Redactieblog

1446 x bekeken

Elke boer zijn eigen fokkerij

Over fokkerij wordt veel gepraat: wat is de waarde van fokkerij als bijdrage aan het management, waarom voldoen koeien aan de wens van de veehouder of waarom juist niet?

Menig accountantsbureau laat zich laatdunkend uit over investering in fokkerij, terwijl ik de mening ben toegedaan dat de grootste efficiëntieslag in het benutten van voer in meer melk gescoord is dankzij     inet-fokkerij op productie.

Moet de moderne veehouder kruisen met andere rassen, zo ja met welke, hoe en waarom? Dochtergemiddelden laten de productie zien. Zijn DNA-getypeerde stieren het gebruik waard of moeten we de conventionele fokwaarde afwachten. Is gesekst sperma alleen de moeite waard bij pinken of als vleesgebruikskruising? Is lineair scoren managementinformatie voor het eigen bedrijf of is het alleen maar voor de fokwaardes? Welk paringsadvies zou ik moeten benutten, er zijn er zoveel, maar ze prefereren eigenlijk alleen maar stieren van de adviseur zelf. Met 2015 in aantocht moet ik dan gaan voor de meest probleemloze lage-kosten-koe of voor de meeste melk per koe, of kan dat ook samen gaan? Wat voor managementondersteuning heb ik nu op fokkerijgebied op bedrijfsniveau; wordt een en ander voldoende benut? Wat zijn de belangrijkste kerngetallen op boerderijniveau voor fokkerij en hoe moet ik daarmee koersen?

De Nieuw-Zeelander zegt: een goede koe is een koe die per jaar haar gewicht in kilogram vet en eiwit geeft. Een Zuid-afrikaan zegt: een goede koe geeft 1.400 liter melk per 100 kilogram gewicht. Sierd Deinum prefereert voor zijn pure-grazing bedrijfsvoering de Fries Hollandse koe. En ik wens 50.000 liter in vijf lactaties en geef hoog op van HF.

Bestaat er wel slechte fokkerij, of moeten we zelf eerst eens in de spiegel kijken en onszelf afvragen: wat voor boer ben ik, wat voor bedrijf heb ik en dan wat voor koeien passen daarin? Met andere woorden: de stijl van boeren bepaalt de fokkerijbenadering.

Op 21 november organiseert het Nordwincollege een symposium over fokkerij en daar bent u van harte welkom.

Of registreer je om te kunnen reageren.