9 reacties

Naderend onheil

De Nederlandse melkveehouder is hartstikke gek. Er moeten dierrechten én verplichte mestverwerking komen om dit volk te beteugelen!

Afhankelijkheid maakt zwak, onafhankelijkheid maakt sterk. Dat gaat altijd op, of het nu om melkprijs, voerprijs, rente of mestafzet gaat. Wil je als melkveehouder snel groeien, dan groei je alleen in quotum en koeien. Wil je safe groeien, dan houd je de veestapel, stalruimte, grond en dus het eigen ruwvoer met elkaar in evenwicht.
Na dertig jaar melkquotum snappen we inmiddels dat als er in een quotumjaar krap melk is, boeren het nieuwe jaar vol gas ingaan. Met een prima melkprijs is het zeker verleidelijk om flink door te melken. De beslissing om af te remmen wordt vooruit geschoven en de rekensommen beginnen globaal gemaakt te worden op het moment dat de koeien op stal komen. Gewoonlijk volgt dan het ingrijpen: koeien ruimen, zachter voeren of quotum kopen of leasen. De voervoorraad, hoeveelheid beschikbare arbeid en de stand op de rekening-courant bepalen dan de keuze van de boer.
Veerijders maken nu overuren om slachtkoeien weg te werken. Maar alleen ruimen is halverwege het quotumjaar en bij de huidige 6 procent overschrijding al niet meer afdoende. Minder hard voeren helpt natuurlijk wel deels, maar voor koeien te hard 'straffen' betaal je later de rekening. Een koe die minder krachtvoer krijgt, gaat meer ruwvoer vreten en daar is dit jaar ook bepaald geen overschot aan.
Dan komen we toch aan bij het laatste 'redmiddel': quotum. Kopen of leasen? Kopen heeft voor velen iets tegenstrijdigs, omdat het quotum eindig lijkt te zijn. Er zit ook weinig muziek in leasen tegen 6 cent per procent vet. Dat komt rekenkundig haast op gelijke voet te staan met het laatste alternatief, superheffing betalen. Er is echter één cruciaal verschil.
Met leasen lever je melk waarvoor daadwerkelijk ruimte (quotum) is. Over het quotum heen melken is niets anders dan ordinair overvoeren van fabrieken en markt.
Met een verwachte overschrijding van dik 5 procent stijgt de melkaanvoer verder. De Telegraaf meldt dat de melkveehouders afstevenen op een recordboete van €130 miljoen. Voorsorterend op mogelijke dierrechten zijn er boeren die koeien kopen, melken en superheffing betalen.
Te veel leveren klinkt stoer en zolang de markt het hebben kan, prima! Maar iedereen kan snappen dat bij een stijgend aanbod het gevaar voor een dalende prijs dichterbij komt. En daarbij, wat is het signaal dat de Nederlandse melkveehouder aan de buitenwereld afgeeft? In ieder geval dat hij hartstikke gek is. Dat miljoenen euro's aan superheffing nog niet genoeg zijn om het rustiger aan te doen. En vooral, dat er dierrechten én verplichte mestverwerking moeten komen om dit volk te beteugelen! Alhoewel de markt zichzelf uiteindelijk ook wel reguleert. Kijk naar wat in de Verenigde Staten gaande is. Na een periode van snelle, eenzijdige groei in stallen en koeien verminderen de melkveehouders daar nu de risico's door te investeren in grond en jongveeopfok.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Jeroen in 1983 was jij 6 jaar en dat is aan deze column te merken. Je kunt daar echter niets aan doen. Vraag maar eens aan oudere ondernemers/knelgevallen hoe een overgang van/naar quotum kan verlopen en schrijf dan nog eens een column. Daarnaast de hoeveelheid melk die wij zgn. 'over'-produceren is een lachertje. Europa produceert al jaren onder een zichzelf toegestaan quotum gebaseerd op de bevolking/situatie van 1983 en nu levert het nietige Nederland 6 % teveel. Ga eens zitten, reken, maak eens een goede verhoudingsgrafiek en constateer dat de huidige produktie peanuts is op wereldschaal.

 • Zuperboer

  1983 = 1981

 • info295

  Beste Jeroen
  Vorig jaar deze tijd werd er 2,5 tot 3 % onder het quotum geproduceerd wat nog nooit voor gekomen was dus als je dan gaat tellen word er maar 2,5 % meer geproduceerd boven het quotum.
  Als je dan terug kijkt over de laatste 20 jaar is dat al vele malen voorgekomen dat er in oktober al ruim boven de 2% van het quotum gemolken word.

 • reiziger

  beste jeroen zet je schoen en let maar op want sinterklaas zal er voor je gratis melkquotum in doen te benutten van af de lente 2015

 • daan1908

  Heerlijk al die dominee-achtige toespraken . Steeds komen ze langs uit alle hoeken en gaten . Het punt is dat iedereen er wel ongeveer klaar mee is . Als men ziet wat er op dit moment gaande is in zuivelland , investeringen in fabrieken etc 2 miljard en meer , veel vraag en goede vooruitzichten dan rest ons nog een ding en dat is mestverwerking . Dit wordt het fundament voor de toekomst , veel speelruimte is er namelijk niet .

 • alco1

  Goed neergezet Zuperboer en voor info 295. Ga je huiswerk eens overdoen!
  Nederland moet blij zijn met deze bevolkings groep, die tenminste nog begrijpt dat er gewerkt dient te worden.
  De oorzaak dat er doorgemolken wordt is het feit dat de superheffing 27 cent kost en de melkprijs rond de 47 cent. Dus een marge van 20 cent voor alleen extra voerkosten en evt.mestafzet. De stal staat er toch al en de koeien worden voor hetzelfde geld meegemolken. Ook het niet hoeven te verkopen van courante koeien voor slachtprijzen is een belangrijk punt.

 • info58

  de boeren die structureel verleasen worden ook wakker. na 1 april 2015 ontvangen zij niets meer voor de tweede tak.

 • koestal

  De melkveehouderij is nu een zegen voor de Nederlandse economie gezien de export en werkgelegenheid voor de bouwnijverheid,etc !

 • alco1

  Koestal haalt geregeld een oude koe uit de stal.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.