Boerenblog

21 reacties

Wassenneus-fokkerij

Fokkerijorganisaties zeggen te fokken op gezondheid en duurzaamheid, maar hun daden wijzen anders uit.

Aan reclame en promotie voor zuivelproductie is in 2011 een half miljard euro uitgegeven. Dat is iets meer dan het totale inkomen van alle melkveehouders. Ons goede imago als voedselproducent is dus de laatste jaren gevormd ten koste van enorme bedragen. Vleeskuikenhouders worden op dit moment keihard aangevallen met de plofkipactie nadat eerder al de nertsenhouderij een nekslag is toegebracht. Ook de melkveehouderij komt aan de beurt.
Het antibioticagebruiksdoel voor 2013 is al in 2012 bereikt. Melkveehouders krijgen echter geen staande ovatie, ze krijgen te maken met een verdere verscherping van de normen. Het gevolg is dat nog maar een deel van de koeien mag worden drooggezet. In Denemarken is dit al praktijk en daar is het mastitisgehalte inmiddels opgelopen naar 45 procent! Opvallend, want de Denen doen toch al jaren aan gezondheidsfokkerij. Dit blijkt dus een wassen neus. Want wie kent er Deense stieren die excelleren in gezondheidskenmerken? Welnee, ook de Denen blijven doorgaan op dezelfde manier, met een klein nadrukverschil. Die inzet is dus veel te gering.
In Nederland is dat niet veel anders. De nieuwe proefstieren van CRV scoren 103, 104, 106, 107, 107, 105 en 105 benen. Geen enkele stier voldoet aan de vereiste 110 benen. En dit ook nog allemaal via genomic selection. De foktechnici beseffen dus totaal niet dat er koeien moeten komen met veel beter beenwerk.
KI Samen-medewerkers zijn heel boos over de invloed van genomic selection. Zij zijn natuurlijk vrij in het fokken van stieren die veel beter zijn. Echter, ook in Grashoek zetten ze gerust stieren in als Chendo, een Jerudo-zoon. Jerudo is een veelgebruikte stiervader, ook KI Samen gebruikt hem. Jerudo scoort 101 benen met 95 mortellaro-gevoeligheid, met een lage betrouwbaarheid omdat het een Duitse stier is. Vadersvader Jerom doet 99 op mortellaro, daarvoor zit Rudolph met 94. Moedersvader Ralstorm scoort 103 benen met 97 mortellaro-gevoeligheid. Dan komt Stadel met 87. De kans dat je met zulk bloed probleemloze koeien krijgt, acht ik uitgesloten. Ik zie eerder liggende koeien op roostervloeren. 
Op de KI Samen-kaart staat al jaren Simon Even, de beste stier die de organisatie ooit op de kaart heeft gehad. Het aantal ingezette zonen van deze stier, met 121 benen, 106 mortellaro-resistentie, 111 celgetal en 263 nvi, is nul (geen typfout: nul!). Foktechnici zeggen dus wel dat ze kiezen voor gezondheidskenmerken, maar doen dat niet. Daarmee komen onze miljardeninvesteringen voor ons imago in gevaar. Foktechnici houden zich alleen bezig met zaken die ze kunnen waarnemen vanachter de computer of hooguit vanaf de voergang, zoals nu weer hoornloosheid.
Koeien beoordelen doe je tussen de dieren, voorovergebogen, met je oor vlak boven de roosters. Je ziet dan klauwen, voorspeenplaatsing, uieraanhechting en ophangband. Zo zie je de toekomst van een dier. Maar ja, fokkerijmedewerkers kunnen dit niet, want dan valt hun stropdas op het rooster.

Laatste reacties

 • H.vanHerwijnen

  Fokkerij organisaties zijn alleen geinteresseerd in verkoop van sperma.
  Dus popi-jopi stieren gebruiken en inzetten!!
  CRV dat eigenlijk rekening zou moeten houden met hun leden doen daar net hard aan mee!!

 • jamiemf

  wij hebben fildelety heel vaak gebruikt van het jaar hebben er 14 gekalfd. we zijn zeer te spreken over deze stier de koeien hebben beste benen met een prachtig uier en met hoge gehaltes en met voldoende melk. ZEER BESTE STIER!!!

 • agratax2

  Hans het wordt dus weer tijd voor de Hollandse stal waar de gang lager ligt dan de stand. Dieren mooi in het stro en de deskundige op zijn lakschoenen achter de koe die op de juiste hoogte staat. Of gaat dit weer te ver?? Ik vind wel dat er enorme bedragen nodig zijn om het imago van de veehouderij op te krikken of moet ik zeggen dat het een eindeloos gevecht is om de negatievelingen (WD, LD en de politiek) voor te blijven? het zou goed zijn ens uit te rekenen hoeveel melk c.q. koeien er nodig zijn om deze campagnes te betalen? Zou de uitkomst wel eens kunnen zijn dierplaatsen inleveren en evenveel melkgeld beuren en gelukkige 'dieren vrienden'?

 • joannes

  Goed, idee @agratax1, herallocatie van middelen, We moeten te veel uitgeven aan promotie materiaal en verdediging van productievormen om de huidige markt stress, productie uitbreiding, te handhaven.

 • snip

  we moeten zorgen voor GEZONDE koeien. stieren met kenmerken als uiergezondheid, vruchtbaarheid en klauwgezondheid boven de 105. alleen hierdoor kunnen we de media aantonen en resultaten halen waar we trots op kunnen zijn.

 • denker123

  Nu springen de K.I.organisaties weer direkt op het lactose verhaal,hun mentaliteit is de boeren vragen wij draaien,maar dat gaat niet als men onderhand op 15 kenmerken moet gaan fokken.Gezonde sterke koeien met goed beenwerk gezonde uiers en goede vruchtbaarheid,dit moet het hoofddoel zijn.De melkproduktie en de gehalten zijn hoog genoeg die hoeft men alleen maar op het huidige peil te handhaven.

 • fj

  Jan schilder, heb ik een bril nodig.......... wat staat daar nu.................fopperij organisatie????????????

 • alco1

  Een half miljard voor reclame, nou ik heb er niets van gemerkt. Ga dat maar eens uitleggen hoe dat besteed is?
  Hoeveel boeren hebben dochters van Simon Even in de stal lopen? en jij Hans?
  Want daar gaat het om. Als deze stier enorme verkoop cijfers liet zien dan weet de K.I. wel wat ze moet doen.

 • el

  De sperma verkopers kijken vooral naar goede verkoopcijfers en een flinke omzet , als koeien langer mee gaan is dat niet in hun voordeel.

 • W Geverink

  Niet lopen klagen als je je weer eens een oor aan hebt laten naaien door een man met een vlotte babbel en een stropdas. Als de ideale stier niet te koop is dan fok je die toch zelf? Iedere boer heeft wel een koe of koeien familie waar hij er graag een hele stal vol van heeft. Een koe die mischien niet de hoogste productie heeft maar waar nooit wat aan mankeerd, prima uier en beenwerk heeft altijd probleemloos drachtig wordt en afkalft etc en heel veel lactaties onopvallend meeloopt. Bij zo'n koe zoek je een stier bij geselecteerd op levensduur met gesekst sperma. En klaar (hopelijk) is je pinken stiertje. Het is een beetje gokken natuurlijk maar ik denk dat het minder riskant is dan sperma kopen van iemand met een stropdas die de selectie doet van achter de computer.

 • alco1

  Nou @W Greverink. Ik heb heel veel ervaring met zo'n pinken stiertje. Na een jaar van veel zware afkalvingen was ik er goed van genezen. Goedkope stieren zijn er zat en gemiddeld export waardig.
  @el K.I 's hebben echt wel concurrentie.

 • Bison

  Ben het met je eens W geverink,stier uit eigen stapel werkt net zo goed

 • el

  alco; fokken blijft gokken maar als ik het huidige fokkerij progamma bekijk wordt ik er niet vrolijk van. Ze zijn altijd op zoek naar hoogvliegers, dan word vaak vergeten dat wij veeboeren een probleemloze koe nodig hebben die jaren lang mee kan .

 • W Geverink

  Nou alco1, als je geen problemen wil met afkalven maak je het geboorte gewicht onderdeel van je selectie.

 • alco1

  @el Klant is koning, kijk maar hoe men meegaat met de kruislingen.
  @W Grevelink En draagtijd keek ik naar. Nu nooit geen problemen meer en een vaarskalf waar ik een vaarskalf van wil hebben. En de pipet met het rietje boezemt mij geen angst in wat een stier wel deed vanwege wat een goede kennis van mij was overkomen.

 • hansvanbergen

  De half miljard per jaar die wij per jaar betalen per jaar ziet U terug als reclame voor de diverse zuivelprodukten. Dit is ruim 25.000 euro per jaar per melkveehouder(bron accountainsraporten zuivelbedrijven).

 • hansvanbergen

  Ik heb op mijn bedrijf 2 Simon Even stieren. 1 uit een hoog exterieur 60.000kg Taco uit de Classic familie met meerdere hoge levensproduktie koeien in de lijn oa de 1e 100.000 kg red hf koe. De andere komt uit een lijn met dieren rond de 85 punten en met 4% eiwit. Beide zijn probleemlose koeien.

 • roolmangmbh

  Is Encore dan geen Even zoon? Hij draait al jaren mee in de top wat beteft NVI. (dit is zeker wel een typ fout)

 • hansvanbergen

  Absoluut . Er zijn meerdere goede Simon Evenzonen. Simon Even is een topstiervader die heeft aangetoond zijn genen goed door te geven aan zijn zonen. Reden temeer om er meer in te zetten

 • alco1

  #16 Ik hoop toch dat er een fout is geslopen in de accountants rapporten, want zo betekend dat ong. één zesde deel van de melkprijs.
  #17 Het gaat om dochters om een dochter groep te laten zien. Dat kan reclame zijn.

 • hansvanbergen

  @Akco 1 nee dat is niet het geval. Kijk maar na in het jaarverslag van Uw eigen zuivelonderneming. Als onze sector zou moeten sluiten zoals de nertsenhouderij of uw bedrijf moet stoppen omdat uw niet aan aanpassingen in welzijn kunt voldoen zoals wellicht sommige vleeskuikenhouders dan is iedere euro investering voor niets geweest.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.