Commentaar

2713 x bekeken 10 reacties

Toppers en tobbers

Ondanks zes jaar Digiklauw blijven de klauwproblemen groot, want het zit vaak in de basis fout.

Noem het probleem klauwen en menig rundveehouder knikt beamend. Ja, daar hebben 'we' een probleem mee. Het is een belangrijke reden van afvoer en de productiederving kost al gauw €5.000 per bedrijf per jaar. Daarbovenop komen nog de kosten van het bekappen.
In de praktijk houdt de interesse bij dat knikken wel op. Zes jaar Digiklauw maakt namelijk een paar zaken pijnlijk duidelijk. Ten eerste: bedroevend weinig melkveehouders doen mee aan het project waarin klauwafwijkingen geregistreerd worden. Slechts één op de zestien! Geheid dat het ook nog juist de toppers en tobbers zijn. De toppers willen zichzelf altijd verbeteren, de tobbers hopen op vooruitgang, zodat ze eindelijk tot de middengroep gaan behoren. Zijn bij een zo geringe deelname de resultaten wel een afspiegeling van de stand van zaken in de sector?
De tweede les: het aantal klauwaandoeningen neemt na een aanvankelijke daling niet meer af. Dat betekent dat zelfs een meer dan gemiddeld gemotiveerde groep veehouders nauwelijks nieuwe kennis ontwikkelt. Ook deze groep gaat na enige tijd weer 'puntjes knippen en plakjes (laten) snijden'. Symptoombestrijding dus.
En ten derde: kijken naar klauwen helpt niets als je de randvoorwaarden – goed klauwbad, schone klauwen, schone en droge stal – niet voor elkaar hebt. Dat wisten we in 1985 ook al.
Nieuw is les vier: jongvee is een onderschat probleem. Tijdens de opfok wordt de kiem van later optredende klauwproblemen gelegd, vooral door gebrekkige hygiëne. Als jongvee bij de melkkoeien in de stal is gehuisvest, verspreiden mestschuiven of -robots smetstof over alle groepen. Zit jongvee apart, dan zijn schone roosters ver te zoeken en is een klauwenbad onbekend.
Daarin is makkelijk verandering aan te brengen. Dat hoeft niet veel te kosten. Houd maar eens kritisch bedrijfsopzet en werkroutines tegen het licht en pas deze op onderdelen aan.

Laatste reacties

 • groot boerdam

  Daar kijken die boeren niet naar of ze bij het jongvee wat kunnen doen tegen klauwproblemen ze kopen liever een nieuwe fendt.

 • josrodenburg

  wij hebben altijd mortelaro gehad bij jongvee, en sinds we de ventilatie van 60 cm hebben vergroot naar 110 cm hebben wij geen mortelaro meer bij het jongvee. dat was/is een heel prettige bijkomstigheid. voor de rest niks veranderd.

 • pieter p

  Dat zelfde heb ik ook gedaan met de ventilatie, het is niet weg maar wel een stuk minder

 • lepercheron 46

  Wij hebben een dichte stal met weinig ventilatie, wel een hoge kap, en al jaren geen mortelaro meer, zorg dat je de roosters schoon houd met zo min mogelijk mest en twee keer per jaar alle koeien laten bekappen.

 • koeboertje

  Ik gebruik geen voetenbad, doe niet mee aan digiklauw, klauwbekapper komt nooit, geen mortelaro, geen stinkpoot, geen aanvoer vee,
  Wel 1x voor droogstand bekappen , hele open stal, en Fries-Hollandse koe
  Problemen in bovenstaande artikel herken ik niet ,

 • Kriek

  hallo koeboertje het is wel heel typisch dat je nergens geen last van hebt, maar ik ken meer van deze adressen, het is ook het herkennen van een probleem en het goed in kaart brengen.
  Als je rantsoen heeeel goed is en de melkproductie niet al te hoog en de weerstand goed, dan durf ik nog te wedden dat er iets onder je klauwen zit. Maar ze hebben er geen last van.

 • koeboertje

  Er zit bijmij ook wel eens een zoolzweer of wittelijn in de klauwen zoals je aangeeft kriek maar dit is vaak weer snel over na een keer bekappen

 • Kriek

  Klopt hr koeboertje het herkennen en het doen, signaleren, bekappen, evt blokje en ze kan weer vooruit.
  Maar op veel bedrijven zien we de facor tijd, de dag is te kort en het is vaak niet het meest favorite werk van iedereen.
  succes

 • Hannus

  Voetbaden en jongvee is meestal ook een slechte combinatie, je krijgt ze er met geen mogelijkheid door heen. Ben er ook mee gestopt, een hoop stress en veel werk. Laatste paar jaar zet ik 1x in de week de pinken vast aan het voerhek, en loop dan met een rugspuit achter ze langs en spuit alle achterklauwen in. Weinig werk en bijna geen mortelaro meer te vinden.

 • antoon100

  En als je alles weet kan je altijd nog als redacteur bij Boerderij gaan werken. Succes.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.