Boerenblog

21 reacties

Toekomstkeuzes voor Noors melkveebedrijf (2)

De zoektocht van Sjaak Mocking naar een tweede locatie voor jongveeopfok neemt een verrassende wending.

Voor de naar Noorwegen geëmigreerde Nederlander Sjaak Mocking was het maar goed ook dat de koop van een tweede boerderij op 35 kilometer van zijn bedrijf niet doorging. Het was een boerderij met veel achterstallig onderhoud. Mocking zou weer helemaal van de grond af iets moeten opbouwen. En echt dol op klussen is hij niet.

Onverwachte verkoop
Niet veel later overlijdt een collega-boer en goede kennis van Mocking. Tijdens het zaalvoetballen krijgt hij een hartstilstand. Deze veel te jong overleden boer heeft de afgelopen jaren enorm geïnvesteerd in zijn bedrijf. Zo heeft hij in 2011 een nieuwe ligboxenstal gezet (zie foto’s). De weduwe overweegt diverse opties, zoals het aangaan van een maatschap om het bedrijf te kunnen behouden, maar besluit uiteindelijk tot verkoop. Met een taxatieprijs van 6,5 miljoen nok (€880.165) adverteert ze in diverse bladen. Mocking hoeft niet lang na te denken, hij besluit een bod te doen. De adviseur komt langs om alle plannen door te spreken en stelt samen met Mocking een nieuw bedrijfsplan op.

Financiering
Zal een bank bereid zijn het hele bedrag te financieren? Mocking: “Onze huidige boerderij kunnen we verkopen aan de buurman, ook een melkveehouder. Ons vermogen blijft in de machines en de veestapel, die we kunnen meenemen.” De plannen wijzen uit dat een volledige financiering kan. Maar ook in Noorwegen zijn de banken voorzichtiger geworden. Mocking dient zijn plan in bij vijf banken. Drie ervan willen financieren.

Goede resultaten
Een bank stelt voorwaarden waaraan de veehouder niet kan voldoen. Die valt dus af. De andere twee willen financieren op basis van de in het verleden behaalde resultaten. Mocking heeft de afgelopen 3,5 jaar resultaten neergezet die voor Noorse begrippen ongekend zijn. De gemiddelde Noorse boer melkt geen 180.000 liter op een oude grupstal met maar 21 koeplaatsen. Ook de grasopbrengst ligt bij de Nederlander beduidend hoger. De banken willen ons financieren op basis van kennis, resultaten en ondernemerskwaliteiten. “Hebben we de afgelopen jaren niet voor niets krom gelegen”, zegt Mocking. “Het is een fijn gevoel dat de banken vertrouwen in ons hebben.”

Bieden
Familie Mocking mag gaan bieden en legt een bod neer bij de verkoper. Vervolgens krijgt ze te horen dat er een hoger bod binnen is, dus komen de Mockings met een nieuw bod. Dit bod van 6,7 miljoen nok (€911.776) wordt niet overboden en de Mockings zijn de enige overgeblevene. Dan beginnen de onderhandelingen.

Wachten
Mockings bod kan niet zomaar geaccepteerd worden. Eerst moet in beeld worden gebracht hoe hoog de totale opbrengsten uitvallen. De bank van de verkopende partij moet die goedkeuren. In principe is de koop bijna rond, maar het blijft spannend. Als er in de tussentijd iemand met een hoger bod komt, begint de boel weer van voren af aan. Mocking: “We hebben vanaf 5 december gewacht op het verlossende antwoord. Dinsdagavond 19 december is het koopcontract ondertekend. In maart gaan we verhuizen.”

Geïnteresseerden die een boeiende stageplaats zoeken, kunnen contact opnemen met familie Mocking.

Foto

 • De boerderij (Vie gård) die familie Mocking heeft gekocht, ligt net als de eerste boerderij in de provincie Nord-Trøndelag, in de plaats Bergsmø, gemeente Grong. Beide boerderijen liggen aan de rivier de Namsen. Het gebouw direct achter de sleufsilo’s is de nieuwe ligboxenstal. Uiterst rechts staat de vleeskuikenstal. Het dak van het woonhuis is achter de oude, rode stal in het midden nog net te zien. Foto's: Vera Wijnveen

  De boerderij (Vie gård) die familie Mocking heeft gekocht, ligt net als de eerste boerderij in de provincie Nord-Trøndelag, in de plaats Bergsmø, gemeente Grong. Beide boerderijen liggen aan de rivier de Namsen. Het gebouw direct achter de sleufsilo’s is de nieuwe ligboxenstal. Uiterst rechts staat de vleeskuikenstal. Het dak van het woonhuis is achter de oude, rode stal in het midden nog net te zien. Foto's: Vera Wijnveen

 • Het quotum bestaat uit 330.000 liter, waarvan 100.000 liter gehuurd is. Sjaak Mocking wil 360.000 liter gaan melken door van zijn huidige bedrijf 30.000 liter (ook gehuurd) mee te nemen. Quotum is in Noorwegen overhevelbaar, mits het binnen de provincie blijft. Streven is om binnen twee jaar 400.000 liter te leveren. Dit is de maximale hoeveelheid die eenmansbedrijven mogen leveren. Voor maatschappen ligt dit op 750.000 liter.

  Het quotum bestaat uit 330.000 liter, waarvan 100.000 liter gehuurd is. Sjaak Mocking wil 360.000 liter gaan melken door van zijn huidige bedrijf 30.000 liter (ook gehuurd) mee te nemen. Quotum is in Noorwegen overhevelbaar, mits het binnen de provincie blijft. Streven is om binnen twee jaar 400.000 liter te leveren. Dit is de maximale hoeveelheid die eenmansbedrijven mogen leveren. Voor maatschappen ligt dit op 750.000 liter.

 • Er is 31 hectare weide in eigendom. Verder wordt 10 hectare gehuurd van een drietal personen. Er is bijna 50 hectare productief bos. In het midden de vleeskuikenstal en uiterst rechts de oudere tweede woning op het terrein.

  Er is 31 hectare weide in eigendom. Verder wordt 10 hectare gehuurd van een drietal personen. Er is bijna 50 hectare productief bos. In het midden de vleeskuikenstal en uiterst rechts de oudere tweede woning op het terrein.

 • De ligboxenstal is in 2011 gezet en biedt plaats aan 45 melkkoeien.

  De ligboxenstal is in 2011 gezet en biedt plaats aan 45 melkkoeien.

 • In de A4 Lely-melkrobot wordt krachtvoer verstrekt. Daarnaast is er een krachtvoerautomaat.

  In de A4 Lely-melkrobot wordt krachtvoer verstrekt. Daarnaast is er een krachtvoerautomaat.

 • Op de zolder staat de voermenger waarmee een gemixt rantsoen gemaakt kan worden. Deze menger kan ook gras versnijden. Het voer wordt via een luik in de vloer in de voerwagen gestort.

  Op de zolder staat de voermenger waarmee een gemixt rantsoen gemaakt kan worden. Deze menger kan ook gras versnijden. Het voer wordt via een luik in de vloer in de voerwagen gestort.

 • De kalveren zijn dicht bij de vreetplaatsen van de melkkoeien gehuisvest, in het overgangsgedeelte van de ligboxenstal naar de oude stal. Melk wordt verstrekt via een drinkautomaat die de melk direct van de robot krijgt.

  De kalveren zijn dicht bij de vreetplaatsen van de melkkoeien gehuisvest, in het overgangsgedeelte van de ligboxenstal naar de oude stal. Melk wordt verstrekt via een drinkautomaat die de melk direct van de robot krijgt.

 • Het oudere jongvee is in de oude stal gehuisvest.

  Het oudere jongvee is in de oude stal gehuisvest.

 • Een overzicht: ouder jongvee links in de oude stal met oprijbrug, in het tussenstuk het voergedeelte van de melkkoeien met de kalveren en rechts de ligboxenstal.

  Een overzicht: ouder jongvee links in de oude stal met oprijbrug, in het tussenstuk het voergedeelte van de melkkoeien met de kalveren en rechts de ligboxenstal.

 • Doordat de winters zo lang duren, staan in Noorwegen de meeste sleufsilo’s onder dak. Voor Noorse begrippen is dit dus een bijzonder plaatje. De silo’s, gebouwd in 2011, zijn 800 vierkante meter groot.

  Doordat de winters zo lang duren, staan in Noorwegen de meeste sleufsilo’s onder dak. Voor Noorse begrippen is dit dus een bijzonder plaatje. De silo’s, gebouwd in 2011, zijn 800 vierkante meter groot.

 • De automatische voerinstallatie voor kuil- en krachtvoer van GEA.

  De automatische voerinstallatie voor kuil- en krachtvoer van GEA.

 • De vleeskuikenstal is in 2008 gebouwd. De inrichting komt van VDL uit Nederland. Er is plaats voor 20.000 vleeskuikens en de boerderij heeft een contract met Nortura voor levering van 120.000 dieren op jaarbasis.

  De vleeskuikenstal is in 2008 gebouwd. De inrichting komt van VDL uit Nederland. Er is plaats voor 20.000 vleeskuikens en de boerderij heeft een contract met Nortura voor levering van 120.000 dieren op jaarbasis.

 • Het woonhuis met rechts de stabbur (vroegere voorraadschuur). Ook zijn er een grindgroeve op het terrein en heeft het bedrijf inkomen uit de jacht- en zalmrechten.

  Het woonhuis met rechts de stabbur (vroegere voorraadschuur). Ook zijn er een grindgroeve op het terrein en heeft het bedrijf inkomen uit de jacht- en zalmrechten.

Laatste reacties

 • marc47

  Dat allemal voor 911 000€, das een koopje, hier ben je voor de grond al meer kwijt.

 • John*

  gaan jullienu ook vleeskuikens houden daar? dat is een mooie uitdaging erbij dan.

 • Sjaak Mocking

  Een correctie bij het plaatje van de kuikenstal. De auteur heeft een tik fout gemaakt. Er is een contract voor het leveren 120.000 slachtkuikens op jaarbasis. @John. Het bedrijf wordt inderdaad overgenomen inclusief de vleeskuikenstal, dus ja we gaan ook vleeskuikens houden.
  @Marc47. In vergelijking met NL wel ja. De overheid heeft hier wel een vinger in de pap wat de waarde van een bedrijf betreft. Je moet als je een bedrijf aankoopt concessie aanvragen bij de gemeente. Naast dat je gekwalificeert moet zijn om een agrarisch bedrijf te kunnen runnen wordt er ook gekeken of het bedrijf niet verkocht wordt boven een bepaalde prijd, de concessie waarde. Wil je een bedrijf kopen boven deze prijs dan krijg je dus geen concessie van de gemeente en gaat de verkoop dus niet door.

 • bankivahoen

  Het ziet er netjes en mooi uit Sjaak@,proficiat met de aankoop!
  Ook een mooie vleeskuikenstal,al zal het wel flink stoken worden in de winter daar.

 • agropak

  Prachtig bedrijf, om jaloers op te worden. Veel geluk

 • woutergrimmius

  Mooi bedrijf (zo te zien) en netjes! Alleen vallen mij een paar dingen op in de mooie, nieuwe ligboxenstal... Ik heb van een Noorse boer begrepen dat er op het gebied van koecomfort een aantal strenge regels gelden. Terecht! Maar zo te zien, zijn de ligplaatsen zo breed dat de gekozen ligboxafscheidingen te weinig sturing geven om de dieren mooi recht te laten liggen. Van de acht dieren die liggen, ligt er geen één goed... Of te ver naar achteren (of zelfs er uit) of te ver naar voren. Dat vind ik erg jammer om in een nieuwe stal te zien.

  Vera kent mijn naam misschien nog van een eerdere reactie op een blog van haar hand. Ze zal kunnen denken dat ik voor eigen stalinrichting preek, maar daarin ben ik momenteel niet werkzaam. Dit is dus geen commerciële reactie!

  Succes en veel werkplezier in ieder geval!

 • Sjaak Mocking

  @woutergrimmius. Is iets wat me opgevallen is. Kan te maken hebben dat het komt doordat de koeien eerst aangebonden stonden en dus niet gewend zijn aan ligboxen. Is in ieder geval iets wat de eerst maanden mijn aandacht zal hebben en eens kijken wat we er aan kunnen doen.

 • de seps

  Proficiat, succes, pracht bedrijf, ik hoop dat je regelmatig even wat van je laat horen. Inderdaad, even extra aandacht aan de koeien en ze liggen zo recht in de boxen.

 • Sjaak Mocking

  @De Seps. Regelmatig zal er wat geplaatst worden op onze website <>

 • groot boerdam

  Ha die Sjaak jij was bij ons in de buurt agrarisch adviseur voor de plaatselijke rabobank.Je zij toen dat die 'kleine boertjes'' van toen al 60koeien moesten stoppen,en wat doe je nu zelf?!

 • Flyinghollander

  Grootboerdam,
  Heb dan ook de kennis van Noorwegen, daar drijft een groot deel van de landbouw op subsidie, Noorwegen met zijn rijkelijke olie kan veel sturen daardoor en zorgen dat het platteland ook bewoond blijft <poging> toe.
  Waar in NL toch voor de wereldmarkt aan het produceren zijn met de open grenzen van EU, lid van WTO. Maar denk dat Sjaak je het beter zelf uit kan leggen en flauw zonder enige kennis zo te reageren.

 • groot boerdam

  De nederlandse melkveehouderij ligt toch ook aan het infuus van subsidies!!
  En wij hebben hier toch genoeg aardgas!

 • Flyinghollander

  Nogmaals een poging, Noorwegen hoort niet tot EU, dus mag zijn markt beschermen als het wil, dit heeft ook nadelen voor de export voor hun.
  Hun hebben enorme gas,olie,vis reserve waar ze zelf over mogen beslissen in tegenstelling tot leden van de EU, waar het onder bevoegheid van de EU commisie valt. Met deze reserves hebben ze wat minder problemen om een begroting te maken. Maar nogmaals verdiep je erin, denk dat Sjaak of 1 van de Noorse Nederlanders je meer kan vertellen.

 • Sjaak Mocking

  @Dag Grootboerdam. In mijn tijd als adviseur bij DLV en daarna vele jaren bij de Rabobank constateerde ik dat als een melkveehouder voor 'bulkproductie' op convensionele wijze produceert dat de omvang van de bedrijven alleen maar toe zou nemen. Wie wilde bij de blijvers wilde horen zou inderdaad in mijn ogen moeten groeien. Ook hier in Noorwegen heeft de schaalvergroting de laatste jaren zijn vlucht genomen. Toen ik in 2009 mijn huidige bedrijf kocht leek het erop dat we met wat uitbreidingen het wel zouden redden. Echter door de ontwikkelingen van metname de laatste 3 jaar heb ik ook afwegingen moeten maken. Boer ik hier op deze plek uit en heb dan geen bedrijf meer wat over tenemen is op gezonde basis voor een eventuele opvolger, laat staan een behoorlijke restwaarde bij verkoop of gaan we een nieuwe uitdaging aan om bij de blijvers te horen. Wij hebben voor dat laatste gekozen. En ja, ik maak me zo af en toe oprecht zorgen wat er met de Nederlandse melkveehouderij gebeurt na 2015.

 • Sjaak Mocking

  Landbouw politiek is een hele interessante discussie. Je kan tegen of voor subsidie zijn maar ook hier in Noorwegen zijn de boeren gewoon diegene die het minst verdienen. Ik blijf het heel apart vinden dat diegene die voor de primaire behoefte voorzien, voedsel, overal in de wereld het minst verdienen. Gelukkig boer ik in een land waar men de boerenbevoling nog waardeert en trots zijn op het voedsel wat de boeren produceert. De bevoling steunt in grote lijnen dan ook de subsidie regelingen voor de boeren.

 • Sjaak Mocking

  O ja. De landbouw structuur in Noorwegen is totaal anders dan in Nederland. Hier is het bijna onmogelijk om een huiskavel van bijvoorbeeld 60 ha te hebben. wat te denklen van het uitgestrekte land. de afstanden alleen al. Het een hangt samen met het andere. Dus de schaalgroote is ook heel anders. Voor Noorse begrippen is het aan te kopen bedrijf een geweldig super groot en modern bedrijf. Het is een buiten kans dat we dit hebben kunnen kopen want doorgaans zijn dit soort bedrijven niet te koop.

 • Sjaak Mocking

  @Flyinghollander. Noorwegen mag dan wel geen EU lidstaat zijn, maar we hebben hier wel verdomnd veel last van die EU regels. Dit komt door dat Noorwegen wel EØS (weet de afkorting effe niet in het Nederlands :-) ) overeenkomsten heeft en dus heel veel regels direct van invloed zijn. Daarnaast zijn er ook de WTO (wat een drama in zijn algeheel is in mijn ogen) afspraken van toepassing op Noorwegen. Dus noorwegen kan niet zoamaar alles doen. Noorwegen moet opereren binnen deze afspraken. Kijk o.a. naar de discussie binnen de EU toen Noorwegen onlangs de tolmuren heeft verhoogd voor bepaalde producten.

 • groot boerdam

  Ik wens je veel plezier en succes in noorwegen.

 • Sjaak Mocking

  @Grootboerdam. Bedankt en ook succes gewenst.

 • josrodenburg

  wat een voorruitgang en dan ook nog automatisch melken, ideaal houd je tijd over voor de kippen en verzorging enz. wij hebben sinds kort ook een a4 draaien zou allemaal niet rendabel zijn maar we hebben er veel gemak van. mooi bedrijf sjaak veel succes!

 • hoving1

  super wat een kans een heel mooi bedrijf , ben zelf ook nog geimigreerd toen ik43 was en melkveehouder geworden.gewoon doen en niet terugzien. heel veel geluk gewenst

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.