Redactieblog

7 reacties

Beloon goed antibioticagebruik

Kalverhouders die veel antibiotica gebruiken, vinden binnenkort een brief op hun deurmat. Daarin staan te nemen maatregelen om het antibioticagebruik bij kalveren terug te dringen.

Het Productschap Vee en Vlees (PVV) meldt dat veelgebruikers van antibiotica in de kalverhouderij in maart een brief kunnen verwachten waarin maatregelen staan die ze dit jaar moeten uitvoeren. Kalverhouders krijgen te maken met de volgende regelingen:
- vernieuwen van het gezondheidsplan;
- aanleggen van een antibioticadossier, met daarin maatregelen om antibioticagebruik te verminderen;
- bemonsteren van de melkleiding; als meer dan 1.000 kve/ml wordt aangetroffen, moet de leiding gereinigd en ontsmet worden;
- toepassen van een strikt behandelingsprotocol.
Na een jaar beoordeelt keuringsinstantie SGS of de maatregelen tot vermindering hebben geleid. Zo niet, dan volgen aanvullende regelingen.

Groene categorie
Tot zo ver heb ik er geen problemen mee. Wat ik echter in het hele verhaal mis is: wat doet het PVV met de – hopelijk – grote groep kalverhouders die het volgens het boekje of zelfs beter dan het boekje? Deze zogenoemde groene categorie hoort misschien iets van de integratie of de dierenarts, maar van zo’n overkoepelende controle-organisatie?

Schouderklopje
Tuurlijk kunnen we als Boerderij weer op reportage bij een veehouder die het gebruik fors terugdringt, maar een schouderklopje van het PVV of Medirund lijkt me voor hem ook een leuke opsteker. Die reportage wordt het vaak ook niet, omdat dergelijke veehouders liever niet met hun gegevens in Boerderij willen. Zo strandde laatst mijn zoektocht naar een kalverhouder die zijn entprogramma controleert door middel van bloedtappen. Die kalverhouders zijn er echt wel, maar met hun gezicht in Boerderij bekennen dat ze een probleem hebben, dat gaat ze te ver. Maar je kunt het ook zo zien: deze kalverhouder is serieus bezig met het terugdringen van het antibioticagebruik en doet het dus op die manier.

Laatste reacties

 • hamminga

  inderdaad, ze zijn er wel. veehouders die het middelengebruik terug dringen. 2011 een DDS van 8.6 en 2012 een DDS van 2.4.
  het streven voor 2013 is een DDS van <1.
  de voordelen op een rijtje:
  *minder middelen gebruiken, dus minder kosten
  *minder middelen nodig, dus hogere groei
  *minder middelen gebruiken, dus minder vervelend werk
  *minder middelen gebruiken, dus lagere uitval

 • schoenmakers1

  hoezo minder middelen gebruiken dus minder uitval, voor mij is het gewoon zo doordat er verschillende middelen verboden zijn geworden is het gewoon dood laten gaan omdat de overgebleven middelen niet meer werken en het dus ook nutteloos is deze te gebruiken

 • Anne-Marie van der Linde

  @hamminga: Super maar hoe krijg je dat voor elkaar, in een jaar zoveel minder en wat voor dieren heb je?

 • hamminga

  @schoenmakers1: het is niet alleen maar gewoon minder middelen gebruiken, dat is slechts een gevolg van een aantal belangerijke wijzigingen in de bedrijfsvoering en aanpassingen aan de gebouwen. maar het gevolg is dan ook wel zichtbaar geweest het afgelopen jaar.
  als je hoog in het middelen gebruik zit, moet je gaan analyseren waar het probleem zit en daar heel doelgericht op gaan sturen. het resultaat komt dan wel.
  feit blijft wel dat er dieren zijn die met het huidige beperktere middelen kastje niet meer te redden zijn. maar de volgende vraag is ook of een redding van zo'n dier wel etisch en zin vol is. het kost een hoop medicijnen en ergernis en mooie grote, strakke dieren gaan het nooit worden. ook zijn het risico volle dieren voor de rest van de groep. dus....tijdig ruimen zo iets.

 • alco1

  Hamminga, je moet wel toegeven dat de actie om het gebruik van anti-biotica te verminderen, bij jouw wel de drang gaf om er mee aan de slag te gaan.

 • hamminga

  @alco,
  voordat het antibiotica gebruik een politieke zaak werd was ik zelf al van mening dat er wat gebeuren moest. ik kwam namelijk van een vrij laag gebruik, maar dit was langzaam aan gestegen en de technische resultaten werden minder. tegelijk met mijn inzet om het gebruik terug te dringen werd dit ook een landelijke actie.
  ik ben blij dat het mij in een zo korte tijd gelukt is om een zo grote reductie te realiseren. alle genomen maatregelen hebben zich dubbel en dwars terug verdient.
  op school werd ik al gewaarschuwd voor bedrijfsblindheid, en ben dat dan ook nooit vergeten. blijf altijd kritisch naar je zelf en je bedrijf, vraag je dan ook af of het nog beter kan, zo hou ik in elk geval een open blik.

 • vdbor

  Hamminga,ik neem aan dat u rose afmest?(aan uw aantal DDS te zien)

  Dat is mijns inziens niet vergelijkbaar met witvlees productie.(starters)
  Er gaan al verhalen de ronde dat men nu alleen in de startfase al op 5% uitval zit.

  Ik begrijp heel goed dat we met ze`n allen het verbruik terug moeten dringen maar om het nu normaal te gaan vinden dat we het straks met 7 tot 10% uitval moeten gaan doen gaat mij een stap te ver.Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.