Boerenblog

2586 x bekeken 2 reacties

De kalender van 2014

Behandeling van klauwen is een kwestie van management en planning. Vul het in op de kalenders die deze dagen binnenkomen.

Een aantal veehouders die we de laatste tijd bezoeken geeft aan dat verbeteren van de klauwgezondheid goed te doen is, maar dat vasthouden van de verbetering niet altijd lukt. Als iets weer goed gaat, ben je inderdaad snel geneigd je aandacht op andere zaken te richten, heel menselijk. Vooral bij klauwgezondheid is dit een gevaar. Er zit immers vaak een periode van maanden tussen het ontstaan van een aandoening en het zichtbaar kreupel worden. Daarom lijkt het lange tijd goed te gaan.

Schone omgeving
Routine en inplannen van handelingen voorkomen dat zaken vergeten worden en dat het langzaam afglijdt. Voor een goed resultaat is er behoefte aan een vaste routine, zowel voor de dagelijkse als de minder vaak herhalende acties. Dagelijkse routine is bijvoorbeeld het creëren van een schone, droge omgeving, zoals het verwijderen van de mest achter de rand van de ligboxen. Koeien die vaak half in de box staan, hebben anders dubbel pech. Meer staan geeft een verhoogde kans op bloedingen. Het in de mest staan geeft meer huidaandoeningen als mortellaro en stinkpootinfecties. Uit een Nederlands onderzoek van een aantal jaren geleden bleek dat bij het gebruik van een mestschuif op een roostervloer de kans op mortellaro-infecties halveerde.
Tijdig in de bekapbox
In de dagelijkse routine zit verder tijdig behandelen van kreupele dieren. Een mastitisgeval wordt dezelfde dag behandeld. Een kreupele koe moet ook binnen een dag in de klauwbekapbox staan. Hoe eerder een klauw weer geneest, des te minder het negatieve effect op drogestofopname, conditie, melkproductie en tussenkalftijd van de koe.
Koppelbehandeling

Het koppel bekappen is een routine die minder vaak maar wel met regelmaat moet gebeuren. Wat is dan de regelmaat en wanneer plan je de behandeling in? Sommige bedrijven houden twee keer per jaar op een vast tijdstip aan, andere bekappen bij het droogzetten en 100 dagen lactatie, en weer andere drie keer per jaar. Ik denk dat een vaste datum in het jaar niet altijd de beste planning is, maar dat factoren als looppaden, type vloer en wel of geen weidegang bepalen wanneer bekappen nodig is.

Het is nu weer de tijd van het jaar dat kalenders worden uitgedeeld. Er zit er vast één bij die u ook kunt gebruiken om nu al voor heel 2014 in te plannen wanneer en wat u gaat doen op het gebied van klauwgezondheid. Succes!

Foto

 • Een koe die een klauwaandoening oploopt, moet dezelfde dag in de bekapbox. Bij mastitis wacht u toch ook niet langer met behandelen?

  Een koe die een klauwaandoening oploopt, moet dezelfde dag in de bekapbox. Bij mastitis wacht u toch ook niet langer met behandelen?

  Foto: Foto: Koos Groenewold

Laatste reacties

 • kippers34

  kalender 2014 waar blijft de kalender
  van de boerderij 2014 de krant is duur
  genoeg en nu geen kalender meer???

 • flyinghollander

  Je word overgooid met kalenders en nu mis jij deze, echt niet iets meer nuttigs te doen kippers?

Of registreer je om te kunnen reageren.