8 reacties

Verrotte show

Honden die nauwelijks kunnen ademen, vleesvee met standaard keizersneden en niet-functionele melkkoeien. De topshowwereld is ongeloofwaardig.

Gelukkig had ik bijzonder weinig huisraad toen ik zes jaar geleden ging samenwonen. Het meeste wat Ancell meebracht kon dus blijven. Zo ook de hond, Lola, die lief was voor kinderen, zachtaardig en zindelijk. Maar net als alle Franse buldoggen mocht ook deze stumper zichzelf eigenlijk geen hond noemen. Blaffen kon ze niet. Ze knorde als een varken, waarschijnlijk door de gebrekkige luchtinlaat door haar te kort gefokte kop. Lola was gecreëerd door een stel idioten dat geen benul heeft hoe een hond functioneert, maar fokte naar wat men 'mooi' vindt. Lola ging onlangs dood, haar slechte luchtinlaat brak haar op.
Gaat dit over honden, dan knikt elke boer begrijpend en beamend. Het wordt al moeilijker met vleesvee. Als dat standaard niet normaal kan kalven, is het al net zo idioot.
Als ik de kampioenen van de begin oktober gehouden World Dairy Expo in Madison (VS) bekijk, geloof ik werkelijk dat het Holstein-showcircuit de Fransebuldogfokkerij achterna gaat. Zonder te bedenken hoe een fatsoenlijke koe functioneert, wordt gejureerd op scherpte, openheid, melkuitstraling, upstanding en achteruierhoogte.
Melkuitstraling is prima, maar dan wel in combinatie met een conditie om die hoge melkgift mogelijk te maken en weerstand te bieden aan tegenslagen. Melktype is iets anders dan alleen maar doorschieten in smal, smaller, smalst. En moet de achteruier nu werkelijk zo hoog komen dat de melk via de kling naar binnen loopt? Om nog maar te zwijgen over wat de achteruierfokkerij op de kruisligging aanricht: plat, platter, platst!
Bovenop deze idiote creatie van niet-functionele showdieren komt de cowfitting. Vakkundig presenteren en kwaliteiten extra tot uiting brengen is logisch. Maar een beste uier is gevuld met 20 liter melk even best als met 40, alleen het laatste imponeert meer. Is die sterke bovenbouw een kwaliteit van de koe of de kunst van de cowfitter? Loopt de koe best van haar zelf, of worden benen 'rechtgezet' door 24 uur melk in de uier? Loopt de koe zo rustig door de ring door het vele trainen of is ze volgepompt als een ware junk? De hele wereld weet het, niemand doet er wat aan.
Iedereen praat over upstanding, niemand over understanding. Jury en toeschouwers kunnen simpelweg niet meer oordelen over wat ze zien. En waarom sneuvelen zo veel topshowkoeien vlak na keuringen plotsklaps, en altijd door een noodlottig ongeval of ongeluk?
De topshowwereld is zo ziek als de wielrennerij, ongeloofwaardig en dieronwaardig. Alleen een harde aanpak kan hem zuiveren. Melkmachine vooraan de ring, scheermachine ernaast voor de toplijn, drugstest en dan de koe los de ring in. De koe met echte kwaliteiten zal zich dan werkelijk laten zien.
De showwereld is een mooi toneel, waar vele liefhebbers elkaar treffen. Laten we die wereld weer mooier maken, zuiver ook. En laten we het verrotte deel van de top, samen met Lola, een zachte dood laten sterven.

Laatste reacties

 • XB

  Jeroen, waar ligt de grens? Dat kalfjes niet een aantal mnd mogen zuigen mij de melkkoemoeder vind ik persoonlijk verwerpelijker dan een tijdige en nette keizersnede.

 • alco1

  Voor een gewone boer is het zeer moeilijk om zonder professionele cowfitting door te dringen tot de top. Maar zoals Jeroen het ziet, zie ik het totaal niet. Het negatieve zal z'n oorzaak wel hebben.

 • Frans-Jan

  Een 'gewone' boer kan wel een cowfitter bellen. Ik deel de mening van Jeroen ook niet, koeien worden laatste jaren duidelijk anders beoordeelt. Ben verleden jaar in madison geweest en de algemeen kampioen van 2012, Goldwyn Hailey, paste iedere veehouder wel. Niks geen extremen, gewoon een koe die perfect in balans was.

 • Mozes

  In bredere zin deel ik de kritiek van Jeroen wel. Er wordt eenzijdig gefokt op melk zonder zich af te vragen in hoeverre de stofwisselingscapaciteit van de koe dit aan kan. De genetische aanleg voor melk is zo hoog dat de koe niet meer in de wei kan lopen omdat de voeding dan niet meer aansluit op de melkproductie en de gezondheid wordt ondermijnd. De melkproductie vraagt zo'n hoge energieopname dat dit alleen mogelijk is met zeer 'snel' voer waardoor de koeien constant tegen pensverzuring aan zitten met als gevolg een algemene achteruitgang van gezondheid.
  Wij zullen op dit punt vroeg of laat in botsing komen met de kritische samenleving (plofkoeien). De fokkerijorganisaties zouden zich hier veel meer van bewust moeten zijn en hun beleid op moeten aanpassen.

 • alco1

  Dat er in het verleden teveel gefokt is op het melkgeven, dat is wel duidelijk, ook gezien we nu steeds meer andere rassen zien. Maar we gaan toch niet suggereren dat er 'gekeurd' wordt op zoveel mogelijk melk kunnen geven.

 • Stammie

  De opinie van Jeroen is net zo scherp als de koeien waarover hij het heeft maar er zit wat mij betreft wel een kern van waarheid in. Bij veel boeren zie je dat wanneer ze jarenlang op veel liters gefokt hebben en het management niet aangepast ze veel problemen krijgen en dan teleurgesteld voor inkruizen kiezen. Waarschijnlijk hadden ze beter voor een minder open en kleiner fokkende stier kunnen kiezen met goede gehaltes.

 • wadevries

  Jeroen heeft groot gelijk, deze show is een voorbeeld van volledig uit de hand gelopen Holstein fokkerij.Ga liever terug naar de basis; fok een sterke melkkoe met FH, Blaarkop of MRY bloed.

 • Jongman

  Jeroen heeft gelijk. De topfokkers doen er echt alles aan , ook het ongeoorloofde, om maar te scoren. De jury en organisaties van keuringen moeten dit gezamelijk oppakken en tot een 'schone keuring' komen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.