Redactieblog

5 reacties

Vetcorrectielobby gaat voor twee keer korting

LTO melkveehouderij heeft een nieuw offensief ingezet om de vetcorrectie in de superheffingsregeling aangepast te krijgen.

Niet geschoten is altijd mis. Maar als het wel raak is, dan is de eerste €50 miljoen voordeel mooi binnen. Onder dit motto heeft LTO melkveehouderij een nieuw offensief ingezet om de vetcorrectie in de superheffingsregeling aangepast te krijgen. In 2009 heeft LTO ook als eens geprobeerd om de vetcorrectie van tafel te krijgen. Toen hing ook een forse superheffing boven de markt. Ook toen werd geprobeerd om de vetcorrectie aangepast te krijgen buiten de Europese politiek (Landbouwraad en Europarlement) om. De gedachte was dat zo'n technische exercitie (aanpassing correctiefactoren) wel puur op zijn technische merites zou worden beoordeeld als het beheerscomité zuivel zich erover zou buigen.

Dat bleek buiten de waard gerekend. Ook daar stonden de Italianen, en met hen vele andere Zuid-Europeanen, de Nederlanders glimlachend op te wachten. In het land van Berlusconi en de maffia waren ze de compromisloze Nederlandse opstelling tegenover de Italiaanse melkveehouders jaren eerder nog lang niet vergeten. Dit was de kans om met gelijke munt terug te betalen. Wat ook gebeurde.

Ongetwijfeld weten de Italianen en ook andere Europese lidstaten die hun quotum nu niet vol melken, ook nu weer precies wat hen in het beheerscomité te doen staat als de Nederlanders hun technische kwestie willen aansnijden. Daar komt ditmaal nog bij dat ook de Europese Commissie een eigen belang heeft. Die zit namelijk met een tekort op de landbouwbegroting,  een tekort dat heel goed valt te verkleinen met een bijdrage uit de te verwachten boetepot. Ciolos en zijn ambtenaren staan dus ook klaar om de Nederlandse voorstellen zo snel mogelijk door te geleiden naar de prullenbak.

Eén ding is er nu echter wel anders dan vier jaar geleden. Dat is dat er nu veel meer lidstaten in de EU zijn die ook belang hebben bij beperking van de superheffing. De melkveehouderij in Duitsland, Denemarken. Oostenrijk, België, Luxemburg, Ierland en mogelijk ook Groot-Brittannië wil liever ook geen hoge superheffing. Als vervolgens nog een paar andere landen zijn te paaien met wisselgeld op andere dossiers, is er mogelijk toch een kans dat de vetcorrectie wordt aangepast. Dat betekent niet alleen voor dit quotumjaar een boete die bijna een derde lager uitpakt, maar misschien ook nog voordeel in het allerlaatste superheffingsjaar. Als de zuivelmarkt goed blijft, willen Nederlandse melkveehouders vast nog wel een keer weer over hun quotum heen gaan, voor het laatst dan.

Laatste reacties

 • boerderijdinther

  'Als vervolgens nog een paar andere landen zijn te paaien met wisselgeld op andere dossiers, is er mogelijk toch een kans dat de vetcorrectie wordt aangepast.'
  Welke dossiers bedoelt U hiermee?

 • klaas.van.der.horst1

  Geachte heer Krol,

  In Europa worden vaak de meest onwaarschijnlijke dossiers aan elkaar gekoppeld. Voor lidstaten loont het vaak om ergens een dealtje over te sluiten, of om eerst een voorstel van de één te blokkeren teneinde wisselgeld los te krijgen. Zo kan een Nederlands verzoek om de vetcorrectie aan te passen bijv worden uitgeruild voor steun aan Italië om meer vluchtelingen op te vangen of hulp voor Polen bij een project voor nieuwe wegen die met EU-geld moeten worden aangelegd.

 • richard3

  Beperking superheffing voor dit jaar is op de agenda gezet door de DBV in Duitsland. Daarna pas hebben een aantal andere boerenbonden (waaronder LTO) zich daarbij aangesloten. Dat dit nu allemaal door LTO in gang is gezet is onzin.

 • minasblunders1

  Aha, ik dacht al.....

 • ...............

  Pronken met andermans veren is Langzaam Ten Onder niet vies van.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.