17 reacties

Houding bepaalt imago

Het beste imago verschaffen we ons zelf, als actieve en kritische boeren: boeren die de controle naar zich toe trekken.

Via vakbladen komt op technisch gebied allerlei nieuws en informatie naar ons toe. Helaas niet altijd zinvol en, erger, soms zelfs storend. Neem de discussie die aan het ontstaan is over gebruik van gescheiden mest als strooisel in diepstrooiselboxen. Ik snap best dat nieuwe ontwikkelingen nauwgezet onder de loep genomen worden, doch dan graag vakkundig. Kopt het ene artikel met 'koeien liggen in mest', gaat de volgende column in op dreigende imagoschade voor de sector. In het eerste geval is de titel regelrechte stemmingmakerij, en het tweede geval duidelijk een geval van iemand die te weinig in stallen kijkt.
Natuurlijk kleven er voor- en nadelen aan de vele alternatieven aan materialen. Bij goed gebruik worden de voordelen uitgebuit en de nadelen ondervangen en bij verkeerd gebruik andersom. De keuze is aan de veehouder. Kiest hij voor zand, dan kiest hij voor maximaal comfort en hygiëne, maar ook voor maximale slijtage aan alle bewegende delen in de stal. Zaagsel is droog en doorgaans schoon, doch duur en kent klebsiella-risico's. Dan zijn er nog kalk, compost, stro, vlas, koolzaad en noem maar op, en meest recent dus de gescheiden fractie van mest. Bij goed gebruik ervan zal iedereen concluderen dat dit product een aanwinst is voor boeren, koeien én sector!
Geen enkel product komt dieper uit de kringloop dan mest en niets wordt zo regionaal geproduceerd als het meststrooisel: op het eigen erf. De eigenschappen en het comfort ervan hebben daarnaast op koeien en hun beenwerk een positievere invloed dan levenslange fokkerij hierop. Even simpel als nuchter lijkt mij de terechte vraag: kan het verzorgen van een betere ligplaats voor koeien ooit imagoschade veroorzaken?
Imago is subjectief: het is te maken en te kraken. Het is maar net hoe je het presenteert. Maar: vele 'aanslagen' worden ons aangepraat. Was de ketsplaat nooit uitgevonden, dan was de tank met zodenbemester nu telkens op de tv om het imago weer wat verder om zeep te helpen.
Wij blijven die aanslagen met z’n allen ook maar slikken. Technisch boeren we als de beste, 2015 geldt als kans om meer koeien te melken en creatief lossen we een krom mest- dan wel fosfaatbeleid op. Het is eens te meer tijd dat we wakker worden: ons lot niet meer laten afhangen van ideologen achter een bureau of de imagovormende pers. We moeten onze belangen niet overgeven aan een log, niet-werkend belangenbehartigingsinstituut; en onze toekomst al helemaal niet af laten hangen van collega-boeren die, op een enkele uitzondering na, hun taken als bestuurder alleen vervullen vanwege de presentiegelden en het feit dat ze altijd 'ja' (en amen) zeggen.
Het beste imago verschaffen we ons zelf, als actieve en kritische boeren: boeren die de controle naar zich toe trekken, die kromme discussies rechttrekken, halve waarheden aanvullen en die vooral eens hardop roepen dat ze aan alle regelgeving, doelen, wensen, eisen en imago's willen voldoen. Maar wil dat op duurzame manier gebeuren, dan moet het bovenal betaald worden!

Laatste reacties

 • joannes

  Helemaal, met géén enkele uitzondering, mee eens!

 • Willem1962

  Houd toch op met het bevorderen van mest gebruik in de boxen.
  Het argument dat het goed is voor vanallesennogwat slaat nergens op.
  Zo'n tweehonderd jaar of meer geleden reden er zogenaamde 'doktoren' ronddoor West Europa met flesjes water erin wat volgens hen goed was voor alle kwalen die er die tijd waren. Kwakzalverij geheten volgens mij.
  De mest in de ligboxen is van hetzelfde gehalte.
  Een koe is geen varken. Wanneer een koe de mogelijkheid krijgt om te kiezen waar ze wil liggen, in haar eigen stront (of die van haar buurvrouw) of op een schone ondergrond die ook lekker zacht aanvoelt, kiest madam voor het laatste.
  Dus houd alsjeblieft op met het verkondigen van nonsens, daar is de Fabeltjeskrant voor.

 • joannes

  En waar heeft @Willem1962 deze wijsheid vandaan? uit onderzoek, uit boeken, uit fantasie en voorstellingsvermogen? Vergelijkingen met kwakzalverij lijkt me lekentaal als koeien behalve met hun eten niet zo kieskeurig zijn en daarbij.....het wordt serieus onderzocht door wetenschappers.

 • ACB

  Die grupstallen waren zo gek nog niet! Men denkt vaak, dat men vroeger achtelijk was.

 • boerbarg

  @Willem 1962 mest in de boxen?
  we hebben het hier over vakkundige bewerkte koemest.
  deze dikke fractie is een ideaal ligbed voor koeien, beter is er niet.

 • leo,s vriend

  boerbarg,Enige nuance is wel op z,n plaats,gescheiden mest KAN prachtig zijn als alle omstandigheden kloppen. bedrijven die denken dat ze met mest in een keer van alle problemen af zijn komen van een koude kermis thuis.

 • info104

  De veehouders die de gescheiden mest gebruiken in hun boxen gaan toch niet weer terug naar een ander systeem , wel zijn er bij die er wat kalk door mengen wat m.i.z. niet verkeerd is . Maar Willem 1962 heeft het nog niet begrepen en ik vind dat dan ook een lulverhaal en houw op met de Fabeltjeskrant te lezen Willem. Ik kom bij te veel boeren die er erg over te vreden zijn.

 • koestal

  Een boer doet het bijna nooit goed,laat wakker dier maar boeren !Die weten het zo goed ! Er staan nog wel een paar boerderijen te koop.

 • Demeter Griend

  Lange maanen, stront over de kletspraat, back to the Sixties.

 • agratax2

  De meeste reactie op dit artikel zijn regelrechte schadelijk voor het imago. Hoe dom kan je zijn om mest in de boxen te gooien, dat doet gen boer. Hij doet er compost in en dat is een ander product dan droge mest. Goede compost heeft een fermentatie proces ondergaan waarbij de bacteriën voor bijna 100 % zijn gedood door de temperatuur in de hoop.Laten we af nu niet meer spreken over stront als strooisel maar over compost gemaakt uit organisch afval. Klinkt een stuk vriendelijker en het materiaal is hetzelfde.

 • joannes

  Goed idee @agritax, het product heeft een ontsmettings en transformatie proces ondergaan en verdient een nieuwe naam waarmee het als een comfortabel bed wordt geidentificeerd. Het is eigenlijk van de gekke dat we dat als boeren gewoon mest blijven noemen met de gevoeligheden die er heersen bij de burgers. Maar ja, boeren blinken niet uit in marketing, dat wisten we al!

 • leo,s vriend

  agratax, gescheiden mest in de boxen is NIET gecomposteerd of gefermenteerd,het moet er vers in of na een inkuilproces.

 • boerke brabant

  ben benieuwd hoe veel boeren over 5 jaar nog bewerkte(mest) compost in hun boxen hebben liggen.
  En met een beetje rechtvaardigheid is die ketsplaat niet alleen geschiedenis maar ook toekomst..

 • gerritvissers

  Tegenwoordig heeft iedereen zijn mond vol over duurzaamheid. Vroeger waren ze inderdaad zo gek nog niet. Duurzaam is voor niemand iets nieuws. Dat weten we allemaal allang.

 • ongedierte

  klinkt allemaal mooi maar een koe produceerd melk hoe zit het met infectiedruk van allelei bacterieen ,schimmels of andere micro organiche
  hoe wil je een zo laag mogelijk celgetal ,die die uit de landbouw komen kunnen
  mooie ideeen lanceren die iedereen die boeren op deze manier weer tegen de haren strijken als boeren de grond in kunnen boren als als straks een gehele veestapel weer ziek is of de melk niet aan hygiene regels voldoen. word er wel weer met het vingertje naar de sector gewezen met het verhaal zie wel die hele landbouwsector en boeren deugen niet. dus volgens mij is het beter als boeren zelf eerst laten bekijken hoe werkt en bekijken of het werkt dan via media op te dringen

 • jansnuffel

  Hallo ongedierte, er is al onderzoek geweest naar de infectie druk uit de gedroogde koemest (bijna het zelfde product als men voor de tuingrond verbetering gebruikt) en uit vergelijkingen met ander stooisel kwamen hieruit geen verschillen. De oorzaken zijn veelal andere huisvestings omstandigheden.

 • evanderpasch1

  willem heeft net zoveel verstand van varkens als een burger een varken ligt niet zomaar in zijn eigen mest.maar het artikel gaat over dat we meer bezig zijn met imago dan met waarheden, en van mensen die vinden dat een vis niet in een viskom mag, daar kom je er toch nooit mee uit

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.