Boerenblog

30 reacties

Budgetboeren (3)

Liefde is: samen vijf uitzendkrachten die moeten melken inwerken, omdat de boerin zwanger is.

Na drie maanden in Noorwegen op de boerderij van Maarten en Wilma van Pinxteren te hebben gewoond en gewerkt, sloeg heimwee naar 'thuis' in als bliksem in een boom. Met thuis bedoel ik Nederland. Dus solliciteerde ik tijdens een vakantie in Nederland bij een bedrijf dat voor derden wijngaarden onderhoudt. Gezien mijn ervaring op een wijndomaine in de Provence werd ik aangenomen en verhuisde ik naar Limburg. Hoera.

School mogelijk dicht
Na de vakantie verbleef ik nog een maand bij de Van Pinxterens en leefde met hen mee, in voor- en tegenspoed. Goed nieuws was dat Wilma en Maarten eind 2012 een baby verwachtten. Nieuws dat zorgen baarde, was het vertrek van twee gezinnen uit de buurt met vier schoolgaande kinderen. Hierdoor daalde het aantal leerlingen van de school van dochter Joni (6) van dertien naar negen. Zij was voortaan het enige kind in groep 1 en 2. Toen twee leerlingen na de zomervakantie naar het voortgezet onderwijs gingen, telde de school nog maar zeven kinderen. Als de school sluit, moeten Joni en haar zusje Walty (4) voortaan 40 kilometer met de bus (enkele reis) naar een andere. Doordat een gewone lijndienstbus de kinderen op en neer rijdt en overal stopt waar iemand staat – gebruikelijk op het Noorse platteland – zijn de kinderen straks twee uur per dag kwijt aan reizen. Dat is lang.

Kinderopvang ook dicht
Ook de kinderopvang op de boerderij van Per Ola en Heidi, bevriende boeren in de buurt, is gesloten. Walty ging er twee keer per week naar toe en vond het er helemaal geweldig. Gelukkig is er thuis op de boerderij ook veel te beleven. En met het nieuwe broertje of zusje wordt het helemaal gezellig.

Drachtigheid controleren met urine
"Tijdens een bijeenkomst met het thema 'vruchtbaarheid bij koeien' vroeg één van de boerinnen of er geen test bestaat om zelf de drachtigheid bij koeien te controleren", vertelde Wilma tijdens mijn verblijf. "Nu moet daar iedere keer een veearts voor komen. Als men bij een vrouw aan de urine kan aflezen of ze zwanger is, waarom is er dan geen dergelijke test voor koeien? Dat scheelt heel wat verplichte bezoekjes van de veearts. Toen werd uitgelegd dat de hormonen van koeien anders werken dan die van vrouwen. Wel schijnt er een test te zijn waarin je aan bepaalde gehalten in de melk kunt zien of een koe drachtig is. Maar bij deze test luistert het moment van bepalen erg nauw. Toch vraag ik me af of er buiten Noorwegen geen test bestaat om zelf de drachtigheid te checken. Is er iemand die dat weet?"

Meisje of jongen
Het was voor Wilma een interessante bijeenkomst met een bijzonder einde. "Eén van de boerinnen hield een pendel boven mijn buik. De pendel draaide geen rondje, maar ging heen en weer. Dat zou duiden op een jongen. Toen heb ik verteld over collegaboer Sjaak Mocking die de pendel gebruikt om te bepalen of het een vaars of stiertje wordt. De andere cursisten vonden het erg interessant."

Vijf uitzendkrachten inwerken
Zwanger en boerin zijn viel niet mee. Wilma is degene die melkt, maar dat was gehurkt op de grup met een dikke buik niet te doen. Dus moest er hulp komen. Helaas stuurde het uitzendbureau alleen tijdelijke krachten, van wie er maar twee allround bedrijfshulp waren. Maar liefst vijf mensen moest Wilma inwerken. “Degene die het langst bij ons geweest is, woonde sinds zes jaar in Noorwegen en had in zijn thuisland Litouwen een heel andere baan. Zo moest ik hem leren dat je niet alle zeventien melkkoeien aan de ene kant van de stal tegelijk moet voorbehandelen als er maar drie melkstellen zijn. De laatste koeien stonden met gemak twintig minuten te wachten op het melkstel.” Al met al resulteerde de steeds wisselende hulp erin dat er erg veel dieren mastitis kregen en er behoorlijk veel driespenen op stal kwamen. “Het laatste woord met het uitzendbureau is daar nog niet over gesproken!”
Toch een dochter
Ondertussen zijn we een paar maanden verder en is gebleken dat de pendel deze keer fout zat. Op 19 december is Wilma bevallen van een gezonde dochter, Cissy. Wilma is zes weken na de bevalling (keizersnede) maar weer zelf gaan melken. Het kalfseizoen is aangebroken en ze wil graag dat de verse koeien goed gemolken worden.

Foto

 • Wilma en Maarten van Pinxteren met van links naar rechts Cissy, Walty en Joni. Foto's: Vera Wijnveen

  Wilma en Maarten van Pinxteren met van links naar rechts Cissy, Walty en Joni. Foto's: Vera Wijnveen

 • Deze foto’s zijn gemaakt tijdens mijn laatste dag op de boerderij. Koe Willy had door onbekende oorzaak bekkenschade opgelopen, waardoor ze niet normaal zou kunnen afkalven.

  Deze foto’s zijn gemaakt tijdens mijn laatste dag op de boerderij. Koe Willy had door onbekende oorzaak bekkenschade opgelopen, waardoor ze niet normaal zou kunnen afkalven.

 • De noodslacht stond gepland voor na het weekend, waarbij het kalf eruit gesneden zou worden.

  De noodslacht stond gepland voor na het weekend, waarbij het kalf eruit gesneden zou worden.

 • Groot was ieders verbazing en blijdschap, toen er in dat bewuste weekend ineens een kalf bij Willy lag. Willy had het toch maar mooi even zelf gedaan.

  Groot was ieders verbazing en blijdschap, toen er in dat bewuste weekend ineens een kalf bij Willy lag. Willy had het toch maar mooi even zelf gedaan.

 • Budgetboeren (3)

Laatste reacties

 • Flyinghollander

  herd navigator test dracht via melk zover ik weet maar niet interessant voor kleine koppels. scanner kopen.

 • Bison

  De meeste koeien worden toch gewoon weer tochtig.
  Maar ja,.. als je het niet zien kan....
  En een probleem koe kan je het beste maar opruimen.

 • Bison

  Mijn kinderen zaten wel 3 uur per dag in de schoolbus,..ze wennen er wel aan.

 • Willem1962

  Er is een test die inderdaad gedaan kan worden via de melk om te kijken of je dieren drachtig zijn, maar dat kan eigenlijk pas vanaf 60 na inseminatie, dus ik weet niet of dat handig is voor jullie. En ook niet of dit in Noorwegen al gedaan word.

 • Noordam2

  veel mastitus en behoorlijk wat driespenen, het resultaat van de uitval van de boerin. Een tijdelijke uitval die ruim van te voren was te voorzien.
  Bijzonder slecht geregeld!!!!!!!!!!!!

 • Fosen

  @Bison: Het ging mijn collega erom dat 1 van onze dierenartsen af en toe geen zin heeft om helemaal onze richting op te rijden, en zeker niet om alleen een paar koeien op dracht te controleren. Daar staat nl. een vaste (lage) vergoeding tegenover. Terwijl mijn collega op dat moment wel graag wil weten of sommige dieren drachtig zijn of niet, onder andere i.v.m. aanmelding voor de slacht. Als er dan een behoorlijke tijd geen dierenarts nodig is geweest voor zieke dieren e.d. dan moet de dierenarts dus idd. alleen komen voor drachtcontrole....
  En toen vroeg ze zich af of wij als veehouders, niet zelf op een eenvoudige en goedkope manier, op ongeveer 40 dagen dracht kunnen controleren.

 • Fosen

  @ Bison: Hebben jullie er zelf voor gekozen om op zo'n afstand van de school te gaan wonen?

  Wij dus niet! Ik vond een half uur voor een enkele reis voor een 5 jarige wel lang genoeg. Had ik van te voren geweten dat er 2 gezinnen met kinderen zouden gaan verhuizen en daardoor het voortbestaan van de dichstbijzijnde school in gevaar zou komen, dan had ik nog iets langer nagedacht of ik dit mijn kinderen aan wilde doen, zover reizen iedere dag.
  Ik heb voordat we de boerderij kochten, nagevraagd of de school zou blijven bestaan en er werd mij verzekerd dat er geen gevaar was dat de school ging sluiten. Uiteraard kan niemand voorzien dat er gezinnen verhuizen, onze hoop is nu dat er weer gezinnen met kleine kinderen terug komen.

 • Fosen

  @Noordam2: Ruim van tevoren heb ik al bij de Noorse boerenhulp aangegeven dat er hulp nodig zou zijn om te melken. Helaas waren er veel zieke collega's en zou het nog maar de vraag zijn of we wel hulp konden krijgen.
  Van een organisatie als de Noorse boerenhulp (avløserlag) mag ik toch verwachten dat ze goed opgeleide mensen sturen, die mijn taak volledig over kunnen nemen?
  Er zijn 2 mensen geweest die ik graag de hele tijd gehouden had. Met dezen als hulp op de boerderij, zou ik ook met een gerust hart op vakantie kunnen gaan. De anderen waren een soort noodhulp, de 1 was nog sneller klaar met melken dan de ander, en de 3e had totaal geen opleiding gehad. Ik moest zelfs zelf de koeien met mastitis de spuiten in de spenen geven!
  Maar goede melkers liggen niet voor het oprapen hier en ik ben afhankelijk van wat de avløserlag mij stuurt. Die heeft niet genoeg gekwalifiseerde mensen en zit af en toe met de handen in het haar om alles rond te krijgen zodat iedereen die hulp nodig heeft, ook hulp krijgt.
  Dus hoe had ik dat dan anders moeten/kunnen regelen??

 • Hodalen

  Een nederlandse boer in Isfjorden koos ervoor een (nederlande) bedrijfshulp te regelen, en hem na de permisjonsperiode een baan als vaste avløser aan te bieden. Hij adverteerde o.a. via facebook. Medewerkers willen vastigheid. Overigens zeg ik niet dat alleen NL'ers goede zijn.

 • Noordam2

  Fosen, ik had niet verwacht dat het in Noorwegen zo lastig zou zijn een goede melker te vinden
  in ieder geval succes verder en geluk met je kinderen

 • josrodenburg

  waar is maarten in dit verhaal? ik heb wel eens een documentaire gezien over olifanten die proefden elkaars urine voor de dracht controle. waarvoor? geen idee maar koeien doen dat ook die trekken hun neus op en houden de tong tegen het gehemelte met een beetje urine jammer dat ze niet kunnen praten! heb dit verhaal nog op internet gezocht maar kan er niks van vinden. jammer als iemand wat weet?
  waarom doet wilma geen cursus dracht controle? en wat houd je tegen om te voelen in een koe die drachtig is of niet drachtig is. heb er weleens een boekje van gehad met symptomen van dracht bij hoeveel dagen, een handig hulp middel.

  jos

 • Bison

  Fosen, de veeartsen hier rijden rustig 100 km om een klant te bezoeken, ze rekenen wel voorrij kosten + hun gemiddelde uurloon voor de trip.Ze proberen het wel zo te regelen als het kon om tegelijkertijd andere klanten in de area te bezoeken die hem/haar nodig hebben en splitsen dan de kosten tussen deze boeren.
  Ik heb hier wel geleerd om zoveel mogelijk zelf te doen,..op het laatst liet ik alleen nog een cesarian section aan de veearts over.De enkele keer dat dat nodig was laade ik de koe in the trailer en reed naar zijn kliniek.
  Sinds ik de bisons heb heb ik ze in het geheel niet meer nodig.

  Pregnancy checking kan geleerd worden net als Ki,maar het takes lots of practise to get good at it,Een veearts kan het ook niet altijd met zekerheid zeggen.
  Ik heb wel koeien aangehouden die gewoon op tijd afkalfden terwijl de veearts had gezegd 7 maanden tevoren dat ze open waren
  Goede tochtigheid detection is en blijft #1

  De afstand tot betrekking van scholen heb ik eigenlijk nooit overwogen met de keuze van onze huidige boerderij.De juiste plek/groote met de juiste prijs was belangrijker en de dichter by town de duurder het is.
  In de eerste vijf jaar sinds onze emmigratie ben ik wel 6 keer verhuisd over 2 provincies.Op elke plek moesten de kinderen minstens 1 uur in de bus om op school te komen,in het begin klaagden ze wel maar als ik al zei,..ze wenden eraan.Wij hielden de kids onder 5 gewoon thuis.
  De dichtsbijzijnde school hier is 40 km.

 • Fosen

  @Eleonie: we hadden bijna voor een jaar een Pool aangenomen. Hij is wezen kijken met zijn vriendin, ze hadden echter twijfels of ze de lange winter met veel sneeuw wel aankonden, woonden aan de kust van Noorwegen waar de winters veel milder zijn.
  Wat ook meespeelde om niet verder zelf op zoek te gaan was dat een 'eigen' medewerker geen 7 dagen 2x per dag melkt en dat er dan ook nog hulp van de avløserlag nodig was. De planner van de avløserlag had iemand voor ons maar we moesten wachten tot die man uit Litouwen terug was.
  We wilden wel de planner te vriend houden aangezien we zowiezo mensen van hem nodig hadden. Het is niet zo eenvoudig, er zijn niet zoveel mensen die in de landbouw sector willen werken, met gebroken dagen, weekenden en feestdagen werken. Bovendien hebben wij geen melkput maar een ouderwetse grupstal. In Isfjorden is een melkstal...
  En iemand uit Nederland laat je ook niet even een weekje op proef overkomen.

 • Fosen

  @Noordam2: bedankt en ook succes toegewenst!

 • Fosen

  @Josrodenburg: Maarten doet ongeveer alles behalve melken en koeien opvoelen als een kalf verkeerd ligt. Hij heeft het veel te druk met al het andere werk op de boerderij maar voert bijvoorbeeld wel alle dieren.

  Bij ons staan de dieren vast op de grup, het is dus lastig voor de koeien om onderling de kling te gaan besnuffelen. En ik ben geen koeienfluisteraar die kan aflezen aan de stand van de neus of tong, of de koe waaraan gesnuffeld wordt, drachtig is ;-) (Zou wel makkelijk zijn trouwens)

  Ik heb eraan gedacht om een cursus insemineren/dracht controle te gaan doen maar wij hebben te weinig inseminaties op jaarbasis, daardoor krijg ik volgens de regels van de Noorse KI vereniging (GENO) geen toestemming om zelf te gaan insemineren. Bovendien bouw ik te weinig ervaring op met zo weinig inseminaties en drachtcontroles, vind ik zelf.
  Even nog voor alle duidelijkheid: het was mijn collega-boerin die vroeg of er niet een andere mogelijkheid was om op dracht te controleren!
  De dierenarts komt hier regelmatig om kalveren te onthoornen of koeien te insemineren, bij zo'n bezoek laat ik dan meteen op dracht controleren als dat zo uitkomt.

 • Fosen

  @Bison: zoals gezegd krijgen de dierenartsen hier een vast bedrag voor drachtigheidscontrole. Dit bedrag per dier, wordt door de KI vereniging via de melk-afrekening ingehouden. De dierenarts schrijft hier dan ook geen rekening voor uit, kan geen uurloon rekenen en ook geen kilometer vergoeding.
  Wel krijgt de dierenarts een kilometer vergoeding van de staat als ze meer dan een bepaald aantal kilometers moeten rijden naar een klant. Ik moet dan ook bijna standaard een lijst aftekenen omdat ik de 1 na laatste boer aan deze kant van zijn gebied ben.

  Helemaal mee eens: goede tochtigheidsdetectie is enorm belangrijk!

  Tja, ik had al een knoop in mijn buik toen bleek dat de school op een half uur rijden van de boerderij lag, moest ik daar mijn kinderen naar toe sturen?
  Ik heb daar echt aan moeten wennen.
  En natuurlijk wennen kinderen ook aan de grotere afstand maar leuk is anders. Bovendien is de weg er naartoe erg slecht, op veel plekken smal en met veel bochten. Een weg om heel snel wagenziek te worden. Je kunt hier bijvoorbeeld beter niet proberen om je huiswerk maar vast te gaan doen, dan kom je echt groengekleurd de bus uit :-(

  Kinderen gaan in Noorwegen naar school in het jaar dat ze 6 worden. Ik heb er 2 die nog 5 zijn als ze op school beginnen (november en december) en 1 is net 6 (eind juni)

 • Bison

  Fosen,toen ik nog in Holland boerde(melkkoeien en ook in grupstal) liep ik altijd een paar keer de stal in gedurende de dag en voor naar bed gaan als het rustig was om ze schoon te zetten en opstrooien en tegelijk te checken voor tochtigheid.
  Ik checkte ook s'morgens eerst voor het melken.
  pointers die ik gebruikte om heat te constateren.
  Een onrustige koe en/of een die veel neurde(loeide)
  Een schone clear slijmdraad aan de staart of kling(vaak terwijl ze liggen)is een sure sign.
  Een gezwollen kling.
  Ook een koe die minder melk gaf dan normaal s'ochtends of s'avonds hield ik in de smiezen.
  Ik had geen stier, de ki kwam ze insemineren,het gebeurde niet te vaak dat ik het mis had.

  Ik vind wel dat jullie in Europa teveel onder overheids curentele staan,er lijkt weinig eigen initiatief meer over te zijn als ik het zo bekijk.

  Een halfuur In de schoolbus zitten mag dan niet zo'n pretje lijken maar in weer en wind(sleet,snow,rain en wind) door het drukke verkeer in Holland alledag naar en van school te fietsen zoals wij vroeger deden was vaak ook geen kermis,..een bus is een stuk veiliger ook. • sybrenm1

  Willem1962 had het over een test via de melk. Ik meende dat je het ook via bloedonderzoek kon doen. Ik wet niet na hoe veel dagen dracht precies.

 • Hodalen

  Inderdaad Bison. Al staan de kids wel langs de weg te wachten, met voorbijrazend vrachtverkeer, toch is de bus niet zo'n verkeerd idee. En spijbelen wordt een stuk minder interessant, de bus levert ze voor de schooldeur af! En ze krijgen in het eerste jaar nog een 'fadder' ook, een ouder kind die erop let dat het allemaal goed verloopt in de bus, en de tas niet blijft staan enzo.
  En Wilma, het is wel mogelijk hoor. Ook hier vinden we avløsers voor op de grup, al werkt mijn man ook liever in een ligboxenstal. Veel polen werken hier ook. Zitten er meer boeren bij je in de buurt, waardoor je in hun ring kunt werken? En misschien een brutale vraag, waar je geen antwoord op hoeft te geven, geef je ze genoeg uurloon? Goede avløsers zijn duur. Goedkope zijn zo weer weg naar iemand die toch meer betaald, of ze krijgen zo'n slecht loon omdat ze ondergekwalificeerd zijn. Hier krijgen goede avløsers tussen de 150 en 160 kr. per uur, terwijl gewone handjes niet meer dan 110 verdienen.

 • Fosen

  Joni heeft geen 'fadder' maar gelukkig stapt de dochter van een vriendin van mij eerder op de bus dan Joni, zij gaat naar het vervolgonderwijs en ze houdt Joni wel in de gaten, ze zitten naast elkaar en ze helpt de gordel omdoen enzo.

  Tja, wij huurden arbeid in van de avløserlag, de avløserlag heeft vaste afspraken met zijn medewerkers over het loon. Twee van de mensen die bij ons gewerkt hebben, waren beredskaps-avløser en in vaste dienst van de gemeente Rissa/avløserlag. Deze mensen moeten bij ziekte al het werk doen wat in de stal gedaan moet worden, dus niet alleen melken maar ook voeren en ook koeien scheren bijv. als dat nodig is omdat ze net op stal komen.
  Voor deze avløsers betaalt een boer 1300 kronen per dag (ongeveer 173 euro) ongeacht het aantal uren dat ze werken, het werk moet gewoon gedaan worden! Bij ons hield dat werk in dat er gemolken moest worden, melkmachine spoelen, dat de kalfjes melk moesten krijgen, dat er mest geschraapt moest worden, en daar hield het mee op omdat Maarten nog steeds het voeren voor zijn rekening nam. De uren die hier dan ook gewerk werden hielden op met 5 uur per dag, terwijl er normaal 7 of 7,5 uur voor staat, het was dan ook zeer voordelig voor de avløserlag om zijn 2 beredskaps-avløsers hierheen te sturen. Kilometer vergoeding viel binnen de 1300 kronen.

 • Fosen

  De Litouwer die hier het langst geweest is, geen Noors sprak en nauwelijks Engels, hij kreeg 130 kronen per uur (17 euro)
  Dat had ik dus niet met hem afgesproken, maar de planner van de avløserlag.

  Een avløser ring, waarbij verschillende boeren een eigen avløser hebben die een aantal dagen bij de 1 werkt en dan weer een aantal dagen bij de ander, vaak in een vast patroon, hebben wij hier niet in de buurt.
  Dat zou voor ons ook geen optie geweest zijn omdat we 7 dagen in de week en dat minstens een half jaar, een avløser nodig hadden.

 • Sjaak Mocking

  Ik prijs mij gelukkig dat wij hier wel de beschikking hebben over goede Noorse bedrijfshulpen. Ook waar ik mijn bedrijf aan toevertrouwd als ik 2 of 3 weken op vakantie bent. Geen trammelant. Ook de veeartsen zijn hier erg goed. @Elonie. Volgens mij heb je het verkeerd wat betreft de drachtigheidscontrole. De veearts schrijft gewoon een factuur als men drachtigheidscontrole uitvoert. Als de inseminator van de Geno het doet dan gaat het net als alle andere kosten van die betrekking hebben op de inseminatie worden verrekend met de melkafrekening.

 • Fosen

  @Sjaak, wij hebben geen aparte inseminator, de veeartsen voeren in ons gebied de inseminaties en drachtigheidscontroles voor GENO uit en schrijven daar dus geen aparte rekening voor.
  Er is in ieder geval 1 van de veeartsen die het dus te ver rijden vindt om alleen voor drachtigheidscontrole onze kant op te rijden.

  Afgelopen donderdag belde ik voor een inseminatie en trof deze veearts. Hij vroeg of ie niet de volgende dag mocht komen....!?
  Na enig overleg vond ik dat goed omdat het idd aan de vroege kant zou zijn voor insemineren, maar ik heb er wel bij bedongen dat ie dan VROEG op de dag moest komen! Je weet hier nl. maar nooit wanneer de veearts op de stoep staat, dat kan 's morgens om half 10 zijn maar ook 's middags om 4 uur.
  Lastig plannen hoor, wat dan het beste tijdstip voor insemineren is!
  Boeren die dicht bij de veearts wonen hebben nog keus, aan het begin van zijn route of aan het eind, dat hebben wij dus helaas niet.

 • pieterfranken1

  Afgelopen jaar hebben we hier in Flevoland met een test meegedaan om melk te testen op dracht. Dit op meerdere momenten van de dracht> De eerste monster moest al genomen worden op dag 19. De monsters zijn allemaal binnen, het verdere onderzoek is in volle gang. Voor dat het onderzoek afgerond is duurt nog wel even. We zijn wel benieuwd wat er uit gaat komen.

 • Fosen

  Zeer interessant Pieter!
  Ik ben ook zeer benieuwd wat hier uit gaat komen en wat de prijs van zo'n test gaat worden.

 • Sjaak Mocking

  @Fosen. Die tests zijn ook in Noorwegen te verkrijgen. Heet P4 Rapid en kan bestelt worden bij Geno. Ik heb inmiddels zo'n doosje besteld. eens kijken wat het op gaat leveren. De kosten vallen wel mee vind ik.

 • Flyinghollander

  <>

  dit kan je ook proberen, er is een lab in NL, dus bloedtest naar nl sturen.

 • Fosen

  @Sjaak: P4 Rapid is een bronst-test, geen drachtigheids-test:

  Det er viktig å være klar over at testen ikke kan brukes som en drektighetstest, da den ikke kan måle høye nivåer av progesteron nøyaktig nok.

  Hoog nivo progesteron wordt niet nauwkeurig genoeg gemeten.
  Bovendien moet je deze test op het juiste tijdstip doen (om de bronst te bepalen!) en niet op ieder willekeurig tijdstip op bijvoorbeeld 30 dagen na insemineren.

 • Fosen

  @Flyinghollander: Dat is interessant, het is dus wel mogelijk met bloedtest maar er moet alsnog een monster opgestuurd worden naar een lab. Het zou mooi zijn om zo'n test thuis te kunnen doen en dan met melk. Dat is wat makkelijker dan bij koeien bloed te gaan prikken. :-)

  Bovendien wordt aangeraden om de test (of een andere test) te herhalen op 70 of 80 dagen na inseminering omdat er nogal wat spontane abortussen optreden in de eerste 6 weken van de dracht.

  Het mooiste zou zijn een thuistest m.b.v. melk, die vroeg in de dracht gedaan kan worden, en die niet te duur is zodat het ook loont om de test nog eens te herhalen.

  Aan de dierenarts zijn we nu 50 NOK (ongeveer 6,60 EURO) per koe kwijt, maar dan moet ie natuurlijk wel hierheen komen ;-)

 • Sjaak Mocking

  @Fosen. Klopt. was even te snel :-) Maar kan gebruikt worden op 19 dagen na insemineren. Ik reageerde op het bericht van Pieter omdat ik ervan uit gaat dat dit dezelfde tests zijn.

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.