Redactieblog

2 reacties

Lekker in de tent

Ieder jaar zijn we net een dagje te laat met maatregelen treffen. De weislang is bevroren en ook de kalverdrinkautomaat weigert dienst deze ochtend.

Maar we mogen niet mopperen, want in de melkput is nog niets aan de hand. Dat komt door het ontbreken van een koude oostenwind, weten we wel. Wat hebben we vorig jaar staan tobben met bevroren slangetjes die zelfs tijdens het melken weer dichtvroren. Maar deze keer gaan we het beter doen. Geen petroleum heaters, terrasverwarmers en andere flauwekul in de carrousel. Wijnand heeft het eens even goed bekeken en denkt het zelf op te kunnen lossen. Hij gaat een tent maken!

In de andere stal, bij het jongvee, sta ik te peinzen bij de drinkautomaat. Al een maand geleden had ik het idee geopperd er een kastje omheen te timmeren, maar dat is er natuurlijk nog niet van gekomen. Of gewoon de water- en de melkslangen omwikkelen met kerstboomverlichting? Isolatiemateriaal bleek vorig jaar niet afdoende te zijn. Toch ben ik een beetje bang voor brand, dus de kerstboomoptie laat ik weer varen. Wijnand vond het toch al een belachelijk idee. Ondertussen zijn de slangen losgekoppeld en liggen ze te ontdooien in warm water. De kalveren staan te blèren en ongeduldig masseer ik het ijs uit de slangen. Al snel is het voor elkaar en kunnen de dametjes weer drinken. Nu gauw nog even de ezels en de kippen voorzien van water, dan kan ik weer tevreden aan het werk in de kaasmakerij. Daar is het tenminste lekker warm.

Als 's middags onze buurjongen met de benodigde materialen is gearriveerd, boren hij en Wijnand haken in de muur boven de melkput. Vier sterke touwen worden strak over de melkput gespannen, van muur naar muur. Daar moet het doorzichtige zeil overheen getrokken worden. Ik ben benieuwd. Zullen de koeien nog wel op het draaiende plateau willen stappen als ze het dak zien? Vlak voor het melken is de klus geklaard. Een eenvoudige oplossing voor een koud probleem. Als Wijnand gaat melken kijken de koeien hooguit een keer omhoog, maar ze stappen zonder probleem de melkput in. Onze cowboys hebben ondertussen natuurlijk ook gezien dat Wijnand zo knap tentjes kan bouwen; daar ontkomt hij niet meer aan tijdens de komende zomervakantie!

Laatste reacties

  • josrodenburg

    tegen aan hikke is het meeste werk meestal is er overal een vrij simpele oplossing voor te vinden

  • Anne-Marie van der Linde

    Misschien is dit iets, werkte super bij min 20 : <>

Of registreer je om te kunnen reageren.