Boerenblog

8446 x bekeken 11 reacties

Hooien tussen sneeuwbuien door

Zomer 2012 was heerlijk, over de oogst hebben we niets te klagen. De eerste en tweede snee luzernehooi kregen we mooi binnen. Maar de derde, dat was heel andere koek.

Hier wordt altijd gezegd dat je de derde snee maar beter niet in september kunt maaien. Sommige boeren letten daar niet echt op, en dat pakte voor hen wel wat beter uit dan voor ons. Wij maaiden ons hooi begin oktober. Geen vuiltje aan de lucht. Echter, toen begon het koude weer. Het was niet alleen koud, maar er viel nogal eens een sneeuwbui.

Het werd gelukkig wel wat warmer, maar ondertussen bleef het gewas maar liggen. Er gingen weken voorbij. November ging voorbij. Het werd december. Menigeen zei dat er van dat hooi van ons niet veel terecht zou komen. En die gedachte spookte ook door ons hoofd. Normaal verkopen wij ons hooi, maar we vreesden dat de kwaliteit van deze snede niet meer geschikt zou zijn voor melkveehouders. Ach, dachten we, dan houden we het gewoon zelf, voor de schapen.

Veel wind
Begin december was het dan eindelijk zodanig droog dat we het hooi bij elkaar konden harken. Met een dubbele hark brengen we dan twee zwaden samen tot één. Dit kun je hier in Canada echter niet zomaar even doen en dan weer laten liggen. We hebben hier veel wind. Als je dat doet en er steekt zo’n wind op, dan kun je het hooi vergeten. Dat waait gewoon weg.

Te vochtig
Op een middag zijn we begonnen met persen. De luzerne was mooi droog. Het is wel apart, dat hooien in december. Helaas was het aan het eind van de middag opeens te vochtig om door te gaan. We hadden wel een conserveringsmiddel (zuur) gebruikt, zodat we langer en natter konden persen. Onze zoon reed ’s avonds direct het hooi naar binnen. We hebben een Romney-loods, waarin de balen mooi droog staan. Het was de bedoeling dat we de volgende dag zouden doorgaan, maar helaas, er kwam weer een sneeuwbui.

Bemonsteren

Het is eigenlijk onbegrijpelijk dat het hooi nog heel mooi groen was. Natuurlijk niet dat 'verse groen', maar toch. We hebben de balen laten bemonsteren. Het enige wat uit de resultaten van het voeronderzoek naar voren kwam was het hoge calciumgehalte. We weten niet zo goed wat dit gehalte betekent voor het melkvee. Voor de rest waren de getallen goed.

De uitslag van de analyse ligt nu bij een melkveehouder. En als het een beetje meezit, koopt hij het hooi.

Foto

 • Hooien tussen sneeuwbuien door

Laatste reacties

 • Bison

  Ah ja,jullie zitten in wonderfull chinook country,ik heb er ook 4 jaar gezeten in Picture butte.
  Ik kon die kale vlaktes, rotwind en die tempswings niet harden.
  Ik heb daar een winter(82 or 83?) meegemaakt dat de wind woei zo hard dat de grond van de velden stoof en als snowdrifts op het erf en de wegen lag,sommige zo hoog als de corral fences en er dwars overheen, de koeien konden er zo uit lopen.
  Waar ik nu zit hooi ik maar een keer per jaar.We hadden al sneeuw in begin november,..het ligt er nog,..2 voet diep.
  Ik mis de irrigatie ook niet,..kan nu doorslapen,LOL
  Groeten

 • Agro.MineralsPlus1

  Hallo, kan mij voorstellen dat de lucerne een vrij hoog calciumgehalte heeft aangezien dit goed groeit op kalkrijke en dus calciumrijke gronden. Het pH-advies voor lucerne is vrij hoog.

  Kan mij niet voorstellen dat het calciumgehalte een negatief effect zal hebben op melkvee. Over het algemeen heeft melkvee een vrij grote behoefte aan calcium. Aan het voer wordt vaak extra voederkrijt toegevoegd om de calciumbehoefte te dekken.

 • Cor Van Pelt

  Die opmerking van Bison, wat betreft het verstuiven van land, is imi,een grote overdrijving.Wij wonen hier sinds 1953 en hebben zoiets nooit meegemaakt. Dat gebeurde wel in de dertiger jaren.Toen ondervond Zuid Alberta en een groot gedeelte van V.S. enorme droge periodes van een aantal jaren.Dat was ook de periode dat andere methode van land bewerking uitgevonden werden.
  Ik heb wel meegemaakt dat gedurende een hevige sneeuwstorm de sneeuw zovast tegen de heining lag dat een koe ontsnapte.

 • Bison

  Cor van Pelt ik heb het niet uit m'n duim gezogen en ik zei ook niet dat het overal was
  Ken je Raymond Grisnich?,vraag maar aan hem,.ik werkte in die tijd voor zijn vader.

 • el

  Wat kost alfalfa bij jullie op het moment ?

 • Canadees

  Hi Bison en Cor,

  Gerard is hier geboren en getogen. Hij heeft het in die mid jaren 80 hier ook meegemaakt. Het zand wastot de boven kant van de heining geblaast/waait.
  Raymond Grisnich woont 1 mile bij ons vandaan, dus misschien is het in deze buurt gewoon erger geweest.

 • Canadees

  Hi El

  Dairy kwaliteit hooi is rond de $200 een ton. Feeder hay rond de $100

 • el

  Thanks Hennie ;komt aardig over een met wat wij hier in Texas betalen voor dairy hay.

 • Bison

  Mijn dank voor de bevestiging Hennie.
  Woon jij ook aan de barhill road?

 • Canadees

  Hi Bison,

  Wij wonen 1 road over op Lethbridge aan.

 • Liefting

  Hallo Hennie, is het weer bijna tijd voor een nieuwe blog? Ik kijk er naar uit om weer wat uit Picture Butte te lezen. Goede jaarwisseling toegewenst en veel succes met jullie bedrijf. Gr Betsie

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.