Commentaar

8 reacties

Bruisende veehouderij

De schaalvergroting zet door in de melkvee- en vleesveehouderij. Er zijn nieuwe afzetkanalen.

Na jaren van relatieve rust bruist het in de rundveehouderij. In de melkveehouderij is een fikse opschaling gaande, vaak aangejaagd door een naderende generatiewisseling. Bijna wekelijks is er wel een open dag van een nieuwe stal en 100 koeien zijn dan niks.
In de vleesveehouderij is eveneens veel gaande. Witvlees kende enkele goede jaren, waardoor daar opschaling startte. Daarnaast is jong rosé een blijver gebleken, en meer dan dat. Voor een deel van de blankmesters biedt jong rosé zelfs meer perspectief.
Dan de zoogkoeienhouderij en de mesterij van luxe stieren, ook daarin begint verandering te komen. De kleinschalige, vaak problematische afzet gaat flink krimpen nu er ineens marktgedreven grootschalige initiatieven als Keten Duurzaam Rundvlees (KDR) en tweesterrenvlees zijn. Grossiers trekken nu echt aan in Nederland geboren en gemeste luxe runderen, omdat ze er een verhaal bij kunnen leveren met regionale insteek. De sector is er daardoor zelfs als eerste in de hele Nederlandse landbouw in geslaagd de certificeringskosten te laten betalen door de afnemers van het vlees. Een mooie meerprijs ligt op de loer, alhoewel het de vraag is of die als toeslag op het vlees betaald wordt of dat de afnemers ook structureel (een deel van) de slachtkosten op zich nemen. Onderaan de streep maakt dat geen verschil, wel in beleving. Waarbij iedereen ook in het achterhoofd houdt dat toeslagen eerder de neiging hebben te verdwijnen dan te groeien.
Door de betere afzet zal de structuur veranderen. Het gros van de gesloten bedrijven met zoogkoeien en stieren zal ontmengen. We krijgen daardoor de Amerikaanse structuur met cow-calf operations en afmeststallen. Iedereen zal zich specialiseren in datgene waar zijn hart ligt, en dat is maar goed ook. Er zijn weinig mensen die beide takken tot in de puntjes beheersen en top draaien. Een fokker is geen mester en vice versa.

Laatste reacties

 • probe14

  En de drijfmest zal ook bruisen. productie genoeg om alle andere soorten te verdringen.

 • Heijdravleesvee

  Gelukkig hebben we in de vleesvee houderij (roodvlees productie) weinig drijfmest daar bijna alles op stro of buiten word gehouden.

 • Heijdravleesvee

  Even een aanvulling.
  Bij KDR blijft het geld in de sector en bij de sterren verdwijnt het geld naar de dierenbescherming.

 • jarrebarre

  @Heijdravleesvee
  werkt dat met duurzaam varkensvlees ook zo?

 • Heijdravleesvee

  Eerlijk gezegd weten wij dat niet: dat zou je dus zelf even na moeten vragen bij KDV. (www.duurzaamvarkensvlees.nl)

 • Alcapone

  de voerkosten gaan ook dramatisch stijgen...hoor van een verre neef in buurland belgie, dat hij dikbilstieren verkocht heeft vorige week voor 3,75 levend...groeten!

 • Gebr.hendrikx

  AlCapone,met hoeveel kg,tarra en btw?

 • agratax2

  Hoeveel open dagen en bedrijfsovernames nog tot dat de hele keten in handen is van één partij? Hoe groter de bedrijven hoe moeilijker het al zijn om de kapitaal behoefte te dekken. Dit leidt vroeg of laat tot het aantrekken van vreemd risico dragend kapitaal met alle voor en nadelen voor de boer / bedrijfsleider. De Denen hebben deze tijd midden vorige eeuw gekend, de gevolgen zijn genoegzaam bekend. Overname door kapitaal krachtige buitenlanders (Nederlanders). Willen we dit als jonge boer / opvolger, een buitenstaander als baas op ons bedrijf? Per slot wie betaalt, bepaalt.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.