Boerenblog

2957 x bekeken 13 reacties

Tegenaanval

Eindelijk pikken boeren de steeds vaker voorkomende aanvallen op hun sector niet langer.

Kijk nou! Een artikel in de Telegraaf van woensdag 3 december dat begint met: 'Boeren zijn enorm boos op Wakker Dier. Ze zijn de agressieve campagnes zat. Vooral voor melkveehouders is de maat vol. Ze zijn een actie op Facebook gestart.'
Wie kent niet het spreekwoord: 'wanneer boeren niet meer klagen, nadert het einde der ...' Ja, wat eigenlijk? Eindelijk pikken we de steeds vaker voorkomende aanvallen niet meer. We gaan in de tegenaanval! Laat de boerenvervolging door een politieke partij als de Partij voor de Dieren (PvdD) en actiegroepen als Wakker Dier eens ophouden. Wat zij doen is inspelen op de gevoelens van mensen die weinig notie hebben van hoe een boerenbedrijf in elkaar zit. Zolang ze maar goed en veel herhalen hoe slecht de boer met bijvoorbeeld zijn dieren omgaat, gaan mensen dat vanzelf geloven en nemen klakkeloos deze overtuiging over. Het valt me op dat moeders met jonge kinderen de doelgroep is waarop deze lieden zich vaak richten.

Geboortehulp
Niet alleen voor mij is de aanval van Wakker Dier op de voor de boer zo belangrijke geboortehulp, de krik, de druppel. Zijn ze nu helemaal gek geworden? Stel, de politiek verbiedt alle geboortehulpen voor de mens? Wat denken moeders met jonge kinderen, de doelgroep van PvdD en Wakker Dier, daar eigenlijk van? Kunnen ze het zich voorstellen dat ze aan het bevallen zijn, in nood zijn, dat hun baby vast zit in het geboortekanaal en dat de gynaecoloog dan zegt: 'Nee mevrouw, sorry, de overheid heeft geboortehulpen als verlostang en vacuümpomp verboden'?

Brief
Steun boeren, ook al is het alleen al met een reactie op Facebook bij het op 2 december gestarte Anti Wakker Dier. Ook staat op Facebook een brief die door steeds meer mensen word gedeeld. Het is een brief van Lisette van der Burg aan Marianne Thieme. Deze brief verwoordt alles wat er door ons boeren heengaat! Van Lisette mag ik hem, met haar naam, in deze blog plaatsen.

Lieve Marianne, jouw partij, wakker dier en andere,
Ik had het al eerder willen vragen, maar na jullie misstap over het gebruik van de veeverlosser komt het er dan toch van.

Stop met het voorliegen en bang maken van onschuldige burgers. Leer ze het belang van Nederlands voedsel.
Stop met verkondigen van leugens over boeren en de behandeling van hun dieren. Leer dat aan zieke, ongezonde dieren geen boterham verdiend wordt en dat met ongezonde dieren de boer een zevendaagse werkweek niet volhoudt.
Stop met het zwart maken van de Nederlandse boer. Wees eerlijk in hoe ver zij vooroplopen met betrekking tot dierenwelzijn wereldwijd.
Stop met denken dat jullie verstand van zaken hebben, en dit anderen ook te laten geloven. Alleen iemand die 24/7 zorg draagt, weet hoe het werkt. Als je iets niet snapt, vraag het dan. Zie met eigen ogen.
Stop met Nederlands geld verspillen in Den Haag. Leer hoe de Nederlandse bevolking zijn eten moet waarderen met het betalen ervan.
Stop met mede mogelijk maken dat nog maar 4 procent van de boeren onder de 35 jaar is en genoeg lef heeft om in de toekomst jouw voedsel te produceren. Geef hen ruimte en lucht hier in Nederland te blijven.
Stop met een politieke partij voor de emotie, een dier is geen mens en een mens geen dier. Leer dat de burger.
Zorg voor Nederlands voedsel, ook voor de komende 100 jaar. Wat als boeren niet meer in Nederland willen zijn?
Zorg voor dieren die het wel nodig hebben.
Zorg voor de Spaanse stier.
Zorg voor de olifant inclusief zijn ivoor, waarvan de handel ernstig is toegenomen?!
Zorg dat de burger zijn boer kent.
Zorg dat jullie allemaal aan het dierenwelzijn buiten Nederland gaan werken, als dat op ons niveau is, kom dan pas terug.
Zorg voor de waarheid, niets duurt langer.
Zorg dat we trots op jullie kunnen zijn.
Weet wat je doet met het leven van een Nederlandse boer.
Want GEEN LAND IS ZO STERK ALS ZIJN BOEREN.
Marianne, jouw partij, Wakker Dier en anderen: DENK EROM.

Laatste reacties

 • trekker123

  Om met Marianne te spreken: 'De kinderen snappen het wel'. Maar het is allemaal niet zo ingewikkeld. Wie het allemaal niet bevalt houdt toch gewoon op met eten? Zo lang er nog plaats is voor partijen als de PVdD is er in ieder geval nog geen (voedsel-) crisis.

 • Zuperboer

  Goede bijdrage

 • Gullef

  Mooie bijdrage Monique, en ik ben het ook met trekker 123 eens zolang er een pvdd is is er geen voedsel crisis, de pvdd is gewoon het toppunt van welvaart die mensen hebben het te goed. In de boerderij stond een tijd geleden een mooie uitspraak: Arme mensen eten kool, Mensen die het iets beter hebben eten vlees en welvarende mensen worder vegetarier.

 • Mozes

  Het is emotie tegen emotie. Het ontkennen van knelpunten in de landbouw (of het nu dierwelzijn is in de dierlijke sector of milieuproblemen in de plantaardige sector) zal de discussie niet wezenlijk veranderen. Ik heb mij op Facebook verbaast over het oppervlakkige en zelfs populistisch begrip van dieractivisten. Door de macro-economische complexiteit achter de landbouw en relatie met de samenleving uit te leggen zet je ze zo in de hoek. Het gemak waarmee ik ze in de hoek kon zetten heeft mij ook weer verbaast. Het bewijst dat de dieractivistische visie geen enkele diepgang heeft. Ze begrijpen de wereld op het niveau van een kind.

 • stefan123

  Ik heb het artikel gelezen, een mooi stuk en een prima actie!
  Maar de laatste zin vind ik toch erg treurig namelijk: al zijn we het wel eens met sommige standpunten van wakkerdier, bijvoorbeeld het couperen van varkensstaarten.
  Dan denk ik begin je zo'n actie en prijs je de melkveehouderij de hemel in, maar in tegenstelling krijgen de varkensboeren er weer van langs.
  waarom? dat vind ik erg jammer

 • gerardb

  Het wordt hoog tijd voor om de 'Boerenpartij' weer in het leven te roepen. Waar zijn de boer Koekoeks?

 • boerderijdinther

  Ondanks dat het een geweldige actie is om eindelijk eens tegengas te geven moeten we wel oppassen! Als Anti-wakker dier niet op de juiste manier wordt georganiseerd kan het een averechts effect hebben of zal het binnen twee weken weer zijn doodgebloed. Ik was er erg blij mee toen ik het voor het eerst las, maar helaas kom je er na twee dagen achter dat het alleen voor de geboortekrik is.. Zonde! Pak dit grootser aan, een paar boeren met hart voor heel de sector die rustig/op een normale toon kunnen blijven praten moeten deze actie te hulp springen. Zorg dat het blijft leven en maak het desnoods net zo groot als Wakker dier, maar gebruik enkel echte feiten en geen meningen. Dit is de kans!

 • @meelmuisje

  Helemaal mee eens.
  De vraag is alleen, welke boeren, met hart voor de hele sector, doen een stap naar voren en ondernemen iets?

 • @meelmuisje

  Ik heb net Radio 1 geluisterd waarin men het woord gaf aan de organisator van Anti Wakker Dier en iemand van Wakker Dier. Waarom laat Radio 1 geen medewerker van WUR aan het woord die kan staven wat die goed gebekte WD tante zegt?
  http://www.radio1.nl/item/169553-Wakker%20Dier%20liegt.html

  TIP!!! Maak een liedje! Net als deze duitse collega's pas geleden hebben gedaan, >>>Wat boeren uit canada, VS en duitsland kunnen, kunnen nederlandse boeren toch ook?<< Niet alleen volendammer vissers hebben een mooie stem!!!
  http://www.youtube.com/watch?v=fxBw_7PdjZ0

 • koestal

  De natuurorganisaties hebben heel veel leden verloren door de economische crisis,dus als het slecht gaat met de economie gaat het ook slecht met de natuurorganisaties,dat is eigenlijk raar !

 • joohoo

  Marian waar is ze ,ik hoor al enkele weken niks van haar . Is naar de vs effe peilen of monsanto nog een leuk bedrag in de partijkas wil stoppen .Eerst de voedselproductie flink saboteren, vervolgens klagen over honger in de wereld,en iedereen is overtuigt dat gen techniek de enige oplossing is.

 • Mozes

  Ik heb zojuist de radio1 uitzending beluistert. Het was ongelooflijk slecht!
  De presentator viel mij heel erg mee. Hij gaf Nijhuis alle ruimte en stelde ook kritische vragen aan de woordvoerster van Wakkerdier.

 • alco1

  Ik heb ook de radio 1 uitzending bekeken, ondanks alle goede bedoelingen natuurlijk bijzonder slecht.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.