Expertblog

54 reactieslaatste update:25 feb 2013

Biest voor elk kalf

Geen nuka maar een ‘bika’: kalveren moeten allemaal biest krijgen. Dat gaat melkveehouders geld opleveren. Verdere integratie is nodig voor een economisch gezonde rundveehouderij. Dat betekent afspraken maken met elkaar.

Alleen wanneer ik het echt niet laten kan, schrijf ik een blog. Nu heb ik weer zo’n moment. Ik was op bezoek bij een productmanager uit de fokmelkindustrie. Hij reageerde op de publicatie van ING over de kalfsvleessector – optimalisering kalverhouderij nodig om afbraak van toeslagregeling op te vangen – waaraan ik had meegewerkt. Tijdens onze kennismaking werd ik getriggerd door zijn verhaal over de potentie van jonge kalveren.
De studie over de kalfsvleessector haalt zorgen naar boven. Mede door de onzekerheid van de GLB-gelden zijn er zorgen om de rentabiliteit én over het antibioticaverbruik. De kalfsvleessector floreert al vijftig jaar. Er is een ketensamenwerking waaraan veel sectoren in de land- en tuinbouw, maar ook daarbuiten, een voorbeeld kunnen nemen. Echter, tijdens het gesprek realiseerde ik mij dat de keten twee weken te laat begint.

Jeugdgroei
De keten begint namelijk pas bij de aankoop van nuchtere kalveren, nuka’s. Vijftig jaar kwam de lokale slachter/handelaar het nuchtere kalf ophalen voor de slacht. De betere kalveren werden apart gehouden voor de witvleesproductie, als nuka. Door wetgeving worden deze kalveren nu op veertien dagen leeftijd nog steeds aangevoerd als nuka, terwijl die kalveren niet binnen de mesterijketen worden opgefokt. En dat doet de dieren tekort volgens de lijfspreuk van de productmanager uit de fokmelkindustrie: Life start sets life performance.
Een nuchter kalf van pak ’m beet 40 kilo kan onder goede omstandigheden in veertien dagen 7 kilo groeien, meer zelfs. Goede omstandigheden betekenen een goede huisvesting, goede hygiëne, structureel werk maken van regelmatige voeding en regelmatig voeren.  Echter, zonder biest in de eerste drie dagen helpt dat allemaal niet. Koemelk is goed, maar per saldo is voor een kilo groei een kilo droge stof vereist. Jonge dieren hebben een gunstige voerconversie. Het is dus de kunst om ook de stiertjes volgens plan te voeren. Altijd.

Wie betaalt bepaalt
Stierkalveren worden verkocht op gewicht en kwaliteitsbeeld. Een kalf kan in 14 dagen tussen de 3 en 10 kilo groeien. Dat is een opbrengstverschil van 7 kilo ofwel meer dan €15. Deze kilo’s worden dus wel betaald. De goede verzorging levert echter meer baten op. Dat levert geld op door minder uitval, een veel hogere melkproductie bij de vaarskalveren en minder gezondheidszorgkosten.
De nuchtere kalveren zijn het waard om er aandacht aan te besteden. De melkveehouder en de kalfsvleesproducent verdienen daar aan. Dan mag het kalf niet meer nuchter zijn, maar ‘bika’: biest moet aan alle kalveren worden aangeboden. Dat gaat melkveehouders geld opleveren. Verdere integratie is nodig voor een economisch gezonde rundveehouderij. Dat betekent afspraken maken met elkaar.

Laatste reacties

 • joopi

  dus......... weer een profeet die brood eet, die ons melkveehouders komt vertellen hoe het allemaal moet en dan vervolgens niks nieuws zegt.

  Goede verzorging CHECK

  biest CHECK

  Kalfje zo goed mogelijk laten groeien check

  Wat is nou eigenlijk nieuw in deze blog, ik ken in ieder geval geen melkveehouders die geen biest geven, hun kalfjes niet zo goed mogelijk verzorgen en hun kalfjes zo licht mogelijk af leveren

 • minasblunders1

  Inderdaad Joopi, het is niet bepaald een zinvolle bijdrage van deze meneer.

 • siebe251

  Deze uitspraken missen hun doel volgens mij want iedere veehouder geeft zijn kalveren biest. Wellicht is er in de dagen na de biest bij veel veehouders meer winst te halen, of misschien een week langer laten doorgroeien. Maar om er van uit te gaan dat een stierkalf geen biest krijgt duidt volgens mij op 'geen kennis van zaken hebben'.

 • info58

  nodig hem eens een keer uit op een kalvercentrale en laat hem ook een ritje meemaken als ze kalveren uit het buitenland halen

 • alco1

  Alleen als ik het echt niet kan laten, luide de veelbelovende kop.
  Nou, laat maar.

 • Zuperboer

  Sectormanager gaat op bezoek bij productmanager en plop daar ontstaat weer een blog, oftewel lucht x lucht = lucht, klinkt wel logisch toch en je hoeft er niet voor gestudeerd te hebben. (Heb ik stiekem wel, maar doet hier niet terzake net als dit hele blogsel). Mijn stelling: In de Nederlandse melkveehouderij krijgt elk kalf 1-3 dagen biest verstrekt (=beter dan aangeboden). (24 uur is de maximale tijd waarbinnen de antistoffen in de bloedbaan kunnen worden opgenomen middels darmwandpassage en de biest die daarna gegeven wordt dient voor de lokale ondersteuning van de darmflora) en tip: Mijnheer van Vliet ga alstublieft uw BONUS veiligstellen en val melkveehouders niet lastig met dit soort gewauwel.

 • T@deler

  Wat een overvloedige blog.
  Zelfs bij 'zijn' lijfspreuk wordt Sprayfo na-papagaaid.

 • Sjaak

  Toch fijn te weten, dat onze bedrijven straks in goede handen zijn bij de bankiers...wie zal er anders voor onze levende have zorgen, als straks de boeren zijn vertrokken?!
  Tja, dat wordt lachen...:)

 • teus2031

  van vliet heeft gelijk sukkels

 • marcoruiter

  ik geloof niet dat alle boeren zo netjes in het geven van de biest zijn, misschien wel de eerste dag, als alle kalveren minimaal 3 dagen biest zouden krijgen, zouden er minder problemen zijn met het starten van de kalveren, het is gewoon een drama meestal.

 • Sjaak

  Tuurlijk heeft van Vliet gelijk, geen enkele veehouder zal dat ontkennen...
  Echter, tussen ' zeggen wat je doet en doen wat je zegt' zit in de praktijk vaak een groot verschil om diverse redenen!

 • Zuperboer

  van Vliet zal heus gelijk hebben in sommige gevallen, maar het gaat er om of hij hiervoor de aangewezen persoon is. Er is ook een rapport gepubliceerd over marktmacht van supermarkten en dit is in EU verband uitgebracht. Ik zou het meer op prijs stellen dat een financier zich uitspreekt over 95% van onze inkomensvormer, namelijk de verkoop/leverantie van boerderijmelk in het distributiekanaal al dan niet cooperatief afgezet. Dit zou hem denk ik meer in dank worden afgenomen en verdient ook zeker de aandacht en ondersteuning van de 'managers' in de sector. Zet hem op Kees, dan verdien je van mij een lintje.

 • minasblunders1

  Marcoruiter, als het bij jou zo'n drama is dan doe je zelf misschien iets verkeerd?

 • alco1

  Het staat vandaag in de krant. 'De stentor'
  'We leven in een democratisch land, waar iedereen zijn zegje mag doen, maar laat beleid over aan de mensen die het voorbeeld ook kunnen laten zien.'
  Met een knipoog naar minasblunders1

 • denker123

  De volgende stap op elk melkveebedrijf een staatscontroleur,en evenveel uren als de boer werkt.

 • el

  Als deze onkundige mensen voor jouw bank werken ben je er mooi klaar mee.

 • verhoefcolby

  Even zwart wit: we horen van iemand uit de finaciele wereld hoe het moet!
  50% in die wereld is ziek en word waarschijnlijk niet goed de regels (biest) nageleeft. (Foris, ABN Amro, Friesland bank en nu weer SNS en de Deutse bank)

 • verhoefcolby

  Even zwart wit: we horen van iemand uit de finaciele wereld hoe het moet!
  50% in die wereld is ziek en word waarschijnlijk niet goed de regels (biest) nageleeft. (Foris, ABN Amro, Friesland bank en nu weer SNS en de Deutse bank)

 • politiek

  Onduidelijk is waarom men zwijgt over het verstekken van de antibioticamelk naar de jonge kalveren . Bekend is hopenlijk ook als koeien nog met derde en vierde generatie antibiotica zijn drooggezet die eerste biest ook niet geheel ,,zuiver,, is. Doet die eerste biest zijn echte krachtige werking wel vraag ik me af. Alleen correcte biest , zonder antibiotica zal in die eerste 24 uur zijn juiste krachtige antistoffen werking bij het kalf hebben
  Maar uiteraard, een fase verder , humane gevaren zoals MRSA en ESBL door al die antibiotica,s is nog erger.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • politiek

  Beste mels,
  Ik meende dat toch ook gelezen te hebben in het artikel. !!
  Misschien vele andere niet , omdat men liever over antibiotica zwijgt.
  Sportief van Kees van Vliet is dat hij wel wijst naar antibiotica gebruik en dit in relatie met melkgift naar de kalveren.
  Ook kan dat ingegeven zijn natuurlijk dat ook bij zijn verantwoording hoort.!

 • jordi 1455

  jij bent alles behalve sportief politiek.
  Constant zeuren en leugens verspreiden.

 • politiek

  Beste Jordi 1455
  Welke leugens bedoelt u. ?? Ik mag hopen dat voedselveiligheid ( antibiotica hormonen ) en volksgezondheid een serieus onderwerp is voor u. Het is bekend dat vele er liever niet over praten of schrijven in de veehouderij. Het wordt zelfs kwalijk genomen door velen. Je behoord er over te zwijgen. Heeft u die angst ook . ??

 • jordi 1455

  je begint er constant er over en aangezien het al jaren wettelijk verboden is om met hormoon besmette vlees en melk te leveren kan dit niet gebeuren. indien een boer met hormoon besmet vlees of melk verkoopt staan boetes op die bij 10.000 euro begint en hetzelfde geld voor antibiotica. Als alle boeren hormonen gebruikten waren ze al lang failliet door al die boetes.

 • Flyinghollander

  doe gewoon aangifte bij politie Jordi1455 van laster door politiek. zijn adres is zo gevonden.hij roept al tijden onzin en zou dag gesprek organiseren bla bla

 • politiek

  Beste jordi 1455,
  Vanwaar denkt u die zwijgplichten. ? Vanwaar al die vernietigingen monsters voor hormoononderzoek , achterhouden uitslagen of vernietiging uitslagen hormoononderzoeken vlees. enz. Wat zal de reden zijn. ?
  En uiteraard , lees de reactie van Flyinghollander. Dat is ook een optie.

 • alco1

  Jordi, je moet niet reageren op politiek. Hij is een eenzame oude man van al ver in de zeventig, die nergens gehoor krijgt en smeekt om aandacht. Laat hem maar met Thieme gaan spelen.

 • politiek

  Denk a.u.b. aan uw slachtoffers. Plezier maken om uw slachtoffers . ?? Sorry jongens dan haak ik af ten gunste van uw slachtoffers. Geldelijk gewin laten prevereren boven humane gevaren. ?? Ik haak af.

 • jamiemf

  zo van die zijn we af!!!

 • Rozalien

  Op mijn beurt kan ik na het lezen van deze blog de neiging echt niet meer onderdrukken om te reageren. Goeie help. Welke boer geeft geen biest aan een pasgeboren kalf? Na ambtenaren, de politiek en de industrie meent nu ook een bankman boeren college te moeten geven over hoe ze hun vak moeten uitoefenen. Hun vak. De wereld op zijn kop. Geen goeie beurt. Verder maar geen woord meer aan vuil maken.

 • politiek

  Beste jamiemf, # 29
  Ik hoop niet dat u uw slachtoffers bedoelt.

 • Bison

  Politiek je moet niet zoveel van die 'funny' sigaretten roken,daar krijg je van die rare gedachten van.

 • politiek

  Het kalf(je) als afval(antibiotica)bakje. ? Zeer terecht dat daar vraagtekens bij gezet worden. Je vernield er het kalf zelf mee , het zal misschien nog net niet dood gaan en het geeft grote gevaren voor ESBL melk.
  Natuurlijk begrijp ik enkele reacties zeer goed ,maar zijn die nu geplaatst omdat men die gevaren echt niet ziet en beseft ?? ,
  of zijn die geplaatst omdat men er liever over zwijgt en er niet over gesproken mag worden in de veehouderij.

 • jamiemf

  je haakte toch af, volgens mij voert het meer en deel in Nederland gewoon poeder melk er zal misschien nog een enkeling zijn die melk met antibioticum vervoert maar ik ken ze in ieder geval niet.

 • sjaakbea

  @politiek
  Er zitten en zaten geen 3e en 4e generatie antibiotica in de droogzetters,
  Zelf moest ik een ander type omdat er 2e generatie antibiotica in zat.
  Sjaak van Essen

 • jan1

  Deze meneer heeft in vele opzichten gelijk.
  bijna 60% van de kalveren is een week na de geboorte lichter dan het geboortegewicht.
  Een goede biestverstrekking is heel belangrijk, ieder kalf moet binnen 3 uur 4 liter biest op hebben. Hoe eerder je dit geeft hoe beter dat dat gaat. Daarna de melkgift in een aantal dagen opvoeren naar 12 liter melk per dag.( melk aanzuren) . Zo kunnen de kalveren 1.5 kg per dag groeien.
  Veel kalveren komen bij de handelaar in de kar die domweg ondervoedt zijn. Dit omdat de veehouder te bang(ivm. diarree) is om ze voldoende melk te geven.
  Alleen wat je ook doet voor een minder kalf krijg je niks en voor een goed kalf krijg je ook te weinig. Een goed kalf heeft zo voor € 70.00 aan melk op.

  Beste politiek, leuk dat jij je in het verhaal inmengt, het is alleen jammer dat jij niet weet waar de klepel hangt.
 • frankdb

  Wel mooi dat er zo fanatiek gereageerd wordt. Volgens mij is het koud buiten. Maar duidelijk is duidelijk, biest verstrekken loont, de 3 V's V(lug), V(eel), V(aak) van de MAS ;-)

 • Mozes

  Jan1, jou voeradvies voor kalveren lijkt mij niet verstandig. Een kalf 12 liter melk per dag voeren??? Zelfs kalveren van 2 maand zullen bij een dergelijke melkgift geen vast voer opnemen. Om diaree door Rota-virus te vermijden is het van belang dat de kalveren zo snel mogelijk vast voer opnemen. Daarom na drie dagen over gaan op kunstmelk op plantaardige basis. Dit stremt niet waardoor de maag veel eerder leeg is en de kalveren een hongergevoel krijgen, waardoor ze al na een week vast voer ( smulmix ) opnemen. Vanaf het moment dat de kalveren vast voer opnemen ontwikkelen ze eigen weerstand tegen het Rota-virus en zijn niet meer afhankelijk van antiestoffen in de melk.
  Met deze aanpak ben ik op mijn bedrijf het Rota-virus de baas geworden.

 • alco1

  Het gaat er niet om dat we niet weten hoe het moet, maar dat het vaak niet gaat zoals we willen.

 • boerrick

  Om maar even in te haken op de discussie over antibiotica en de rare mening van sommige hierover.
  Heeft iemand al eens naar de werkingsduur van antibiotica in droogzetters gekeken, om vervolgens te kijken naar wanneer je dan de biest (met droogzetterantbiotica) aan de kalveren geeft. De melk gaat (met antibiotaca die er natuurlijk nog inzit) gaat volgens mij 2-3 dagen later de tank in. Weet niet waar dan het begrip afval(anitbiotica) bakje vandaan komt.
  Maar volgens mij heeft iemand zich bang laten maken door mensen die er geen kloot verstand van hebben en heel hard roepen(waar helaas veel mensen naar luisteren).
  Wat zie je als oplossing beste politiek, kijk over de grens en kom met je domme verstand tot de conclusie dat je toch beter kan stoppen met zeggen hoe slecht het hier is.

 • jan1

  Beste Mozes,
  Probeer het maar eens. Ik had het zelf ook niet verwacht, maar de opname van krachtvoer ligt bij mij nu een stuk hoger dan voorheen. Zelfs in die mate dat we het krachtvoer al hebben aangepast. Verder beperken we nu de krachtvoeropname. Kalveren van 2 maand oud vraten 5 kg kalverbrok op. nu voeren we maximaal 3 kg. aan de kalveren. Een goede begingroei is gewenst om zo de opfokkosten in de hand te houden. De groei in de opfokperiode ligt tussen de 300 en 1000 gr. per dag. Elke 50 gram groei meer vertaalt zich in een hogere melkproductie van 100 tot 150 liter.
  Krijgt een kalf in de beginperiode antibiotica dan gaat er 80 liter per 50 gram groei af.

  We doen dit nu 1 jaar en we kunnen nu de pinken op een leeftijd van 13 maand insemineren.
  We voeren de opfokkalveren nu 6 weken lang 12 liter melkpoeder per dag met 51 % magere melkpoeder. dan spenen we ze in 1 a 1.5 wkn af. ze nemen dan ruim 2 kg kalverbrok op.

 • Petervanzantvoort

  mest al jaren vleeskalveren vroeger witvlees nu rose en zie al enkele jaren een ernstige teruggang in de weerstand van het noordeuropese (ned en duitsl) kalf. dit kan volgens mij alleen maar liggen aan de zorg op het melkveebedrijf. als ik grote koeieboeren spreek hoor ik vaak dat het nuchter kalf slechts bijzaak is en niet te veel tijd (geld) mag kosten vandaar dat ik mijn twijfels heb bij een correcte biestverstrekking. en het verhaal omtrend het voeren van penicilline melk doet bij mij helemaal alle alarmbellen rinkelen. meer als ooit is de weerstand van het nuchtere kalf een belangrijke succesfactor voor het verdere traject van dit kalf (stier of vaars). deze wordt dus om zeep geholpen door praktijken als geen goede biestverstrekking , het geven van peniciline melk of zelf melk met een hoog celgetal waarin de mrsa bacterie zit. ook worden antibioticakuren vaak niet afgemaakt omdat het kalf met de handelaar meekan. als alle kalveren een goede start krijgen zijn ze wellicht meer waard zodat de gemaakte kosten terugverdient kunnen worden en dan spreek ik nog niet over de kosten van uitval. doe mij een lol beste melkveehouders en verzorg uw stierkalveren de eerste twee weken alsof u er zelf nog 8 maanden mee verder moet dat voorkomt een hoop gedoe voor mij.

 • marcoruiter

  ja petervanzantvoort eerst verklaren ze mij voor gek dat ik zei dat het een drama was de kalveren van tegenwoordig uit nederland en duitsland maar ik zie dat ik niet de enige ben,

 • politiek

  Beste jan1, #36
  U denkt dat ik niet weet waar het klepeltje hangt. ?
  Uiteraard wil ik best wel eens een bakske koffie drinken met je aan de keukentavel.
  Wat vindt je van dat plan. ?

 • alco1

  Doe maar niet Jan. Politiek luistert toch niet en fantaseert er lustig op los. Zo vertelde hij mij dat hij eigenaar was van zeven varkens bedrijven en nu lees ik in het Agrarisch Dagblad dat hij niets heeft, zelfs failliet gegaan is door zijn eigen eigenwijsheid. Hij is nu zelfs zo rancuneus dat hij keurige nette, open en transparante bedrijven mee wil trekken in zijn graf, door zonder bewijs iedereen van fraude te beschuldigen.

 • politiek

  Beste alco1,
  U bent trots op uw slachtoffers,
  Ik niet.

 • Bison

  Tja politiek,...je oogst wat je zaait.

 • politiek

  Tja, Alco1 was gepasseerdeerd voor de bijenkomst waar openheid gegeven is in de jarenlange hormoonvoederingen rundveehouderij. Dat had een reden. Afgelopen weken heb ik ook enkele gesprekken gevoerd met rundveehouders over dit onderwerp. NIET dus met de hormoonleveranciers die alle moeite doen dit onder tavel te houden.
  Jammer voor de humane slachtoffers .
  Het betreft structureel wat gestuurd werd door enkele grote spelers.
  Zeer ijverig zijn enkele reageerders pogingen aan het doen alsof die hormoonstructuur er niet was in de rundveehouderij.
  Vooralsnog heeft niemand het kunnen weerleggen.Sterker nog de puzzel valt steeds duidelijker in elkaar. Wel begin ik me steeds meer af te vragen wie die tegenreageerders zijn en welke baten die gehad hebben met die hormonenmaffia.

 • jordi 1455

  doe niet zo debiel jij wou ons wat laten inzien en toen er belangstelling kwam trok je je terug, dus jij bent de gene die liegt.

 • Bison

  #47,..dat was aan jou gericht.

 • Bison

  #47,..politiek,..dat was voor jou bedoeld.

 • koestal

  Jammer dat zo,n deskundige zelf geen boer is ,hij had goud verdient !

 • politiek

  Beste koestal
  Durft u het aan om mij aan de keukentafel uit te leggen waar al die antibioticamelk blijft !! ( hopenlijk niet bij de kalveren )

 • Bison

  Tuurlijk aan de kalveren,...deed ik vroeger ook..moet je het weggooien soms?

Laad alle reacties (50)

Of registreer je om te kunnen reageren.