Redactieblog

8 reacties

Kaas laat melkprijs dalen

"Je bent gek als je FrieslandCampina verlaat", zegt Hanna woedend tegen Hans. Die wil melk leveren aan A-Ware. Ik ben verbaasd. Hanna wordt nooit boos op Hans.

Alles wat die wil veranderen op de boerderij vindt zij modern en intelligent. Als ik soms wat probeer af te remmen zegt ze dat ik ouderwets ben. Ik ben benieuwd hoe het gesprek verder verloopt.

"FrieslandCampina biedt grote bedrijven te weinig", motiveert Hans. "FrieslandCampina kan zich beter richten op grote bedrijven dan op kleine boeren. Die zijn nooit tevreden en verdwijnen op den duur toch. Reken maar dat A-ware dat ook doet. Ik wil weten wat het ze waard is om een grote plas melk op één adres op te halen. Ik wil contact zoeken met andere grote boeren in onze omgeving. We zitten niet in het Noorden, maar als we genoeg melk op een paar adressen aanbieden, komen ze het vast ophalen."

Hanna schudt haar hoofd. "Je vergeet dat FrieslandCampina een uitstekende melkprijs uitbetaalt. Dat komt door de gespreide activiteiten. Dat heeft A-ware niet. Die gaat bulkkaas maken. Net zoals FrieslandCampina, met in Workum de grootste kaasfabriek van Europa. Straks komt de fabriek van A-ware in Heerenveen er nog bij. En in Hoogeveen moddert en investeert DOC rustig voort met een grote bulkkaasfabriek."

"Ik verzeker je dat alle extra melk na 2015 wordt verwerkt tot kaas. Een bulkproduct. Je kunt er donder op zeggen dat de prijzen dan kelderen. Dan moet je niet bij een specifieke kaasfabriek zitten. Een fabriek als FrieslandCampina, met veel meer verschillende melkstromen, heeft dan de mogelijkheid te spreiden en beter uit te betalen."

"Ik wil extra beuren omdat wij straks een groot bedrijf hebben", houdt Hans vol." In Amerika onderhandel je vaak over de prijs. Het is me hier veel te gezapig."

"En ik voorspel je dat de overproductie van kaas na 2015 over de ruggen van de boer wordt uitgevochten. Let op mijn woorden, bulkkaas wordt bulkprijs. Daardoor krijgen boeren minder melkgeld. Degene die profiteren zijn de supermarkten en de consument", sluit Hanna hoogrood af.

Laatste reacties

 • koestal

  De fabriek in Workum is net klaar,maar komt nu al melk tekort ,moet ongeveer een miljoen liter per dag hebben,veel melk uit Friesland gaat naar DOC in Hoogeveen.Over de snelweg bij Steenwijk rijden elke dag tientallen melkauto,s richting Hoogeveen,wat gebeurt er als er straks een nieuwe fabriek in Heerenveen staat ?

 • ed12345

  Na u blog over mevr Schreijer lees ik u blogs vast niet meer en mogen ze gerust weg blijven uit boerderij

 • ghlegebeke

  laad die melkprys maar daalen boeren klaagen voor niets er kan nog wel
  0,10 ero cent af.
  zoals nu hebben ze van 1koe 3500.-ero (bruto)
  bij een productie van 9700 liter.

 • jordi 1455

  3500 euro bruto wat houden we er nog van over als we alle kosten hebben betaalt voor die 9700 liter, soms komt het in de min.

 • alco1

  Jordi, op sommige dingen moet je niet reageren. Die zijn alleen bedoeld om te sarren.
  Iedereen heeft het over de productie en prijs na 2015. De productie zal ongetwijfeld in Nederland hoger worden, maar dit zal op de wereldmarkt slechts een druppel zijn op de gloeiende plaat, omdat andere landen die tendens niet laten zien. Aan de prijszetting zal dus niet zoveel veranderen. De kostprijs, waar nog zoveel onzekerheid over is, zal bepalend worden of er ook nog verdient kan worden.

 • Rip

  Maar kaas is toch al lang een bulkproduct? Daar heeft FrieslandCampina wel voor gezorgd. Ik heb tenminste niks gemerkt van nieuwe merken kaas van FC. Misschien brengt de poeder wel meer op. Ze zullen toch echt wel weten wat ze doen.

 • koestal

  Bij FrieslandCampina klaagt de directie en bestuur al meer dan 10 jaar dat ze niks aan kaas kunnen verdienen,DOC bestaat alleen maar van kaas maken,hoe is dat te rijmen

 • daan1908

  koestal , heb je een rekenmachine ? reken even mee :
  800 miljoen liter melk , de laatste 10 jaar ongeveer 10 cent totaal
  gemiddeld minder betaald dan FCDF dat is dus 80 miljoen euro.
  hier valt dus niets te rijmen maar wel te concluderen dat dit dus
  boerengeld is dat hier verdampt.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.