Redactieblog

4697 x bekeken 7 reacties

Boeren moeten geleidelijk stoppen

“Een goede ontwikkeling”, zegt Hanna goedkeurend. Ze bedoelt het bericht dat er steeds minder melkveebedrijven in zijn geheel worden verkocht.

“Het is een gevolg van de nieuwe trend”, gaat ze verder. “We zien dat er een scheiding komt tussen grote en kleinere bedrijven. De grote breiden sterk uit en de kleine blijven stabiel. Grote bedrijven hebben opvolgers en kleine veel minder. Daarom zal de ontwikkeling naar grote bedrijven de komende jaren strak doorgaan.”

Zo is het. De grote bedrijven van nu hebben hun buren in vele gevallen al uitgekocht. Ze hoeven niet meer zo nodig een heel bedrijf toe te voegen aan hun eigen onderneming. Langzame groei met geschikte percelen is dan meer voor de hand liggend. Bovendien is verdubbelen van een groot bedrijf niet verstandig. Dat vraagt ander management en daar kun je het beste langzaam ingroeien. Of overlaten aan je opvolger. Zoals bij ons. Ik ben blij dat Hans het roer steeds meer in handen neemt. Zijn plannen zou ik niet bedacht hebben, laat staan uitvoeren. Toch geef ik hem de ruimte.

“Het is ook goed voor boeren, dat ze niet in één keer stoppen”, zegt Hanna.”Boeren die hun bedrijf in één keer verkopen worden diep ongelukkig. Al is hun bungalow nog zo mooi, ze vallen in een diep gat. Langzaam afbouwen is veel beter. Elk jaar een deel van de grond verkopen is ook goed voor de beurs. Ik denk dat in veel gevallen de grond in kavels verkocht, meer opbrengt dan het geheel.”

Twee problemen lossen zich op. De kopende boer hoeft niet in één keer een enorme financiering te doen en de vertrekkende boer kan mooi blijven wonen op zijn bedrijf. Hij kan mais verkopen, grasland verhuren en mogelijk slachtvee of schapen houden. Je blijft nog een beetje boer, maar de druk van het elke dag moeten is weg.

“Het is ook belangrijk dat je betrokken blijft bij de boerengemeenschap”, voegt Hanna toe.”Je bent nog boer, je kunt nog naar een vergadering gaan. De omgeving ziet je ook nog als boer. Je groeit langzaam naar het moment van stoppen. Veel beter, ook voor de boerin.”

Laatste reacties

 • minasblunders1

  Vergaderboer ziet de bui zeker al hangen: de grondprijs gaat versneld instorten als al deze grond ook nog eens op de markt komt. Mensen die willen stoppen kunnen het best ZO SNEL MOGELIJK al hun grond verkopen. Nu is de grondprijs nog hoog...nog wel!!

 • Stammie

  Als je alleen naar geld kijkt heb je mischien wel gelijk minasblunder, maar vergaderboer gaat hier juist in op het gevoelsmatige aspect en dan kan langzaam afscheid nemen wel eens net zo verstandig zijn voor je geestelijke gesteldheid dan direkt geld maken.

 • minasblunders1

  Ik denk dat dat aspect het laatste is waar mensen als Vergaderboer zich mee bezig houden, Stammie. Het gaat wel degelijk om geld en nergens anders om.

 • Rip

  Vooral de mening over het managen van het bedrijf spreekt mij aan. Een heel bedrijf er bij kopen vraagt dubbele aandacht. Ten eerste de financiering. De rentelast kan ook wel eens te zwaar worden. Verder kun je beter geleidelijk groeien.Dan kun je het als boer tenminste behappen. Wat vergaderboer betreft denk ik dat het hem zeker ook om het geld gaat. Hanna doet daarin niet voor hem onder. Maar daar is niets mis mee in deze maatschappij waarin de geitenwollensokkenmentaliteit weer hoogtij viert.

 • Demeter Griend

  Ben voor tijdig begonnen SAN en nu SNL aan te vragen. Boer met 2 vingers in de neus en heb ook een opvolger, die ziet hoe het ook kan. Hij maakt nou al berekeningen hoe we zo efficiënt mogelijk mest kunnen plaatsen. Mooi man.

 • agratax2

  Vergaderboer. Waarom MOETEN boeren geleidelijk stoppen? Boeren zijn net als andere mensen en daarom MOETEN ze niets. Als kind zeiden we al; 'Moeten is dwang en huilen is kindergezang'. Laat iedere boer op de grens van zijn werkzame leven en de tijd daarna, zelf bepalen hoe en wanneer hij zijn bedrijf wil stoppen.

 • Noordam2

  als vergaderboer nu eens alleen stukjes aanleverd als hij wat zinnigs te melden heeft zijn we allemaal blij en kunnen we hem ook schrappen uit de catagorie graaiers.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.