Commentaar

7 reacties

Bedreigde topprijs

De opstelling van een minderheid van de leden bedreigt de voorsprong die Cono nu nog heeft.

CZ Rouveen en Cono staan door hun eigenzinnige koers jaar in jaar uit aan de top van de uitbetalers. CZ Rouveen plukt de vruchten van flexibele productie van kruidenkazen, Cono weet zijn focus op duurzaamheid heel erg goed te vermarkten.
Het is zaak die sterke punten te behouden. Rouveen gaat daarom vanaf 2015 met een A- en B-prijzensysteem werken. Cono wil versterkt inzetten op verdere verduurzaming in haar Caring Dairy-programma en blijft hameren op weidegang. Het beloonde beide zaken met een toeslag van 50 cent per 100 kilo en die toeslag zou vanaf komend melkjaar verdubbelen.
Een groep Cono-boeren trok echter aan de rem. Leden vonden de beoogde nieuwe eisen rond milieu (stikstof- en fosfaatoverschot en de borging daarvan), dierenwelzijn en antibiotica te ver gaan. Er kwam discussie op gang en een commissie werd ingesteld. Het gevolg is dat de eisen in een wat minder hoog tempo worden opgeschroefd en enkele beoogde verbeteringen zelfs worden geschrapt. De Caring Dairy-toeslag gaat van 50 naar 75 cent, de stikstof- en fosfaateisen zijn van tafel, net als een versneld verbod op enkele antibiotica.
Dit alles overziend moet je concluderen dat Cono uiteindelijk tegemoet is gekomen aan de wensen van een duidelijke minderheid van de leden. Prima, voor die keuze alle respect. Maar het roept wel de vraag op in hoeverre Cono-leveranciers echt onderscheidend blijven in hun productieproces, want juist dat onderscheid is de basis voor die heel beste melkprijs.
Als Cono-lid zou ik niet blij zijn met het gevonden compromis. Die top-melkprijs wordt bedreigd omdat een klein deel van de leden niet mee wil. Liever nog scherper aan de wind varen dan beoogd werd, dan het slappe aftreksel dat nu resteert. Wie niet aan zware eisen wil voldoen, zoekt maar een andere afnemer. Niet mekkeren, doorpakken dus om die topprijs in de benen te houden.

Laatste reacties

 • heresas

  Weer z'n reactie van iemand die van de zijlijn toekijkt en er zelf geen enkele arbied of prestatie voor hoeft te verrichte!!!!! Dat is wel erg gemakkelijk commentaar geven aan de zijlijn in de luie stoel! Let op houd regels werkbaar en houd rekening met onze toch toch al verzwakte concurentie positie in de eu.

 • jan1966

  Er is veel voor te zeggen dat er een groep boeren aan de rem trekt. Je kunt je afvragen af het terecht is of meneer de directeur steeds vaker op de stoel van de boer gaat zitten. Steeds meer nieuwe regels richting de boer is trouwens een ondermijning van de vertrouwens relatie. Een boer is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen op zijn eigen bedrijf. Voorkom dat je 24 uurs slaaf wordt van je eigen melkfabriek.

 • BoB de Bakker

  Als de melkprijs gaat dalen piepen de boeren ook weer. Een hoge melkprijs en niet mee willen werken aan het eindproduct zal niet gaan.

 • jordi 1455

  @Bob de Bakker
  jij bent geen melkveehouder aan je reactie te lezen.

 • joannes

  Is er een product gevonden voor meerwaarde en is het weer niet goed! Nu mogen de fabrieken geen specificaties voor hun grondstof , melk opstellen. Waar in welke industrie bepalen de grondstof verkopers wat er gekocht en gegeten wordt? Alleen in de armste landen waar schaarste is! In landen van overvloed is de truck van verkopen, differencieëren, of afgeleidde producten met meerwaarde produceren. Die twee, relatief met FC, kleine verwerkers zijn instaat met energie, creativiteit en verkoopkracht meerwaarde te creëren die nb toestaat de producenten van de grondstof hogere prijzen te betalen en diezelfde producenten trappen op de rem. Natuurlijk moet er gedifferencieërd worden en is een prijs verhoging brood nodig, al is het alleen maar om de markt te vergroten en melkproducten naast noodzaak en gezondheid ook met variateit en fun te associëren. In de Supermarkt is het assortiment en.... de omzet niet anders gegroeid. Dus ik begrijp óók die boeren niet. Het vraagt aanpassingen in de processen en mogelijk extra kosten maar daar kan je voor kiezen door wel of niet te leveren. Daar moet je niet een, voor de betrokken boeren, en de sector, positieve ontwikkeling mee afremmen.

 • A.G.W

  Net als bij de overheid, waar de ambtenaren het beleid bepalen, zijn ze bij de Cono ook de weg kwijt aan het raken. Gelukkig worden er nu collega's wakker...Ieder zijn eigen verantwoordelijkheid en daar dan op afgerekend kunnen worden. Wij zijn energieneutraal door zonnepanelen, hebben weidegang van alle runderen, hebben een heel laag antibioticaverbruik, voeren hooi aan de koeien, hebben heerlijke melk, ja zijn bijna biologisch. Wordt je gekort op je melkgeld omdat je niet 3 dagen naar een of andere ' leuke workshop' komt, belachelijk! Voor die leuke geintjes heb je helemaal geen tijd als je het goed wil doen. Koekompas, Blije aarde, blije koeien, blije boeren waar stopt dit?? Ik denk dat we aan kosten en extra mensen, voor al deze geintjes 5 cent de liter kwijt zijn. Feestjes geven met bv. Normaal hebben we de Cono ook niet nodig, dat kunnen we zelf wel. We hebben ze nodig om een goeie kaas te maken en een goede prijs te betalen voor de super melk die wij leveren
  En als je dan weg wilt, krijg je een brief dat je wel zoveel moet betalen om weg te kunnen, wat nou positieve ontwikkeling???

 • josrodenburg

  al je eigen stroom opwekken ben je dan energie neutraal? en de krachtvoer en de diesel rekenen we voor het gemak niet mee.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.