Boerenblog

1414 x bekeken

De jeugd van tegenwoordig

De veehouder kijkt bij klauwgezondheid vooral naar de melkkoeien. Jongvee is echter net zo belangrijk.

In het kader van de preventie van dierziekten is een belangrijk onderdeel kijken waar een bepaalde aandoening vandaan komt. Waar bevindt zich een reservoir en welke factoren bepalen of deze aandoening zich gaat verspreiden binnen een koppel? Het management van klauwgezondheid richt zich vooral op de melkgevende dieren. Andere diergroepen, zoals droge koeien en jongvee krijgen structureel minder aandacht. Hiervoor zijn legio oorzaken aan te wijzen, vaak allemaal begrijpelijk, maar het neemt niet weg dat deze 'reservoirs' blijven bestaan en dat verspreiding bij het verhuizen van dieren tussen groepen direct invloed heeft op de klauwgezondheid van de melkgevende dieren.

30 procent pinken heeft mortellaro
Menno Holzhauer van de Gezondheidsdienst voor Dieren heeft een aantal jaren geleden een leuk onderzoek gedaan naar het moment van ontstaan van klauwaandoeningen. Wat het onderzoek zo bruikbaar maakt, is dat dieren vanaf jonge leeftijd tot een aantal jaren na afkalven zijn gevolgd. De belangrijkste conclusies waren dat bijna 30 procent van de pinken tussen twaalf maanden leeftijd en afkalven al een vorm (gering tot ernstig) van mortellaro had. Vanaf negen maanden leeftijd tot afkalven kwam bij 60 procent van de dieren een vorm van stinkpootinfectie voor. Zoolbloedingen werden al werden gezien vanaf drie maanden leeftijd. Tegen de tijd van afkalven had 30 procent van de vaarzen een geringe of matige zoolbloeding.

Levenslang problemen
Het is bekend dat een beschadigde klauw op jonge leeftijd gedurende de rest van het leven van een koe problemen blijft veroorzaken. Vandaar dat wij binnen het klauwgezondheidscentrum bij bedrijfsbezoeken ook altijd proberen een deel van de hoogdrachtige pinken mee te nemen tijdens het bekappen. Zo kunnen we inschatten wat de situatie is en tijdig ingrijpen en preventieve maatregelen treffen om problemen in de toekomst te voorkomen. Vaste onderdelen zijn hierbij de omgeving (boxen, natte/droge vloeren, vreetplaatsen) en management (bekappen, voeding en voetenbad). De jeugd op uw bedrijf is bij het werken aan goede klauwgezondheid tegenwoordig net zo belangrijk als de melkgevende dieren.

Of registreer je om te kunnen reageren.