Redactieblog

5059 x bekeken 2 reacties

Spanning

Aan de muur hangen vier stroomkastjes op een rij. En ze lijken allemaal wel te zijn ontploft. De voorkant bungelt nog maar aan één klein schroefje en allerlei draden en uiteinden steken in een grote chaos naar buiten.

Voor een leek als ik een grote verschrikking: Komt dat nog wel weer goed?!
Maar onze Jan, uit Friesland, stelt me gerust dat alles echt wel weer goed komt. Hij houdt alleen van een grondige aanpak en zo weet hij wat allemaal nog goed is of misschien toch vervangen moet worden. Hij verwacht geen grote vervangingen. Niet zoals in de melkput. Waar alle elektriciteitsdraden en rubbers vervangen moeten worden. De eerste omdat ze domweg zo kort zijn afgeknipt. En de tweede vanwege ouderdom en stilstand. Ja, als je dan toch de hele melkmachine er ‘opnieuw’ in zet, dan meteen ook maar alles vervangen. Groot gelijk.
Het moment komt nu steeds dichterbij. Waarop we eindelijk, na drie jaar, onze eigen melkkoeien weer ‘bij huis’ hebben en ze thuis kunnen melken. Het moment waar we zolang op hebben gewacht. Maar dat vanwege tijd, financiën en/of omstandigheden telkens werd opgeschoven.
We roepen al drie jaar ‘Voor de kerst willen we over’. Maar dit is het eerste jaar dat het ook een reële uitspraak is. Een paar weken geleden kwam ons neefje Jorn weer op bezoek. Hij zag het wel zitten om met de melkstal te beginnen. Hij had drie jaar geleden ook geholpen om hem er in Brabant uit te halen. Dus zagen wij dat ook wel zitten.
En toen Jan een week later ook weer op bezoek kwam om te helpen, ging het helemaal super. Het begon er zowaar op te lijken! Buizen, melkglazen, spoelbak, opvangglas, stroomkastjes. Hier zouden binnenkort echt koeien gemolken gaan worden. Wat een heerlijk, spannend gevoel!
Maar dat zou nog niet vanzelf gaan. De lijst met ontbrekende en te vervangen onderdelen die Jorn en Jan hadden opgesteld was niet mis. Maar wel te bestellen. Jammer alleen dat de jongens zelf dan alweer weg zijn, als de onderdelen binnenkomen. Maar het begin hebben ze gemaakt. De weg voorbereid. Zodat onze Roemenen straks zonder ‘spanning’ het karwei kunnen afmaken.

Laatste reacties

  • scdeboer

    Word dit een swingover met flessen?
    Spannende tijd! Ik zelf bouw mijn melkstal ook om van een 6 stands tandem naar een 20 stands 80 graden stal.
    Succes, wil graag weten wanneer jullie er in kunnen melken!

  • gerjan slingenbergh

    Ik heb ontzettend veel respect voor jullie doorzettingsvermogen.

Of registreer je om te kunnen reageren.