Boerenblog

15 reacties

Noorwegen groeit dicht

Noorwegen: dunbevolkt, uitgestrekt en weids, eindeloos ver kijken. Dat beeld lijkt te verdwijnen.

Hoe groot Noorwegen ook is, slechts 2 procent is landbouwgrond. Dus lange lappen met grasland zijn schaars. Het open landschap, waardoor het weidse uitzicht wordt gecreëerd, is ontstaan door jarenlang, nee eeuwenlang hard werken door de Noorse boerenbevolking. Die liet haar vee grazen op de velden, in een bijna nomadenbestaan op zoek naar voldoende voer. De boeren hielden het landschap open met het platbranden van opschot en het laten begrazen door onder meer geiten, schapen en koeien. Daarnaast woonden de mensen veelal verspreid over het land in kleinere boerendorpen, waardoor de bezetting van vee meer verspreid was.

Klein wijkt voor groot
De tijden veranderen, ook hier in Noorwegen. De boerderijen worden groter, de veehouderij wordt intensiever. Kleine boerenbedrijven met vee dat overal graast, maken plaats voor enkele grote veehouderijen met graasland aangesloten aan het bedrijf en graswinning met machines verder weg. Verderop gelegen stukken grond worden minder gebruikt, of zelfs 'teruggegeven aan de natuur', veelal uit kostenoverweging. Een boer kan niet 20 kilometer rijden met de trekker voor een paar ronde balen. Bovendien komt er meer intensieve veehouderij met bijvoorbeeld varkens, leg- of vleeskippen.

Leegloop
Vroeger leefde bijna iedereen in kleinere dorpen, zelfvoorzienend met een eigen groenteakker en wat vee. Die kleine dorpen hebben te kampen met leegloop. Winkels en scholen sluiten, gezinnen trekken weg. De afstanden tot de boerderijen die in bedrijf zijn, worden nóg langer. Gevolg: het landschap groeit dicht. Een natuurlijk gevolg van de ontwikkelingen in een westerse maatschappij. Is dit erg? De natuur moet toch zijn gang kunnen gaan?

Bedreiging
Het dichtgroeien van het cultuurlandschap is een van de grootste bedreigingen voor de aantrekkelijkheid van het Noorse cultuurlandschap. De toeristische sector trekt aan de bel. Binnen dertig tot veertig jaar zijn veel vergezichten vanaf de weg, of vanuit de toeristenhutten, niet meer te zien. Oude wandel- en pelgrimagepaden zijn dan dichtgegroeid met berken en struikgewas, zelfs kerken en andere bijzondere herkenningspunten zullen vanaf centrale plaatsen niet meer te herkennen zijn, doordat ze zijn opgeslokt door het bos.
Daarnaast speelt er een gezondheidskwestie. Meer mensen krijgen te maken met een berken- of pollenallergie. Hooikoortspatiënten krijgen het zwaar te verduren, want door de dichtgroei rukt de berk steeds meer op. Ook wordt de aanwezigheid van kruiden en andere gewassen steeds meer bedreigd, omdat deze in de nieuwe bossen niet meer voorkomen.
Ook een gevolg van het teruggeven van grond aan de natuur, is dat dit de economische situatie van de individuele boer aantast. Minder grond te gebruiken, betekent minder grond op de balans.

Landschapsbeheerder
En wie mag dit probleem oplossen? Juist, de boer. In Noorwegen, en waarschijnlijk in zo ongeveer elk ander land, is de boer de bewaarder van het cultuurlandschap is. De boer is de concierge van 'fellesgoder', de Noorse term voor algemeen goed.
In de regio waar ik werk voor een landbouwproject, vroeg de sturingsgroep ons boeren om een oplossing. Want de boer van nu, die denkt aan zijn portemonnee. Waarom zou hij/zij het landschap openhouden? Dat betekent eerst zagen met kettingzaag en bosmaaier, om daarna graasdieren in te zetten. Anders groeit het mooi opengemaakte areaal meteen weer dicht met de vernieuwde toevoer van zonlicht. Maar als je graasvee inzet, met de voortdurende dreiging van roofdieren, wie gaat dat dan betalen? Vooralsnog blijft die vraag onbeantwoord. Wordt vervolgd!

Laatste reacties

 • alco1

  Een realistische kijk.

 • minasblunders1

  Lijkt Nederland wel. Ook hier hebben boeren altijd het open landschap onderhouden. En ook hier gaat het onbetaalbaar worden als het ultieme doel bereikt is: weg met de boerenstand.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • koestal

  En eeuwig zingen de bossen,klopt nog steeds

 • albers.willem

  BEHOORLIJK irritant ja!

 • eppenzolder

  Kraats, ben het volledig met je eens

 • lenus1

  Installeer een adblocker en je bent van de advertenties af.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • alco1

  Ik word schijtziek van jouw kraats.

 • kraats

  alco1 jij werkt bij de Boerderij en kan niet tegen kritiek. Kijk maar op alle reacties bij Akkerbouw, onderwerp 'Achteruitrijdend uien rooien'; maar liefst 32 reacties, vrijwel allemaal negatief over het functioneren van de nieuwe site en alleen jij bent positief. Dus, neem de kritiek tot je en doe er wat aan. Je bent slechts een dienstverlener...

 • alco1

  Nee kraats. Ik ben gewoon boer en ben na een aanpassing tevreden over de site. Wat ik aangeef, je moet je afvragen waarom het bij anderen wel werkt maar niet bij jouw en die 32 anderen.

 • kraats

  Jawel alco1, als ik zie hoe snel je reageert, heb je gewoon je laptop op je bureau, en weet je niet hoe rap je moet reageren; je bent gewoon medewerker van De Boerderij (en waarschijnlijk mede-verantwoordelijk voor de vernieuwde site. Dus trek er lering uit ...

 • alco1

  Kraats. Als ik zie hoe gemakkelijk je mensen van leugens beticht, is een reden om je niet serieus te nemen.

 • Eleonie123

  Heeft dit nog iets te maken met het thema Noorwegen groeit dicht? Als je wilt klagen over de reclame, stuur dan een mail direct naar de redactie. Of start een eigen klaagforum. Ik werk niet op deze redactie, en lever alleen maar artikelen aan.

 • bibliotheek6

  Beste advertentiehaters, de oplossing is nabij. Als je Firefox gebruik als webbrowser, dan kun je de add-on Adblock Plus installeren. Hierna heb je geen last meer van advertenties. De discussies kunnen dan tenminste weer gaan over het artikel.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.