Boerenblog

1582 x bekeken

Hoe loopt het?

Een terloopse vraag die vaak aan veehouders wordt gesteld is ‘Hoe loopt het?’. Wij van het Nederlands Klauwgezondheidscentrum denken dan direct aan klauwgezondheid en hoe de koeien zelf lopen.

In veel gevallen is klauwgezondheid op een bedrijf een redelijke afspiegeling  van het algemene management en van het type veehouder. Lopen de koeien goed, dan loopt het op het bedrijf ook vaak goed en is er veel aandacht voor diergezondheid. Klauwgezondheid is bovendien een eerlijk onderwerp, er is niet zo veel te verbergen of op te poetsen. Bij goed management en veel aandacht voor koeien en klauwen zien we vaak ook weinig tot geen problemen. Anderzijds, als er (te) veel kreupele dieren voorkomen, is er vaak een lange weg te gaan voordat de situatie weer onder controle is. Dit in tegenstelling tot andere aandoeningen, zoals bijvoorbeeld mastitis. Het duurt nu eenmaal langer voordat 1 centimeter hoorn is aangegroeid dan dat een uier geneest van mastitis.

Doorzettingsvermogen
Bij problemen met klauwgezondheid kost het vaak veel meer moeite om de situatie onder controle te krijgen en te houden. Aandacht, tijd en doorzettingsvermogen zijn hierbij vaak de kernwoorden om tot een succesvol eindresultaat te komen. Klauwgezondheid is niet alleen voor de veehouder, maar ook voor ons een uitdagend onderwerp. Deels omdat op sommige gebieden de kennis (nog) ontbreekt, of omdat de kennis die er is niet direct toepasbaar is op ieder bedrijf.

Preventie
Gelukkig is er veel ervaring van mensen die nauw betrokken zijn bij klauwgezondheid, maar we moeten die kennis in de toekomst nog meer bundelen en uitdragen. Praktijkonderzoek is en blijft nodig. Of zoals tijdens het bespreken van een methode om mortellaro te behandelen een Canadese klauwenexpert aan ons vroeg: 'Weet je het, of denk je het?' Op dit moment denken we dat we een fantastische uitdaging zijn aangegaan om de klauwgezondheid van de Nederlandse veestapel naar een hoger plan te tillen. Wat we weten is dat we daarvoor met ons klauwencentrum vooral moeten inzetten op preventie, in zowel bedrijfsbezoeken, adviezen als praktijkonderzoek. Niet dat het opsporen van aandoeningen en het verzorgen van klauwen onbelangrijk is, maar wel het liefst in het kader van jawel, preventie. In mijn blogs zal dan ook vaak aan bod komen hoe preventief met klauwgezondheid aan de slag te gaan, zodat het lekker loopt.

Of registreer je om te kunnen reageren.