Commentaar

7743 x bekeken 20 reactieslaatste update:15 aug 2012

Veranderende stallen

De stal van 2012 is heel anders dan die uit 2000, vooral gedreven door dierenwelzijn.

Vergelijk de stallen die dit jaar opgeleverd zijn eens met die van omstreeks 2000. De huidige stallen baden in daglicht. Ze hebben een zee aan ruimte, het volume per dier is zeker de helft toegenomen. En de koeien liggen in de nieuwste ligboxenstallen zachter dan ooit tevoren, zowel op matrassen als in diepstrooiselboxen.

Diepstrooiselboxen vragen veel zacht beddingmateriaal dat vocht kan opnemen. Zo'n 400 melkveehouders gebruiken daarvoor de dikke fractie die overblijft na scheiding van mest. Anderen hebben schrik voor mogelijk gebrekkige hygiëne, want het is wel verwerkte mest.

Naar de hygiëne-effecten lopen onderzoeken. Onderzoek is leuk, maar wie nuchter naar de praktijk kijkt, moet concluderen dat het wel meevalt met de gevaren. Als het echt fout zat, zou het allang rondgezongen hebben in het veld. Natuurlijk gaat het wel eens een keer mis, maar dat is dan te wijten aan fout management.  Toch lijkt het dat de focus van de bouwers te veel op het strooiselmateriaal ligt. Want voor dierenwelzijn is niet alleen het ligbed van belang, maar ook boxmaat en -vorm. Dan heb je een zacht optimaal ligbed en nog wil die koe er niet liggen, of komt ze maar met moeite op. Te veel afgaan op standaardmaten wreekt zich. Een boxbreedte van 115 centimeter past niet meer bij kasten van koeien die makkelijk over de 10.000 kilo melk gaan. Vaak is de boxvorm ook niet goed, blijkt uit analyses van Vetvice.

Compoststallen waar koeien overal kunnen liggen hebben een nog groter dierwelzijn. Of dat systeem echter opgang maakt, is de vraag. Veel bouwende veehouders denken erover. Ze zien de voordelen, maar wat als het niet bevalt? Dan is er eigenlijk niets meer mee te doen. Daarom kiezen ze vaak uiteindelijk toch voor een standaardsysteem als de ligboxenstal. Gezien de hoge bouwkosten is het echter de vraag hoe lang dat nog het standaardsysteem blijft.

Laatste reacties

 • Sjaak

  Het is ook nog de vraag of er een bouwsysteem is, wat daadwerkelijk goedkoper is dan de ligboxenstal, alle kosten inbegrepen...
  Zoals de toekomstige melkveehouderij wordt voorspeld, zijn hoge bouwkosten, cq. hoge kostprijs/ltr., niet meer te verantwoorden. Conclusie?!

 • W Geverink

  Een hoge kostprijs voor lief nemen is eigenlijk nooit verantwoord management geweest Sjaak. Een nederlandse zwakte is dat ze het te mooi willen doen. Investeren in welzijn moet, maar grof geld uitgeven voor 'het oog wil ook wat',werkplezier of een 2x20 of 50 stands rotary op 120 koeien met arbeidsefficientie als reden kan je later behoorlijk opbreken. In 2018 worden in nederland de stallen ala Frans/Ierse stijl gebouwd. Sobere goedkope stallen waarin alles wat mogelijk de kostprijs zou kunnen verhogen ontbreekt.

 • B bob

  Sjaak en W Greveling, ik denk dat jullie schrikken van de lage prijs ten opzichte van de traditionale achterhaalde bouw

 • Sjaak

  @B bob, ben benieuwd naar wat voor stalsysteem jij voorstelt!
  Graag een voorbeeld met actuele kostprijsbegroting.
  Bij voorbaat dank!

 • B bob

  Als je 'Serrestal' googled en dan op afbeeldingen klikt aan de linkerkant kun je precies zien hoe eenvoudig de constructie is ! Voor een prijs moet je zelf bellen/mailen aangezien ik geen stallen bouw in Europa. Ik weet wel dat ik hier heel goedkoop kan bouwen (70% goedkoper) en in Brecht ( B ) zit een foliekassenbouwer die ook Foliestallen kan bouwen voor een Normale prijs . Nederlandse bouwers rekenen meestal enorm veel meer dus orienteer je goed . Succes ( Vraag wel naar EFTE folie want dat doorstaat de ergste storm en gaat 30 jaar mee.)

 • MattiMaan

  Een goede stal bouwen zit hem in de voorbereiding. goed uitdenken hoe jij het hebben wil. Vetvice kan je daar heel goed mee helpen.

 • Sjaak

  Beste B bob,

  Denk je nu echt, dat iedereen hier in NL zit te slapen...?:)
  De vakbladen staan vol info over serrestallen, compoststallen etc. Er zijn al verschillende praktijkvoorbeelden, adviseurs en voorlichters weten er veel van te vertellen, boeren die ervaringen delen....Alles heeft zijn voor en tegen, maar zo'n sterk verhaal als jij vertelt, tot 70% goedkoper en degelijk kunnen bouwen, heb ik nog niet gehoord!
  Sterker nog, hier is de algemene opinie, dat als men kwalitatief vergelijkbaar bouwt, de bouwkosten per koe, niet veel varieren...
  Jij schijnt het beter te weten, maar hoe serieus moeten we jou nemen?!

  Zelf woon ik in NL, dus laat maar weten, wie we hier dan kunnen benaderen van jouw workshoprelaties om in jouw kennis te delen!

  Geniet van je vrijheid en rust!
  (denk, dat ik dat ook ga doen...;)

 • B bob

  Beste Sjaak,

  De Europese Veehouder is aan het snuffelen aan de stalconcepten waar muziek in zit. De grondstoffen en arbeidskosten zijn zeker in de Benelux extreem hoog. Dan heb je nog de kartelvorming bij de bouwbedrijven met de bijbehorende prijsafspraken. Dan verdwijnt het financieele voordeel in erg diepe zakken.
  Een muur van baksteen is toch veel goedkoper dan een muur van folie en een foliestal heeft in verhouding erg lichte spanten nodig
  Ik denk dat je alleen moet bouwen als je de ontwerp en constructie van de stallen in eigen hand moet nemen door in een collectief te werken met een flink aantal collega's.
  Zo werken de Duitsers in het zuiden als het om houtskeletbouw woningen gaat.
  Dan kun je ook deze forse besparing op de kosten realiseren.
  De workshops hedden het thema Ecologie/duurzaamheid/dierwelzijn .

  Ook veel vrijheid en gezondheid toegewenst :-)

 • B bob

  Beste Sjaak,

  De Europese Veehouder is aan het snuffelen aan de stalconcepten waar muziek in zit. De grondstoffen en arbeidskosten zijn zeker in de Benelux extreem hoog. Dan heb je nog de kartelvorming bij de bouwbedrijven met de bijbehorende prijsafspraken. Dan verdwijnt het financieele voordeel in erg diepe zakken.
  Een muur van baksteen is toch veel goedkoper dan een muur van folie en een foliestal heeft in verhouding erg lichte spanten nodig
  Ik denk dat je alleen moet bouwen als je de ontwerp en constructie van de stallen in eigen hand moet nemen door in een collectief te werken met een flink aantal collega's.
  Zo werken de Duitsers in het zuiden als het om houtskeletbouw woningen gaat.
  Dan kun je ook deze forse besparing op de kosten realiseren.
  De workshops hedden het thema Ecologie/duurzaamheid/dierwelzijn .

  Ook veel vrijheid en gezondheid toegewenst :-)

 • leo,s vriend

  Tuurlijk B bob,kartelvorming bij stallenbouwers,ze worden slapend rijk. Waarom gaan ze dan achterelkaar failliet?

 • Sjaak

  Tja B bob, veel woorden, weinig inhoud....
  Nu weten we nog niets, of ja, toch wel...dat we je niet al te serieus moeten nemen;)

 • B bob

  Mts.menkhorst1, zou het kunnen zijn dat de gouden tijden voorbij zijn en de ratten het schip verlaten ? Dan trek je de stekker er zelf uit en laat je de schuldeisers op de blaren zitten.
  Sjaak, kritiek van een naieve enkeling deert mij niet en ik spuw op mensen die op dit forum niet willen inzien dat er veel Nederlandse Boeren zijn die juist op dit moment EERLIJK voorgelicht moeten worden. Jij hebt waarschijnlijk het type stal dat minstens 10 kleinschalige familiebedrijfjes de nek om heeft gedraait omdat je je laat lijden door een ziekelijke hebzucht en Zondag in de kerk zit op te scheppen tegen jouw schepper dat je zo'n geweldige ondernemer bent.

 • Sjaak

  Precies B bob, eerlijke informatie!

  Dat is het enige, waar om gevraagd werd....
  De mensen op dit forum twijfelden met gegronde redenen aan jouw beweringen en vroegen je dit te weerleggen met harde feiten!
  Jammer, dat je zo reageert, al maakt dat wel veel duidelijk...;)
  Overigens, ik heb voor Nederlandse begrippen een kleinschalig familiebedrijf en probeer dat ook zo te houden. Ben verder niet actief gelovig, maar heb wel respekt voor mensen, die dat wel zijn in tegenstelling tot....?!

 • B bob

  Ik had al het vermoeden dat je Gristen was Sjaak. Ik geloof heel sterk in mezelf en heb geen religie nodig om me achter te verbergen . Ik blijf tot mijn dood gewoon fatsoenlijk handelen en belast Eden zo weinig mogelijk.
  Mensen die de vooruitgang tegen willen houden omdat ze hun gemakzuchtige leventje niet meer kunnen voortzetten zullen mij zeker een hufter vinden en alles wat ik breng zich persoonlijk aantrekken. Sabotage gebeurd heel doordacht door mensen die anoniem allerlij onzin verspreiden op het internet.
  Je kan als Duitser makkelijk de Nederlandse ondernemers zand in de ogen strooien door te vermelden dat steeds meer Boeren stoppen met Biologisch terwijl de kamer van koophandel in Duitsland juist een toename ziet in die hoek. Het ariaal Biologisch neemt daar ook toe en dat is een zorgwekkende ontwikkeling voor de nederlandse boer die hoopt op een gelijkblijvende export!

 • hansvanreenen1

  Hou maar op, Bop! Je bazelt.

  Daarbij is het niet fijn als je mensen afkraakt en begint te schelden.
  Ik ben nauw betrokken bij bouwvoorlichting en weet dat het niet zo eenvoudig is als jij hier beweert. Natuurlijk zijn serrestallen e.d. goedkoper, maar de vraag is hoeveel onderhoud dit systeem vergt en hoe duurzaam (rotwoord :) ) deze stal is. Het is inderdaad wel verstandig om je goed voor te laten lichten bij onafhankelijke partijen, dan kunnen de voor- en nadelen goed op rij worden gezet.

  Iedereen succes bij het ondernemen en het komen tot een goed conept dat past bij de betreffende ondernemer!

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.