Boerenblog

4 reacties

Toen uiers, nu beenwerk

Doorhangende uiers zijn we kwijt door te kruisen met HF. Nu nemen dierrechtenorganisaties het beenwerk onder vuur, waardoor andere rassen in beeld komen.

We liggen onder vuur over het welzijn van onze koeien. Het maakt niets uit of we de koeien beweiden, ermee gaan wandelen of in ons bed laten slapen, dierrechtenorganisaties zullen nimmer tevreden zijn. Dat past niet in hun businessplannen. We moeten dus met die kritiek leren leven. Als echte ondernemers kunnen we wel proberen er beter van te worden.
In het MRIJ/FH-tijdperk waren er klachten over de enorme uiers tot op de grond. Die koeien werden gezien als te ver op melk doorgefokt. Door het inkruisen met HF werd dit probleem getackeld. De uierkwaliteit werd zoveel beter dat er nu veel meer melk in de uiers past! Een win-winsituatie dus.
Ook nu kunnen we kracht putten uit de aanvallen van dierrechtenorganisaties door de beenkwaliteit aan te pakken. Dat kan door alleen nog maar rietjes te kopen van stieren die daarvoor 110 en hoger scoren. Dan slaan we direct 98 procent van de stieren over, want de fokkerijorganisaties deden de laatste jaren niets aan benenfokkerij. Stiervaders scoren allemaal rond het gemiddelde voor benen: O Man 102; Goldwyn 104; Shottle 103; BW Marshall 103. Geen wonder dat de volgende generatie het niet beter doet: Snowman 105; Cricket 104; Planet 103. Betere stieren zijn Ramos met 106 en Mascol met 107. In de genoomlijst is het niet beter. Bij

roodbont is de situatie nog slechter, zeker als je ook klauwgezondheid erbij betrekt. Dan scoort elke stier onder het gemiddelde.
Op de NRM presenteerde KI Samen Norwin RF met 98 benen en Ponsstar met 100. CRV showde er Sunrise-dochters met 101 benen. In de keuringsring liepen zelfs koeien met de ziekte van Mortellaro die later excellent werden. Dat toont wel aan dat benen niet belangrijk worden gevonden.

Voor de duidelijkheid: als een koe 80 punten benen heeft en 100 fokwaarde, dan moet de stier wel 108 benen scoren wil er een 81-puntenvaars uit die koe worden gefokt. En dat zal toch moeten, wil je een stap zetten qua dierenwelzijn en economie. Binnen de Holsteins ben je dan uitgefokt, weten de meeste veehouders. Vandaar dat ze massaal inkruisen, net als 25 jaar geleden toen de uierproblemen te groot werden. De fokkerijorganisaties hadden toen, net als nu, niet in de gaten wat de behoeftes van de leden waren.

Bij Brown Swiss zie je Vigor met +863 dagen levensduur en 118 benen, Simon Even +765 en 121, Encore +499 en 116, Pronto +770 en 122. Bij Fleckvieh hebben ze Rau met +355 en 112 benen. Dan zet je stappen vooruit. Ik heb geprobeerd mijn Simon Even-stiertje te verkopen. Geen van de Nederlandse KI’s toonde interesse. Ze willen geen kruisingen, want die beperken de heterosis. Maar die heterosis doet er niet toe als een stiervader 18 meer heeft voor benen.
We kunnen niet zomaar weiland bijkopen om de koeien te beweiden, we kunnen niet zomaar een nieuwe stal bouwen voor beter beenwerk. We kunnen wel beginnen met het gebruiken van stieren met 110 en hoger voor benen.

Laatste reacties

 • joannes

  Waarom hebben boeren zo´n moeite om uit de ¨zuivere¨ HF lijnen te fokken? Zijn ze bang voor minder melk?

 • koeboertje

  Omdat voor velen de liters belangrijker zijn dan de vervangings ,veearts en (ruw)voerkosten, en nog steeds luisteren en naar adviseurs die promoten dat veel melk per koe na 2015 het voordeligst is ! De economische boekhouding bestuderen geeft meer inzicht dan de stierenlijst.

 • joannes

  Dus @koeboertje het ontbreekt de collega boeren aan exploitatie kosten inzicht en de werkelijke rendements koeien wanneer ze de toppers najagen. Het is heel eenvoudig alleen de melk te tellen maar wanneer je die ¨andere¨ kosten meeneemt blijkt vaak dat de meeste melk ook de meeste risico´s op ¨andere¨ kosten. Het verschil in 3 of 4 lactaties is 25% meer productie met diezelfde productie eenheid.

 • John*

  keuzes maken, of voor het één (lage kosten minder melk) of het andere (hoge kosten en veel melk).

Of registreer je om te kunnen reageren.