Commentaar

4222 x bekeken 17 reacties

Groei wordt onderschat

De EU raamt een 1 procent grotere melkplas na 2015. Maar de ‘geheide krimpers’ blijken groeiers.

Nederlandse zuivelaars hebben in 2011-’12 zo ongeveer de hoogste prijzen betaald in de EU. FrieslandCampina profiteerde met zijn bulk van de stijgende vraag uit Azië. De kleinere partijen vullen de niches die FrieslandCampina laat liggen op excellente wijze, want vaak betalen ze zelfs nog een tikkie meer dan de grote broer. Leuk, helemaal niks mis mee, hulde. Maar wat vanaf 2015?
Niemand twijfelt eraan dat de Europese melkproductie stijgt na het einde van de quotering. De NZO verwacht een 15 à 20 procent grotere Nederlandse melkplas, net als het lezerspanel van Boerderij. De EU raamt een Europese productiegroei van slechts 1 procent. Die wordt al meer dan gedekt door de voorziene Nederlandse groei.
Die plus 1 van de EU lijkt een onderschatting. In Duitsland schieten, net als in Nederland, nieuwe stallen bij bosjes uit de grond en het aantal stoppers is niet groot. De Denen zijn klaar voor een groeispurt. Frankrijk verraste vriend en vijand door in een jaar met aantrekkende prijzen zo’n 8 procent meer te produceren. De grootste Oostenrijkse melkveehouder melkt 240 koeien en is directeur van een grote inkoopcoöperatie. Hij verwacht dat Oostenrijk 30 procent meer melk gaat produceren na afschaffing van de quota. ‘Geheide krimpers’ blijken groeiers.
Iedereen vreest dat een forse uitbreiding van de melkplas de melkprijs gaat drukken. De Europese markt zit vol. De consumptie blijft als het meezit stabiel en het chauvinisme groeit in veel landen. ‘Eigen product eerst’ gaat de afzet van Nederlandse melk voor de voeten lopen. Bijna elke liter extra melk moet dus buiten de EU worden afgezet. China trekt stevig, maar de economische groei daar gaat richting nul. Daarnaast is zelfvoorziening in China het parool, dus die groeimarkt is hoe dan ook eindig. Maar, ‘in the long run we’re all dead’. De eerste jaren ziet het er best zonnig uit qua afzetkansen.

Laatste reacties

 • Flyinghollander

  Robert, ben het wel met je eens, maar ook kanttekening.
  Denemarken, zijn heel veel bedrijven onder curatele van bank, het liefst verkoopt de bank ze, maar dan klapt het hele zaakje zeker in.
  EU moet haar markt reguleren, want de agrariers kunnen het zelf zeker niet, die hebben de prestatie plicht in hun, om nog meer per ha,per dier, per unit te produceren.

 • gvleemingh1

  Voordat die 20 % extra melk geproduceerd is heeft de markt allang zijn werk gedaan.

 • ikkethuis

  flyinghollander, waarom moet de Eu de markt van de melkveehouders reguleren. In andere agrarische sectoren doet ze dat toch ook niet. Bij de melkveehouders is lang genoeg de hand boven de hoofd gehouden, en je ziet wat er van komt. Ze drukken andere agrarische sectoren van de grond af en gaan er melkvee of zelf akkerbouw op bedrijven. En erger nog, ze weten niets van marktwerking, maar ik vrees dat ze daar de komende tijd wel achter gaan komen

 • info48

  In de landen die 'geheide krimpers'worden genoemd was/is het melkquotum zo goedkoop dat het m.i. geen reden kan zijn om niet te groeien....waarom zouden ze dan na 2015 opeens wel de geest krijgen?
  We moeten ons niet bang maken voor een ongeboren!
  Wel moeten de eigenaren ( melkveehouders) van de grote cooperatie('s) hun werknemers, de directeuren, heel strenge opdrachten geven en bij succes goed belonen en bij falen, ongeacht de reden, ontslaan zonder premie!
  Al die fusie's moesten leiden tot maktmacht, die hebben ze nu, het wordt tijd dat ze dat gaan gebruiken en het lef eens hebben de suprmarkt te weerstaan!

 • richard3

  Lees eerst eens goed Bodde voordat je onzin uitkraamt. De EU verwacht een uitbreiding van 1, hooguit 2 procent PER JAAR TOT 2020. Mijns inziens een zeer reeele verwachting.

 • joannes

  Met de goedkopere Euro hebben we de concurrentie uit de marktgeprijst. Niet meer en niet minder. FC heeft een goed verkoop apparaat en profiteert daar goed van. Maar ik ben benieuwd wat er gebeurt zou zijn wanneer de Euro/Dollar boveen de 1,40 was gebleven. Dus al die melkers moeten hopen dat de Euro laag blijft want anders hebben we een dik probleem op de internationale markt.

 • ikkethuis

  joannes, de euro zal voorlopig niet veel stijgen, want de crisis ddurt nog wel even in de europese landen. gevaarlijker wordt de rente.

 • joannes

  Ikkethuis, de rente wordt laag gehouden met de ECB, Ze willen allemaal groei en dan moet het kapitaal goedkoop blijven. Daarbij komt dat Nederland samen met bv Duitsland de laatste landen zijn in de EU waar de rente stijgt omdat die nog het meest vertrouwd worden.

 • agratax2

  Zou de melk de spilfunctie overnemen van het graan? Als de melk productie zo enorm zal stijgen, moet dit ten koste van andere producten er kan per slot maar 1 gewas tegelijk groeien op een perceel. Als dat zo is ziet het er voor de akkerbouwers niet slecht uit minder hectares graan en meer vraag (krachtvoer).

 • keesvlot

  @info48

  In de meeste van die 'goedkope quotum' landen die je noemt, is het quotum niet vrij verhandelbaar, en moet je maar afwachten hoeveel je krijgt. ik kan je verzekeren dat er in veel landen nog genoeg potentie is. Dit zie je bijvoorbeeld in ierland. De economie is daar moeizaam, waardoor veel jeugd toch zijn kans neemt in de landbouw, met een enorm groeipotentie in het verschiet. Het zelfde ga je in zuid europa zien. Wat belangrijker gaat zijn is de verwerkende industrie. Kijk naar portugal, waar de zuivelaars in 2008 al op wankelen stonden, mede door import van surplus franse melk. Dit gaat straks alleen nog maar erger worden...

 • joannes

  Er is slechts momentum zoals markt kenners dat noemen. Het betekent zoiets als ¨de markt perceptie is: dat melk produceren winstgevend(er) zal gaan worden¨ . Als maar genoeg boeren dit denken wordt alles schaarser: de grond, de koeien, de stallen, enz, en dat tot we over de top zijn en dan denken velen dat het niet meer hoger kan. De vraag is wanneer zijn we over de top? Voor of net na 2015!

 • Sjaak

  @joannes...Er heerst nu momentum, onder de boeren, ja, dat klopt!
  Op de zuivelmarkt valt het nog wel mee...

  De vraag, die we ons moeten stellen is; biedt momentum een juiste basis om risicovolle lange-termijn investeringen aan te gaan? Dat schat iedere ondernemer voor zichzelf in en de echte ondernemer ondergaat dan ook de gevolgen als het misloopt!
  Feit is wel, dat de zuivelmarkt steeds grilliger en grimmiger wordt, wat waarschijnlijk niet voor iedereen en voor ieder land is weggelegd.
  Voor het afhankelijke Nederland gaat het slecht uitpakken!

 • joannes

  @Sjaak, de zuivelmarkt heeft de Euro waarde daling mee en de wereld economie ontwikkeling tegen. Dus van alle concurrenten heeft EU en binnen EU NEderland de beste positie. Dit vertroebelt de positie en geeft misschien valse hoop.

 • Mels

  Ze hebben zich duidelijk verkeken,mijn visie zou nog wel eens waarheid kunnen worden,koude sanering door overfinanciering,banken trekken gewoon de stekker eruit omdat het straks te lang duurt voordat de boel weer wat waard wordt.Jongens,wie wil overleven in de melkveehouderij zorgt voor eigen vermogen.Dan maar belasting betalen,maar eigen geld trekt je door het dal,niet het dure geld van de bank.

 • B bob

  Hebben jullie de dieselprijs gezien mensen. Alleen al die kostenpost zal in Europa enorm veel agrarische bedrijfjes naar de slachtbank voeren.
  De Geheide krimpers ( kleine zuivelaars en geen landen Info48 !) zullen groeien omdat ze alleen hoogwaardige duurzame zuivel zullen leveren zoals ik hier in Texas. Dan heb je van die hele marktwerking en valse concurrentie helemaal geen last .

 • derikx

  op dit moment is in Nederland de hele veehouderij sector aan een maximum gebonden. Er bestaan immers varkens en pluimveerechten. Het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat we in Nederland de melkveehouderij dan zomaar los gaan laten in productie. we hebben tenslotte nog steeds te maken met een mestoverschot,wat de komende jaren niet zal worden opgelost als de bemestingsnormen alsmaar strenger worden. Mest blijft ook voor de steeds intensiever wordende melkveehouderij een probleem

 • Haarlemmermeer

  De interpretatie dat de chinese consumptie van melk stagneerd is kul, daarnaast groeien de economien van India, Indonesie en Vietnam ook gestaag. Kapitaal in die markten geeft voorlopig voldoende interne groei. De landbouw is daar voorlopig niet efficienter vanwege de stagnatie die bij krimpende export blijven alle 600 miljoen Chinezen boeren. Wij kunnen goed concureren tegen de Nieuw Zeelandse melk vanwege de hoge koers van hun munt. Dat de markt weer tegen overschotten aan gaat lopen, dat is een gegeven. Europeanen kennen geen maat maar dat los je niet op met kunstmatige ingrepen van quoteringen.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.