Redactieblog

3750 x bekeken 5 reacties

Succes op succes

Cees ’t Hart wordt commissaris bij KLM en FrieslandCampina mag er melk leveren. Een van de recente successen van de zuivelaar. Maar is het wel zo’n meevaller?

Toen bekend werd dat FrieslandCampina-topman Cees 't Hart toetreedt tot de raad van commissarissen van KLM was al duidelijk dat de zuivelaar melk mag leveren voor consumptie aan boord. Het een heeft niets met het ander te maken, zegt het bedrijf. Voorlopig is alleen sprake van levering van Campina-melk en Friesche Vlag-koffiemelk. Soms wordt het hele pakket geleverd, dus inclusief de vruchtensappen van Riedel, kaas en andere zuivelproducten. Maar zo ver is het nog niet. Toch is de melk van Arla wel mooi verdrongen uit de cateringkarretjes van KLM.

Succesje
Het is een klein succesje van FrieslandCampina, met een mooie symbolische waarde. Je zou er de KLM nog korting voor geven ook. Zo zijn er meer successen. Van dierenwelzijnsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF) kreeg het bedrijf een pluim vanwege het Foqus planet-kwaliteitssysteem. Daarmee dient het volgens de organisatie de verdere verduurzaming. Hiermee toont CIWF oog voor nuance, iets dat aan een club als Wakker Dier voorbijgaat. Toch mooi meegenomen.

Uitstekende prestaties
De grotere successen viert FrieslandCampina voorlopig liever in stilte. Dan gaat het over de export van zuivelproducten, babyvoeding en ingrediënten daarvoor naar Azië. Ongetwijfeld heeft het vermeende botulisme-schandaal bij Fonterra de verkopen van FrieslandCampina een extra duw in de rug gegeven. Ook op andere markten gaat het uitstekend. Zelfs met de gewone kazen wordt naar verluidt geld verdiend, al moet dat problemen geven met de garantieprijssystematiek.

Hoge garantieprijs
Een concurrent verzuchtte pas met duidelijke jaloezie dat het FrieslandCampina dit jaar werkelijk op alle fronten meezit. Veel toeschouwers menen zelfs dat de garantieprijs de laatste maanden boven de eigen marges is uitgesprongen. Dat kan natuurlijk niet echt. Een notaris controleert de systematiek aan het eind van het jaar en anders zijn er wel bedrijven als Arla en DeltaMilk die de formule narekenen. Zij moeten immers ook de garantieprijs betalen voor de FrieslandCampina-melk die ze via Dutch Milk Foundation kopen. De reden dat de garantieprijs nu zo hoog is, is dat begin dit jaar is begonnen met een veel te lage inschatting. Dat moet de coöperatie nu rechtbreien.

Gevaarlijk
Succes op succes. Het is wel gevaarlijk. Juist dan worden inschattingsfouten gemaakt en zaken over het hoofd gezien. En is elk succes wel zo'n succes? Het is bijvoorbeeld mooi dat Cees 't Hart nu ook commissaris is bij KLM, naast al zijn andere functies. Maar is het misschien niet ook een eerste signaal dat het nieuwe er na vijf jaar wel af is bij 'the company'?

Laatste reacties

 • Jongman

  Zwartkijkers blijven er altijd!

 • Melkveebedrijf Custers

  'De reden dat de garantieprijs nu zo hoog is, is dat begin dit jaar is begonnen met een veel te lage inschatting' Deze zin citeer ik uit bovenstaand artikel. Een bewijs dat dhr. Van der Horst wel de bel heeft horen luiden maar niet weet waar de klepel hangt. De stijging van de garantieprijs van November wordt gedeeltelijk veroorzaakt door een te lage inschatting in oktober. Te hoge of te lage inschattingen in de maanden ervoor zijn allang gecorrigeerd dus de hoogte van de garantieprijs in het begin van dit jaar heeft wat betreft correcties geen invloed op de huidige garantieprijs. Uiteraard mag dhr. Van het Horst i zijn eigen mening hebben maar een hij moet wel de juiste feiten gebruiken.

  Mvg
  Harold Custers

 • Zuperboer

  Wat kun je er aan doen als je succes op succes stapelt? (Zou een vraag van Louis de bondscoach kunnen zijn ergens in november 2014) De Graafschap stuurde ooit ergens 3 of 4 jaar terug coach Darije Kaleczic de deur uit toen het lekker liep en zie wat de gevolgen heden ten dage nog zijn. You only need the results en verder kun je als mede-eigenaar van FC alleen maar afwachten. En als het je niet bevalt kun je met premie overstappen naar het in jouw ogen 'zuivel-Barcelona', 'zuivel-Vitesse' of 'zuivel- GoAhead' van de toekomst, of die nu Farmel, DOC of A-ware heten het is aan de vrije ondernemer. Goede leiding is vrijwel nooit in financien uit te drukken.

 • farmer135

  never change a winning team.....

 • tinus888

  Als het goed weer is kan bijna iedereen goed hooi maken

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.