4380 x bekeken 6 reacties

Met groene stroom geen melk

Rene Kremers
De stroomvoorziening in Canada is zo slecht dat er ‘straight voltage’ ontstaat. Dat is zeer slecht voor de koeien en kan zelfs de oorzaak zijn van een lage melkproductie.

Straight voltage is niet goed te meten of waarneembaar. Er zijn nog veel vraagtekens, dus wordt het probleem niet serieus genomen. Mijn broer Arjan had echter zeer veel problemen om de melkproductie weer op pijl te krijgen na een grote brand een paar jaar geleden. Eerst zocht hij het in het voer en schakelde hij een nieuwe voeradviseur in. Maar de beste man wist de productie niet terug te krijgen op het oude niveau van tegen de 40 liter, het bleef steken op 30 liter. Niemand die het zocht in de stroom, ook deze voeradviseur niet, die toch op verschillende bedrijven komt en meer ziet en hoort. Ook het management kwam aan de orde, want dan ligt het aan de boer zelf en is het straatje van de voerspecialist schoongeveegd.

Noodaggregaat
Afgelopen voorjaar brandde de voerschuur af en moest Arjan met veel kunst- en vliegwerk voeren. Netwerkbeheerder Hydro One had de stroom afgesloten, dus melkte mijn broer met een noodaggregaat. Normaal gesproken daalt dan de productie, maar in die periode met slechter voer gaven de koeien toch meer melk.

Actie
Mijn broer besloot om er toch maar eens een 'straight voltage'-specialist bij te vragen. Deze man was resoluut. Er moesten zaken worden aangepast door de netbeheerder en de installateur. Dus zo gezegd zo gedaan. Deze heren zeiden iets in de trant van: 'ja, dat wisten wij ook wel'. Maar toen er gevraagd werd waarom ze dan niet meteen actie hadden ondernomen, was het van: 'ja, maar daar heeft u ook niet om gevraagd'. Meedenken dat kunnen ze hier net zo min als in Rusland en Oekraïne. Wat dat betreft moet je hier ook zelf opletten en er boven op zitten. Deze heren wisten zelfs te melden dat binnen nu en drie maanden de buurman voor hun deur zou staan, want het probleem verplaatst zich gewoon. Het teveel aan stroom moet ergens weg, en dat gebeurt bij het grootste bedrijf in de buurt dat geen maatregelen treft met filters en stabilisatoren.
De zaken zijn inmiddels aangepast en de melkproductie stijgt nog steeds. Er is goede hoop dat de productie weer op het oude niveau terugkomt.

Frequentie-afwijkingen
Eén van de oorzaken van  straight voltage is dat het net niet de capaciteit heeft om de retourstroom te absorberen en dat er frequentie-afwijkingen zijn. Deze afwijkingen en netcapaciteit worden met elk zonnepaneel dat geïnstalleerd wordt groter. Ook frequentiegeregelde vacuümpompen hebben een grote negatieve invloed op straight voltage en dus op de melkproductie. Zelfs spaarlampen worden hier in Canada gezien als mogelijke oorzaak van het probleem. Dus al die mooie maatregelen voor het milieu hebben een grote negatieve impact op het dierenwelzijn en dus de melkproductie.

Groene energie
In onze West-Europese ogen is het maar behelpen met het netwerk in Canada en de Verenigde Staten. Overal is nog een bovengronds netwerk. Maar met alle wind-, zonne- en bio-energie heb ik ook zo mijn bedenkingen over de kwaliteit van de stroom in Nederland. Het zou me niet verbazen als straight voltage ook in Nederland een rol gaat spelen.

Laatste reacties

 • W Geverink

  Het heet stray voltage Rene en dat komt in Nederland ook voor.

 • agratax2

  Hoi Rene goed dat jij het dierenwelzijn erbij haalt, kan Den Haag het mee doen. De invloed op koeien zal ook bij huisdieren gelden, die dan niet meer lekker in hun vel zitten. Afwachten wat onze Groenen hier mee gaan doen.

 • Mozes

  Is 'stray voltage' hetzelfde als wat we in Nederland 'zwerfstroom' noemen?

 • Elfra

  Ja, stray voltage is zwerfstroom. Maar om heel Canada over een kam te scheren vind ik een beetje absurd. Wij wonen hier al 20 jaar in zuid west ontario en dat is een van de eerste dingen waar je naar gaat kijken en niet een van de laatste als er problemen zijn. Heel bekend probleem.

 • Cor Van Pelt

  Hoe lang woont de fam. Kremers in Canada?
  Wij wonen hier sinds 1953. Stray voltage komt hier af en toe ook voor. Dan zie je dat de koeien wel bij de water bak staan,maar hiet goed willen drinken. Onze fam. heeft een zoon en 2 schoonzoons die rundvee mesten op grote schaal. Dan zie af en toe zoiets. Vorig jaar wilde de koeien in een gedeelte van het feedlot niet drinken. Toen bleek dat er bij een draaibare irrigatie pivot 3 km. ver weg,een kortsluiting ontstaan was.
  De afstanden zijn te groot om alles ondergrond te doen.
  Recente immigranten verwarren de dingen soms.
  Groeten uit Alberta.
  Cor Van Pelt.

 • Jan Zonderland

  Rene, is de farm op de foto die van je broer ? Dan mag hij nog van geluk spreken dat hij 3 fase stroom heeft of binnen handbereik heeft. De meeste plaatsen op het platteland hier in Ontario hebben alleen maar 'single phase service'. Dat houdt in dat wat we in Nederland gewend waren als krachtstroom, 3 x 380 volt, hier 1 x 220 volt is en dat is wel lastig als je veel met electromotoren werkt. Erg dikke kabels, weinig vermogen en lage efficientie. Ik ben het wel met je eens dat het electriciteitsnet hier behoorlijk ouderwets is maar je moet het er mee doen en na zo'n 14 jaar hier weten we ook niet beter. Wij hebben geen levende have dus geen probleem met stray voltage maar dat fenomeen kan inderdaad een zeer groot probleem zijn voor met name rundveebedrijven. En met al die windmolens en zonnepanelen die hier overal neergeplant worden zal het er wel niet beter op worden. Het net is gewoon zwaar overbelast en het zal wel een hele tijd duren voordat Hydro One het hele net verzwaard heeft als het al ooit gebeurt.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.