willen, dan zegt de Australische schrijver van het artikel: “Ga zo door en de plattelandsbevolking sterft uit.”

Richt je op de marge

Willen we blijven boeren in een aantrekkelijk landschap, dan moet er duidelijk een mentaliteitsverandering komen, waarbij we niet meer moeten denken aan ‘Hoe meer, hoe beter’, maar eerst: hoe krijg ik meer marge uit de keten? Hiervoor is het aloude medicijn coöperatie geschikt voor, maar dan moet deze wel dieper doordringen in de keten en zich niet beperken tot: ‘produceren en wel zo veel mogelijk’. Ook onze zuivel- en vleesfabrieken zullen zich moeten toeleggen op afzet tegen rendabele prijzen voor hun leden-leveranciers.

Laatste reacties

 • Bison

  Han ik had je dat bovenstaande al 10 jaar terug kunnen vertellen.
  Als je boer wilt wezen om geld maken heb je het verkeerde beroep gekozen,je kan make a living and mischien sterf je rijk maar daar blijft het bij
  En ja,boeren zijn hun eigen ergste vijanden en zijn bereid om me mekaar aftemaken door onder de kostprijs te verkopen wat je als je vergankelijke produkten produceerd zoals melk en vlees haast niet te vermijden is,..het moet weg.
  Graan telers hebben wat meer tijd,graan kan je bewaren, maar als je de knaken niet heb om het uit te zingen tot de prijs beter is ben je ook te lul.

  En de grote afnemers lachen zich het apelazerus om ons stomme hufters.

  Boeren kopen retail en vekopen wholesale en betalen het transport heen en terug tekoop...precies het omgekeerde wat elk ander bedrijf doet,..heb je het ooit zo bruin gevreten.

  De serveerster in een restaurant krijgt meer fooi dan de boer vangt voor de maaltijd.
  Het dopje op het bierflesje kost meer dan de boer krijgt voor het graan waar de bier van gebrouwen is

 • sallandseboer

  Zo is het Bison, mede doordat we met een vergankelijk product (grondstof) te maken hebben kunnen we niet meer macht uitoefenen. We kunnen niet dreigen om even een weekje geen melk te leveren of de koeien droog te zetten. De grote hoeveelheden melk die de koeien produceren kunnen we niet even weg laten lopen in de put. Of over het land sproeien wat slecht voor ons imago is.

 • joannes

  Maar Han zijn de meeste boeren niet voornamelijk gemotiveerd om de familie traditie voort te zetten: conserveren van familie bezit en trots! Wanneer je het als een onderneming zou zien is het exploitatie rendement op z´n minst zeer wisselvallig met een grote kans op negatief. En achteraf, vooral door de levensstijl en de inflatie, zie je dat de bezittingen inflatie ongevoelig zijn en de waarde van de onderneming relatief doorstijgt. Wanneer dan slim gebruik wordt gemaakt van overheidsmaatregelingen voor innovatie en duurzaamheid kan ook nog eens je kostprijs laag houden en daarmee een betere marktpositie tov je collega´s innemen als verzekering voor een slechte rendements periode. Het is dus vooral een levensstijl keuze en een onderneming met een hele verre horizon!

 • alco1

  Een overbodig verhaal waar we het al zo vaak over hebben.
  Het gaat er om. Hoe kun je een vuist maken om loon naar werken te krijgen?
  Hoe kan men inbreuk maken in de marktwerking van de wereldhandel.
  Natuurlijk wordt er dan gedacht aan productie beheersing, want dat is het enigste wat een prijs stuwend effect heeft.
  MAAR, HOE DOE JE DAT!!!!!!

 • poldes

  zeggen dat je aan plattelandsontwikkeling doet;maar intussen nog meer naar stedelijke gebieden financieren.
  reclame maken met weidemelk en intussen dekoeien in pakhuizen verindustrialiseerd verzorgen.
  voedselschandalen door bijmengingen van alles en nog wat ,voor financieel gewin.
  Het hoort allemaal bij onze huidige maatschapij.
  Maar het word niet aan plattelanders gevraagd.
  Er zal ook wel weer een andere ontwikkeling tot stand komen.
  Ondertussen mesten de vetten zich ongezond vet;met middelen die voor iemand anders bestemd zijn.

 • vraagteken

  misschien moeten we wel een een eigen supermarktketen opzetten om alle tussenpersonen te verwijderen.

 • agratax2

  Ik heb niet anders gedaan, de oproep van deze Australiër te verwerken in mijn blog. Hij is zoekende naar andere wegen om landbouw en stad weer dichter bij elkaar te krijgen. Dat is iets anders dan zeggen; 'Het is nu eenmaal zo en het zal zo blijven'. Die benadering is mij te eenvoudig net zo goed als de benadering van 'De koeien uit de wereld en de opwarming van de aarde is opgelost'. Willen we onze situatie verbeteren zullen we bereid moeten zijn om >out of the box< te denken en stappen nemen die richting een ongewisse toekomst gaan of is die toekomst juist bekend omdat het aanknopingspunten heeft met de geschiedenis? Voor ieder zal dit anders zijn, maar zitten kniezen en mopperen op de wereld om ons heen geeft geen uitweg naar betere tijden.

 • wijntje41

  Eerst die NMA de nek om draaien zo gauw er twee uientelers bij mekaar op de koffie gaan heb je 4 ton boete.

 • erardus1

  Het hele verhaal kan terug brengen naar een stukje macro economie. In een markt met veel aanbieders en enkele vragende partijen zal de opbrengst prijs bepaald worden door de kostprijs van de best scorende groep. Daarnaast zijn schaarste en een niche markt de enige andere wegen naar een hogere prijs!

 • kiepel

  Kansen zien! Melk verleasen, mais verkopen, grond uithuren en mest aanvoeren. Dit zijn mogelijkheden om als individuele 'BOER' geld te maken van het zooitje meelopers die hier beschreven worden.
  Wanneer te veel boeren mijn advies opvolgen wordt het vanzelf beter. Je krijgt dan schaarste. Zolang groeien het motto is blijf ik profiteren en groei ik te koste van de meelopers. Dus niet zeuren maar slim zijn.

 • ACB

  Haal eerst eens de corruptie uit de maatschappij !

 • ACB

  Haal eerst eens de corruptie uit de maatschappij !

 • alco1

  Kiepel. In principe ben je dan geen boer meer, maar wel een beste ondernemer.

 • agratax2

  Ik kan me vinden in de laatste alinea waar de Australische schrijver aangeeft dat de marges meer richting boer moeten, met andere woorden, breng de boer dichter bij de consument door veel van de overbodige tussen handel weg te snijden. Waarom moet iedere appel en iedere aardappel in folie verpakt worden?
  Waarom moet alles voor verpakt worden op plastic schaaltjes? Ik zag onlangs rookworst vacuüm verpakt en deze verpakking weer op een schaaltje in plastic gewikkeld. Geeft dit enige kwaliteit of smaak verbetering aan het product? Moet onze kip of kaas uit verweggistan komen met alle denkbare fraude mogelijkheden? Ik kan het alleen maar eens zijn met CSA gedachte, van het boeren erf op het aanrecht bij de consument en dan liefst zo dat beide partijen een bekend gezicht hebben. Het voorkomt fraude en het bevordert de goede verhouding stedeling - plattelander en het zal zeker de werkgelegenheid in het buiten gebied bevorderen.

 • alco1

  Oplossingen, daar gaat het om. Steeds maar weer memoreren waar de pijn ligt heb je niets aan Han. Eigenlijk is Kiepels keuze het enige hierboven die wat doet aan het markt overschot.
  T.o.v. de oneerlijke concurrentie met het buitenland laten we eerst de mestwet met boerenverstand invullen. Er is enige hoop dat daar verandering in kan komen, het wordt behandeld in de tweede kamer. Zelfs de PvdA is voor bemesting op maat, al zullen ze zelf wel niet door hebben welk een gigantische invloed dat zal hebben. Er zal dan zelfs bijna helemaal geen mestoverschot meer zijn.

 • info249

  Zolang een veehouder 3 cent subsidie per liter melk ontvangt ontneemt dat het recht om de markt te beïnvloeden.vb korting AH heeft de instemming van de MNA {even kort door de bocht .Boer je krijgt een dikke premie bek houden}
  Wat je wel kunt doen is je kostprijs met 40% verlagen ga in marge denken en minder in opbrengst. Pure Graze melkveehouder.

 • agratax2

  Hoe goed alle aangedragen oplossingen ook lijken, ze gaan allemaal voorbij aan het feit dat er een >vrije en open markt< is en dat de weg producent -> consument lang en ondoorzichtig is. Vooral dit laatste brengt met zich mee dat er veel geld aan de strijkstok blijft hangen en de kans op fraude toeneemt. Maar nog belangrijker de kloof boer burger wordt er niet door geslecht. De hoge winkel prijzen worden door de consument door ge trokken naar de bankrekening van de boer die dan ook nog eens 'vrachten' belastinggeld beurt en maar klaagt over zijn financiële omstandigheid. Door de weg te verkorten voorkomen we de grote marges en verkleinen de kans op fraude. De steeds aangegeven weg van slimmer boeren, meer produceren, goedkoper werken etc. heeft vanaf 1950 niet gewerkt en zal nu in eens wel werken??

 • koestal

  en de boer ,hij ploegt voort

 • alco1

  Agratax, wil je soms zeggen dat de consument zegt. Ik wil niet meer betalen want de boer krijgt al zoveel subsidie. Vreemd, heb ik nog nooit horen zeggen. Trouwens subsidies hadden er nooit mogen worden gegeven. Dit maakte alleen maar negatieve inbreuk op grondprijs, die door de marktwerking zakte.
  De weg te verkorten is leuk bedacht, echter moet men wel bedenken waardoor de langere weg is veroorzaakt. Juist ja,effectiever werken in grotere slachterijen. Goedkoper inkopen doen door kwantum kortingen e.d.

 • bertes

  de LTO is voor de grote boeren die goedkoop willen werken.
  en de kleine gezins boeren. zijn te dom om dat in te zien. en blijven lid.
  omdat ze samen de stroom enz inkopen.
  nu zijn ze ook verplicht om luchtwassers enz enz. te plaatsen. om duurzaam te zijn. nee de grote hopen dat ze stoppen.

 • Bison

  Een boer word alleen gewaardeerd als er een wereldoorlog is,en zelfs dan alleen als hij het weggeeft want als hij meer dan de helft van de winkelprijs vraagt word hij uitgemaakt voor uitbuiter.

  De overheid wil goedkoop voedsel voor de mensen...punt uit,dat is waarom ze de boeren subsidie geven.(mak houden die hap,... en het werkt).

  Tegenwoordig met een wereldmarket het is zefs onmogelijk om binnenlands de farmprodukt price op te driven omdat het de politieke wil er niet is en het ruikt naar 'protectionisme'(een scheldwoord tegenwoordig als het om farm produkten gaat)

  Solution,...Farmers in the industrialised countries,...stop trying to feed the world!,..alleen honger drijft de prijs op.
  If i was you i would not hold my breath though.

 • W Geverink

  Boeren maken hun eigen markt kapot door altijd meer te willen produceren en geven ook andere partijen ruimschoots de gelegenheid om de eigen positie te ondermijnen. Nu is de landbouw de melkkoe geworden van de keten die er omheen zit. En er is ook niet veel meer aan te doen. Ik zal nog een keer het voorbeeld aanhalen van een vriend en collega varkenshouder die zijn eigen productie ging verwerken in zijn slachterijtje om zo zijn bedrijf winstgevender te maken. Het werd hem vrij snel duidelijk dat zakelijk gezien het verstandig was om de eigen stallen leeg te draaien en de voor zijn slachterijtje benodigde varkens aan te kopen… De stallen staan nu leeg. Om op je voorbeeld van het 400 Euro per liter water kan ik zeggen dat als je zo'n bedrijf aan een echte boeren ondernemer geeft zal deze de productie met een flinke investering van pak em beet een miljoen en keihard werken in no time verdubbelen en het water voor vijfentwintig Euro per liter op het winkelschap zetten.

 • Bison

  Wat hij zegt^^^

 • agratax2

  Alco1. Ik raad je aan om eens bij onze grote supers inkopen te gaan doen. En dan de prijs te vergelijken die daar op de pakjes staat en daarna de marktprijs af boerderij er naast leggen. De volgende week ga je naar de zelf slachtende slager en vergelijkt de prijzen en de kwaliteit met die van de Super Supers. Dan zul je zien dat de kwaliteit bij deze slager zeker beter is dan bij de super en hiervoor betaal je niet meer. Waar is nu de het kosten voordeel van groot industrieel verwerken en kleinschalig? Op gegaan aan extra transport en de vele tussen handelaren. Deze laatste maken het mogelijk om paardenvlees als rund te verkopen ja misschien wel als Hert. De zelf slachtende slager zal dit nooit doen en ook niet kunnen hij kent zowel zijn leveranciers als zijn klanten.
  @Greverink. Zo je misschien weet zijn er voedingsmiddelen bedrijven op pad om de semi overheidsbedrijven in het drinkwater segment over te nemen. Dit doen ze niet als ze hiermee geen vette winst ruiken. Er is nog geen multinational op pad om boerderijen over te nemen, Landbouw producten levert voor hen te weinig geld op ten opzichte van de risico's, de vermarkting van deze producten daar vechten ze om. Dit moet ons boeren te denken geven!!! Maar nee wij blijven roepen dat groot kassa is en dat we nog wel goedkoper kunnen en daarna balen als we de giga winsten van de handel zien.

 • aqwzsx12

  als het goed gaat(?) zoals nu, heeft de maatschappij géén boer en géén pastoor nodig....en de dag dat volgende grote oorlog begint(?) loopt de kerk vol en is ieder de boer te vriend.ja het warempel al bijna 70 j terug dat europa nog in brand stond, lang hé...van uit historisch perspectief bekeken zijn we al -+ 20 jaar over tijd. wat niet is kan komen.
  tot nu hebben ze de echte oorlog kunnen buiten houden door er een financiele van te maken, maar dit loopt stilaan op zijn eind. eens de bevolking van de zuiderse landen en straks langs zich beginnen te roeren op straat kan het snel gaan. veel tekenen wijzen erop

 • bankivahoen

  Alles wijst erop dat je gelijk hebt # 25 , alle voortekenen zie je nu al in de Zuid-Europese landen waar soms al meer dan 25 % van de bevolking zonder werk zit! Hoe lang wil de rest nog werken voor die in de ww zitten? Men zou eens moeten beginnen alle ondernemers in de watten te leggen en 95 % van alle wetten eens af te schaffen, hebben we ook wat minder ambtenaren en controleurs nodig.Er is een enorme scheefgroei opgetreden de laatste 40 jaar in productieve mensen en 'kantoorvolk'.Elk nuchter mens kan zien dat het daarom eens tot oorlog gaat komen.

 • agratax2

  bankivahoen. Begrijp ik het goed, zie je de geschiedenis herhalen? e politiek is druk doende om de geschiedenis zich te laten herhalen, ze vatten de koe niet bij de horens, maar maken zich druk over randverschijnselen. Net als 70 jaar geleden flink bezuinigen op voedsel productie en bewapening terwijl nieuwe rijken op de wereld zich bewapenen en de grondstoffen aan zich trekken. Wat doet het westen ze verkopen hun wapentuig, verkopen hun grondstoffen voorraad om nog enkele jaren in luxe te kunnen leven. Daarna >geen idee<.

 • alco1

  Agratax. Wij gaan altijd naar de plaatselijke slager en naar de plaatselijke winkel, We willen weten waar het vlees vandaan komt en ook de leefbaarheid in ons dorp trachten te ondersteunen. Maar het kost vele duiten extra. Er zijn steeds minder zelf slachters en dat heeft een oorzaak.
  Maar daar gaan mijn reactie #4 in principe helemaal niet over. Ik zie echt wel dat de boer uitgebuit wordt. Maar hoe breng je daar verandering in, gezien de marktwerking die de hele wereld beslaat. M.a.w. wij roepen helemaal niet groter kassa is, maar we bekijken het realistisch.

 • agratax2

  alco1. Plaatselijk kopen kost meer zeg je. Akkoord maar je weet waar je vlees vandaan komt en je weet dat deze slager geen water toevoegt om het maximaal toelaatbare vocht als vlees te verkopen. Zou het droge stof in het vlees van jouw slager veel duurder zijn dan van de sjoemelende handelaar? Jouw biefstuk is biefstuk, de biefstuk uit de super is vermoedelijk een stuk vlees dat zacht is gemaakt met de nodige >spijkerplanken< en elektrische energie.

 • bankivahoen

  Agratax@,nog een gelijkenis is dat men hier (ook elders gelukkig)het hele leger aan het ontmantelen is. De staat van het Nederlandse leger in 1939 was zo erbarmelijk dat de Duitsers in 1 dag doorstoten tot Rotterdam, men had nog amper een buks om iets tegen te houden.Toen dacht men ook dat er zoiets als WO1 niet meer zou gebeuren! Inderdaad ik sluit niet uit dat de geschiedenis zich gaat herhalen al kunnen er best nog wat spannende jaren aan voorafgaan. Wel wat off-topic maar helaas.

 • alco1

  Verder lezen agratax

 • Bison

  Voor elke 1000 of zo principele producers(farmers) zijn maar ten hoogste een handvol grote afnemers en deze hebben de handen op 1 buik.

  hier in Alberta zijn ongeveer 40.000 veehouders(beef),350 feedlots(mesters over 1000 head) en maar 2 grote slachterijen

  Do i say Monopoly

 • Bison

  Een beef is betaald per geslacht gewicht aan de haak.
  Het afval (huid,benen en ingewanden) is een bonus voor de slachter en brengt bijna net zo veel op als het vlees.

 • agratax2

  @bankivahoen. De Westelijke wereld ontmantelt zijn legers ben ik het mee eens. Helaas zijn er andere staten die hun legers opkrikken, China bouwt oorlogsbodems
  Russische wapenindustrie is weer ontwaakt er komen steeds nieuwe kernmachten bij. Wij zijn niet instaat onze burgervloot te beschermen tegen zee piraten. Het is off the record maar wel tekenend voor deze tijd.
  @bison. je praat niet over monopoly maar over gezellig putten en borrelen en even de handel bespreken. Dat is toch niet verboden?? Mag het niet op de Golf dan wel op zondag in Church. Praktisch heb je het gelijk aan je zijde. Om dit buiten je deur te houden, ben jij geen gewone veehouder, maar een bison houder. Over specialiseren gesproken!!!

 • aqwzsx12

  wellicht kunne bewegingen als Grillo, de clown in Italie en de burgerbewegingen in Spanje( Torrelodinos) eindelijk licht aan de tunnel brengen in het o zo corruptie europa. welk konijn springt er in nederland dit jaar uit?

 • Bison

  Bisonhouders zijn vergelijkbaar met veehouders agratax en wij voelen opheden dezelfde pijn als de beef producers.

 • Willem1962

  Bison, ik weet niet waar jij de 'wijsheid' vandaan haalt, maar wat jij stelt als 'huid benen en ingewanden' die net zoveel opbrengen als het carcas zelf, tja, dan trek ik dat toch sterk in twijfel hoor.
  Een huid is ongeveer een 9 dollar waard, en dan zit ik nog hoog, en de rest is slachtafval wat naar de vuilnis gaat. Er is geen hond die ook maar een dollar betaalt voor de maag, darmen en andere troep, (behalve de grote jongens in de States natuurlijk die het met een vrolijk gezicht door de worst heen draaien, gadverdegadver), daar word het dan lekker 'pinkslime' genoemd.

 • Bison

  Als de grote jongens het afval als jij zegt in door de worst heendraaien(zou me niks verbazen) brengt die 'troep' de zelfde prijs op als het 'vlees' in de worst en de hamburger...of niet soms?
  De Chinezen zijn maar wat gek op de ingewanden,ze kopen het bij de boat load!.
  Zover ik weet het enigste wat naar vuilnis gaat is de BSE gevoelige delen en alleen van karkassen over 30 maanden oud.

 • Bison

  By the way,i just cheked,..een huid is tussen de 40 en 60 dollar waard.

 • alco1

  Het is bij jullie natuurlijk ook een stuk kouder, dus meer vraag, waardoor marktwerking de prijs stuwt.

 • Bison

  Nou als kou de marktwerking/prijs moet stuwen dan is het wel stuwen naar beneden.lol
  Bison feeders on the hoof zijn 70 cent tot 1 dollar per pond minder waard dan 8 maanden geleden.
  dat translates to me $600 tot $800 minder per feeder,..dat x 100 stuks of zo maakt de soep hier ook wat dun op het moment.

  De karkas prijs is nog bijna hetzelfde als een jaar terug al is het wat lager.

 • Mels

  Bison. En aan de andere kant van de grens zijn de vleeskoeienprijzen skyhigh. Van de zomer alle worstkoeien geslacht vanwege de droogte en nu geen koe voor slacht meer over.

 • japiani

  boer en onderneming gaan idd niet samen. boeren zijn werknemers die aangestuurd worden door afnemers en adviseurs van de bedrijven waar ze spullen kopen. zaaizaad, kunstmest. voer, alles wordt voorgerekend door anderen. verkoop wordt ook uitbesteed. een soort chinese werknemers in een fabriek niet werken geen geld/ wel werken mischien geld. een top man van een supermarkt zei eens, wij kopen in en zijn in staat een meer waarde te creeren waardoor mensen meer betalen. boeren doen niks, maken geen reclame, gaan niet actief product promoten, geen beursen, geen mailing, niet net-werken niks. afwachten voor hoeveel een ander het opkoopt. dan ben je net als de waterbron onder de fabriek, die geeft het water ook gratis weg.

 • agratax2

  japiani. Helaas heb je in grote lijnen gelijk. Ik heb een tijdje hoop gehad dat er en andere wind zou gaan waaien toen de bio boeren ontstonden die zelf moesten vermarkten aan de consument. Maar toen biologisch meer gangbaar werd, gingen de echte boeren zich er mee bemoeien en produceerden en produceerden en zetten hun product aan de straat in de hoop dat de groothandel hen een leuke prijs zou gunnen. Zie wat er van terecht komt ook bio boeren dreigt een levensstijl te worden zonder noemenswaardige meer opbrengst. Ik kan de landbouw maar één advies geven 'Produceer tegen de klippen op en laat de handel over aan handelaren' Op die wijze weet je wie het werk heeft en wie het geld krijgt. De boeren zouden eens meer aan zich zelf moeten denken en minder aan de onbekende aardbewoners die zo nodig moeten eten (ten koste van de boer), de handelaren leveren alleen als er aan het eten verdiend wordt en anders is het helaas verhongeren. Boeren willen dit verhongeren van de arme noodlijdende mens voorkomen, eventueel ten koste van een eigen sociaal/economisch leven. Heel nobel een vorm van S.M.

 • koestal

  voer voor economen !

 • Bison

  Economen kunnen op papier alles kloppend maken koestal.

 • agratax2

  Zijn boeren geen economen? Mezelf in ogenschouw nemend denk ik dat boeren (te) veel gaan voor passie en niet voor economie. De meest geschreven excuses van de boeren op het blog zijn' we moeten straks 9 miljard mensen voeden' Voor mij was dit geen reden om boer te blijven, de verstedelijkende wereld ziet maar dat hij aan eten komt, zolang hij mij als boer ziet als moderne zelfstandig slaaf doe ik niet mee.

 • Bison

  Ja dat 9 miljard mensen voeden laat mij ook koud agratax1 maar om op de prikklok te moeten werken en ja en amen zeggen is ook niet alles.

  Hier zeggen ze altijd het is 'next years country' in de hoop dat het het volgende jaar beter is maar ze zeiden dat 30 jaar geleden ook al en ik heb het alleen maar slechter zien worden.
  In de bisons gaan was een noodsprong van me,....ben toch blij dat ik het gewaagd heb.

 • agratax2

  Bison ik heb 20 jaar geleden geleden gekozen voor werk in d elandbouw waarbij ik geen stress had en gen prikklok. In mijn idee is het elk jaar minder geweest, net de laatste jaren heeft de akkerbouw wat verbetering, maar hoelang nog voor de overheden ingrijpen? Ik heb de laatste decennia ervaren dat landbouw over de hele wereld de sluitpost van het economische gebeuren is. Hoe social(istischer) de regeringen hoe bereorder de voedselvoorzieningen het heeft.

 • Bison

  Ben het 100% met je eens agratax1.
  Maar als mijn vader placht te zeggen,..het zal mijn tijd wel uitdienen.

 • koestal

  De NMA werkt ten nadeel van de boer ,hij mag geen machtspositie innemen terwijl de supers dat wel doen

Laad alle reacties (47)

Of registreer je om te kunnen reageren.