Boerenblog

2 reacties

Bultvlees: smakelijke overdaad

Na de oorlogsjaren begaven tafels tijdens verjaardagen het bijna onder de grote hoeveelheden eten. Het vlees van de bult van een zeboe is mijn favoriet.

Het was na alle ontberingen van de depressie en de oorlogsjaren. De tafels bezweken tijdens feesten en verjaardagen bijna onder de hoeveelheid eten. Mijn oude oom gebruikte de onsterfelijke woorden in zijn tafelgebed: ‘O Heer, bewaar ons van de overdaad’. Of zijn gebed er ook echt voor zorgde dat de mensen minder aten, weet ik niet. Ik geloof dat weinigen van ons kunnen zeggen dat ze niet ten prooi zijn gevallen aan die overdaad.

Net schapenbout
Het was een skof die mij verleidde, het vlees van een bult van een zeboe. Langzaam gebakken, net als een schapenbout. Azijn, zout, peper en sojasaus, dat is al wat nodig is om dit gerecht helemaal op smaak te brengen. En als er na de maaltijd toch iets overbleef, dan was dat niet zo erg. In dun gesneden plakjes is het koud ook ideaal als een lichte versnapering voor de avond. Op versgebakken brood, met natuurlijk echte boter.

Gemarmerd met vet
De bult van een zeboe is een relatief goedkoop deel van het rund; geen been en goed gemarmerd met vet. De bult op de rug is immers de reserve voor deze dieren in zware tijden. Iemand die dit nog niet heeft geproefd, is in mijn ogen nog steeds geen vleeskenner!
Hasta la proxima

Foto

 • Een overheerlijk bultvleesgerecht. Dit is genieten voor de echte vleeskenner.

  Een overheerlijk bultvleesgerecht. Dit is genieten voor de echte vleeskenner.

 • Nog een gerecht gemaakt van de bult van een zeboe.

  Nog een gerecht gemaakt van de bult van een zeboe.

 • De bult van een zeboe is goed gemarmerd en vet.

  De bult van een zeboe is goed gemarmerd en vet.

Laatste reacties

 • Bison

  Geef mij maar een ribeye of een tenderloin dan mag jij die vette bult wel opkanen.
  Schapevlees kan me ook niet bekoren

 • W Geverink

  Het is een vette bult voordat het klaargemaakt is. Nadat het klaargemaakt is is bijna alle vet weg en blijft de smaak en de malsheid achter. Ribeye en tenderloin zijn prima maar hier lust ik ook zeker wel een flinke portie van.

Of registreer je om te kunnen reageren.