Redactieblog

9 reacties

Hanna antwoordt Marten

Marten Prins schreef ons: “Wat moet ik nu met de wijsheden van Hanna in de column over minder voeren en minder melken?

Ze wil dat boeren minder melken en voeren om zo de hoge voerkosten een halt toe te roepen. De lagere melkaanvoer heeft dan als gevolg een hogere melkprijs. Klink wel mooi. Van wie heb ik dit toch eerder gehoord?”

Antwoord van Hanna: “Van wie je het eerder gehoord heb weet ik niet. Wat ik bedoel is dat veel boeren tegen de klippen op voeren om de koeien op de melk te houden. Er wordt te weinig gerekend. Zou elke boer weten wat de laatste liter melk, met deze hoge krachtvoerprijzen, opbrengt? Ik denk dat de opbrengsten vaak niet tegen de kosten opwegen. Vandaar mijn pleidooi om minder te gaan voeren. Automatisch komt er dan minder melk, wat een gunstige invloed kan hebben op de melkprijs. We zien het in de praktijk. De melkaanvoer valt wereldwijd tegen en dat vertaalt zich in hogere prijzen.”

Dan vraagt Marten: “Jullie hebben, hoop ik vrijwillig, koeien en quotum verkocht. Hans houdt in Amerika koeien. Kent hij daar nog boeren die ook vrijwillig koeien verkopen?”

Hanna: “Wij hebben vrijwillig koeien verkocht. Niet vanwege de melkaanvoer, maar om het einde van de melkquotering. Het quotum was vorig jaar nog redelijk wat waard. Dus hebben we een deel van ons quotum verkocht. Inclusief een aantal koeien, terwijl we ook minder gingen voeren. Dat gebeurde op voorstel van zoon Hans, die in Texas heeft geleerd gemakkelijker met aan- en verkoop van vee om te gaan. Dat is nieuw voor ons. Dan het laatste deel van de vraag: Ja, hij kent daar meer boeren, die uit berekening koeien verkopen. Vandaar minder melk.”

Marten: “Jullie zijn bezig een nieuwe stal te bouwen. Waarom? Om straks meer koeien te kunnen melken en meer voer te moeten kopen? Speel je dan wel in op de markt? Of gelden dan de wijsheden van Hanna niet meer?”

Hanna: “De stal wordt gebouwd voor meer koeien en een lagere kostprijs. Dat laatste is nodig als in 2015 meer mag worden gemolken. Elke tijd heeft zijn eigen wijsheden.”

Laatste reacties

 • politiek

  Algemeen bekend is toch dat er in de veesvarkenshouderij bij stel 90 tot 95 % voeren van behoefte varken betere resultaten behaalt worden als bij onbeperkt voeren. Dat geeft n.l. 0,1 tot 0,15 betere voerconversie.
  Duidelijk is dat de melkveehouders door teruglopende financiele resultaten ook gedwogen worden om te gaan nadenken. En ook om resutaten te gaan halen inzake terugdringen antibioticagebruik. Gericht voeren dus.
  Vele zullen daar nog moeite mee hebben.
  Gewoon een hoop voer voor de koeien mikken, wat droogzetters met antibiotica gebruiken. ? Dat is zodadelijk echt geschiedenis.

 • jordi 1455

  @ politiek

  als we geen anti biotica mochten gebruiken waren er al meer ziektes uitgebroken wat fatale gevolgen voor de melkveehouderij hebben.
  De voerprijzen stijgen dat de grondstofprijzen duurder.
  Dit komt mede door dat veel gewoon in vergisters wordt gedumpt.
  Ook de teruglopende aantal hectare's teelgrond is een mede oorzaak dat door stads uitbreidingen en natuur aanleg wordt veroorzaakt. Ook neemt de bodem vruchtbaarheid af door de mestwetten dat de Nederlandse overheid oplegt.
  jullie willen dat boeren minder kunstmest gaan gebruiken maar met de huidige mestwetgeving is het onmogelijk om zonder kunstmest de bodemvruchtbaarheid op peil te houden. de fosfaat prijzen gaan stijgen en de rode diesel is afgeschaft, dit verhoogt alleen de kostprijs voor een liter melk en dan heb ik het nog niet gehad over stijgende brandstofprijzen en potdomme meer dan een euro bestaat accijnzen en belastingen. Om een gezond boerenbedrijf te leiden en te behouden moet de overheid de boer meer ondernemers vrijheid geven en dat mis ik hier in Nederland.

 • Mozes

  lees reactie 1#.
  Voeradvies volgens politiek!!!
  Een toonbeeld van deskundigheid...........

 • jordi 1455

  @ mozes
  daar los je het probleem niet mee op.
  de voerprijs is zo hoog omdat de GRONDSTOFFEN duurder zijn geworden.

 • Mozes

  Jordi, ik weet het niet precies, maar je wekt de indruk dat je niet in de gaten hebt dat ik in reactie 3# de onzinnigheid van de reactie van politiek probeer aan te geven.
  Omdat ik het zo langzamerhand vertik om nog met hem in discussie te gaan over de juistheid of onjuistheid van zijn reacties heb ik het op deze manier gedaan.

 • jordi 1455

  ik wou alleen aangeven dat er meer factoren er voor verantwoordelijk zijn voor een hoge kostprijs.

 • alco1

  Volgende week zitten we in de derde van januari en zal Politiek met verborgen geheimen naar buiten komen. Ha Ha. Hij is zeker net terug van de Maya berg.

 • politiek

  Beste Mozes
  Toch denk ik dat jordi inhoudelijk veel beter reageerd als u.
  Ik was eigenlijk ook van mening dat ik een pluimpje kreeg van u in # 3. Helaas dus.
  Maar goed, we hebben nog niet gehoord van u hoe u de melkveehouderij ,,klaar,, wil krijgen voor de toekomst.
  Hanna en Marten hebben een mening,
  U blijft liever zwijgen zoals u aangeeft....... Ook goed .

 • agratax2

  vergaderboer. Betekent het einde van de quotum tijd dat bij een explosieve groei van de melkproductie automatisch de kosten dalen tot een niveau dat onder de dalende melkprijs ligt? Ik betwijfel het bij een stijgende voerprijs, die het gevolg zal zijn van een toenemende vraag naar voer omdat veel melkveehouders wel een grotere stal bouwen maar geen extra land hebben om de voederproductie te realiseren. Aankoop ruwvoer zal een prijs hebben vergelijkbaar met de graan opbrengst die de akkerbouwer anders kan realiseren.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.