Boerenblog

3 reacties

Ruiters en amazonas

In Zuid-Afrika is iemand al snel een cowboy. Als je te paard runderen drijft, word je al zo genoemd. Maar dit is niet overal het geval.

In Paraguay verrichten cowboys een verscheidenheid aan taken. Hun primaire taak is toezicht houden op de runderen, wat maakt dat ze een goede kennis van diergezondheid moeten hebben. Soms hebben ze hier zelfs meer kijk op dan de eigenaar.

Vliegensvlug
Als een dier een probleem heeft in het veld, wordt het met een lasso gevangen. Vliegensvlug wordt het tegen de grond gewerkt of aan een paal of boom gebonden en daar behandeld. Om deze mensen met een lasso te zien werken, is een openbaring. Vooral als je bedenkt dat zeboes (rundersoort met een vetbult tussen de schouders) een heel eigen wil hebben. Alleen veel uren in het zadel kan de samenwerking tussen mens en dier zo vervolmaken.

Cowboyclubs
In elke gemeenschap in Paraguay zijn de leden van deze cowboyclubs zeer trots op hun vaardigheden. Spierwitte schapenvachten onder de zadels, lekker pronken met je dier. De clubs zijn er voor elke paardenliefhebber, dus niet alleen voor stoere kerels. Vrouwen en meisjes (amazonas) zijn ook zeer betrokken. Voor velen is het dan ook een echte gezinsactiviteit. Er worden zelfs wedstrijden op nationaal niveau gehouden, waarin de cowboys tonen waartoe ze in staat zijn met hun paarden. Die evenementen trekken veel publiek.

Hasta la proxima!

Foto

 • Een echte cowboy.

  Een echte cowboy.

 • Fier rechtop op een spierwit schapenvacht.

  Fier rechtop op een spierwit schapenvacht.

 • Cowboys op een rij.

  Cowboys op een rij.

 • Echte amazonas.

  Echte amazonas.

Laatste reacties

 • ed12345

  Danie hele mooie reportage ook de video is heel goed zo aan de vlaggen te zien zijn er nog al veel hollanders en duitsers hoop snel weer wat van u te lezen maar dan hoop ik dat boerderij het in het zuid afrikaans laat

 • Beheerder.Boerderij
  Redactie

  Voor de liefhebbers...
  De originele tekst in het Zuid-Afrikaans vind je hier:
  <>

 • el

  Danie mooie reportage,in noord amerika word ook nog volop gebruik gemaakt van cowboys onder andere in feedlots en op grote cattle ranches ,deze cowboys zijn onmisbaar op dergelijke bedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.