Redactieblog

1 reactie

Perspectief voor sector

Een positieve instelling en een dito markt maken dat de melkveehouderij goede jaren tegemoet gaat.

In Dublin woonde ik de eerste week van oktober de Global 500 bij. De bijeenkomst voor vooruitstrevende veehouders uit de hele wereld wordt jaarlijks georganiseerd door Alltech. Van de inleidingen bleef een aantal dingen hangen. Zo staat de melkveehouderij voor uitdagingen. Verbetering of optimalisatie van diergezondheid en vruchtbaarheid zijn hoofdzaak voor efficiënte productie. Maar ook: de markt voor de komende vijf tot tien jaar is gunstig. Opkomende economieën vergroten de wereldvraag naar melk en melkproducten. De landen die deze vraag vergroten, onder meer China, India en Noord-Afrika, zijn niet in staat deze vraag zelf te vullen. Dat biedt kansen voor uitbreiding van melkproductie in de gebieden waar de vraag min of meer stabiel is, maar waar de mogelijkheden voor hogere productie er wel zijn. Dat zijn Nieuw-Zeeland, Noord-Amerika en de EU. Daar valt Nederland ook in.
Om kansen te pakken, moet je ze willen zien. Positivist en communicatiedeskundige Declan Coyle vertelde de toehoorders dat iedereen de negatieveling en zijn klaagzang kent. 'Er is te weinig ruimte, de grond en het voer zijn zo duur, de regelgeving klemt, de melkprijs is te laag.' Cayle stelt dat je er met zo'n instelling nooit komt. Je zult nooit durven investeren en hoort automatisch bij de bedrijven die op termijn niet meer bestaan. Ik ben geneigd hem te geloven.
Met een positieve instelling biedt de toekomst kansen. Ook als we na 2015 meer gaan melken. Nederlandse veehouders zijn goed geschoold. We beschikken over goede adviseurs. De infrastructuur is hier uitstekend en Nederlandse melkverwerkers staan qua uitbetalingsniveau bij de top. Goed, de mestruimte is beperkt, maar dat kun je ook als een drempel zien in plaats van als een berg. Uit de gesprekken tussen de veehouders die in Dublin waren, leid ik af dat zij, samen met mij, meer kansen dan bedreigingen zien. Er is wel degelijk perspectief voor de melkveehouderij.

Eén reactie

 • veldzicht

  Dan mogen ze wel een beetje zuiniger zijn op onze \landbouw grond,
  als je ziet hoeveel er verloren/verpest wordt aan natuur,water
  berging en andere flauwe kul dan heb ik zo mijn twijfels,
  als straks de economie aantrekt moet er weer grond komen voor
  huizen,bedrijfsterrein en wegen,als je de Haarlemmermeer polder
  ziet dan kan je nagaan wat er van over blijft.

Of registreer je om te kunnen reageren.