4 reacties

Kiezen: gras of zetmeel

Goedkoop graan veranderde de persistente graskoe in een hoogproductieve verwerker van luxe zetmeel. Structureel duur graan dwingt nu tot keuzes.

Als ik naar buiten kijk, word ik er niet veel vrolijker op. Zeker, het is groeizaam weer, heel wat beter dan de droogte bij onze Amerikaanse collega's. De plensbuien die ons teisteren zijn misschien nog wel het meest geschikt om alle ondertekenaars van het convenant weidegang er eens in te zetten. Wellicht komt na een verkwikkende douche weer wat verstand boven. In veel discussies klinkt netjes het liberale credo dat de markt regeert, bepaalt en zal sturen. Maar bij weidegang geven rationele argumenten kennelijk niet de doorslag, en dient gestuurd en beïnvloed te worden met convenanten. Ik heb niets tegen weidegang en niks tegen convenanten, maar wél iets tegen discussies op ondeugdelijke argumenten.

Het is denk ik tijd voor een ander convenant: het convenant bemesting. Veel boeren zijn er ondertussen achter dat onder de huidige bemestingsnormen evenwichtsbemesting verleden tijd is, en dat we collectief overgaan tot roofbouw. Ik zie hier in de omgeving meer een meer percelen die na de tweede snede al geel kleuren. Stond gras al in de oudheid bekend als een eiwit- en mineralenrijk voer, tegenwoordig tonen steeds meer analyses de lage waarden van mais. Dat betekent aanvullen met duur voer, dus kostprijsverhoging. Om maar te zwijgen van kroonroest op het gras.

De koe gold altijd als een uniek dier om gras om te zetten in waardevolle melk. Maar 'de markt' had z'n invloed op de koe, haar voeding en de fokkerij. Mais- en graanproducten werden almaar goedkoper en zijn steeds meer gebruikt. De aloude graskoe vroeg wat aanpassing; alleen de melkrijksten konden ermee overweg omdat die door hun hoge producties niet vervetten. De koe werd de laatste 20 jaar dan ook meer en meer een graankoe. In staat om melk te maken van grote hoeveelheden goedkoop, luxe zetmeel.

De markt slaat nu snel om. Mais en zetmeel zijn duurder. Structureel! Daar ben je mooi klaar mee als je eindelijk die hoogproductieve zetmeelkoe in de stal hebt die 10.000 kg wil geven. Dan moet-ie nu z'n zetmeeltanden weer (deels) uittrekken, en in staat zijn van gras melk te maken. En dan zelfs van gras met 14 procent ruw eiwit en minder.

De boer vraagt zich af: ben ik het best af met de hightech, hoogproductieve, scherpe, vroegrijpe zetmeelkoe, of met de rondere, persistente, laatrijpe, conditiehoudende graskoe? Fokkerijorganisaties moeten zich dat realiseren. In de genomics-wedloop is 'een wereldspeler worden' daar doel nummer 1. Beter zouden ze de fokkerij meer afstemmen op de veranderende omstandigheden. Onlangs hoorde ik weer eens de definitie van marketing: onderzoek wat de behoefte van een doelgroep is, en speel erop in. Tijd om dat weer eens letterlijk te nemen. Geen behoefte creëren door dure reclamecampagnes, niet consumenten aanpraten dat koeien in de wei horen. Er heerst een crisis. Dat is de ideale tijd om op alle vlakken weer eens een zooitje onzinnigheid te schrappen. Zo niet, dan komen we met z'n allen van de regen in de drup!

Laatste reacties

 • joannes

  Zouden boeren in de toekomst een zetmeel of een graskoe gaan ¨kiezen¨ afhankelijk van hun situatie, locatie, interesses? Ik denk dat velen zich afvragen waarom die ¨goede¨ koe bij hen niet doet wat hij op papier zou moeten doen. Daar breng je met het onderscheid nu duidelijkheid.

 • boerja

  Jeroen, mijn complimenten.. In deze column ga je verder dan fokkerij... Vooral de laatste drie zinnen vatten het heerlijk samen!!

 • JeroenvBuuren

  zijn toch de dingen waar ik blij van wordt op het melkveebedrijf. voorschrijdend 12mnd gemiddelde; 54% melk uit ruwvoer (enkel gras!!!!). 22 kg brok per kg meetmelk; aantal attenties <10% voor uiergezondheid. inseminatiegetal bij de melkkoeien 1,29. Vasthoudendheid in fokdoel voegt waarde toe. Getallen gaan/zijn allemaal op niveau of in richting die ik voor ogen heb. %eiwit geleverd 3,68 met celgetal rond de 100.
  O en voor de duidelijkheid: veestapel 52,5% RHF 25%BS 12,5% MRIJ. Ik ben mijn eigen inseminatie(fokkerij) organisatie; als boer moet je visie hebben niet verwachten dat een ander dat voor je weet/doet !!

 • JeroenvBuuren

  lees nu de laatste zinnen nog eens. nooit geweten dat een nuchtere boer gevoelig is/was voor commercie... ? meer interesse over betreffende veestapel ? Bijvoorbeeld gasthuis Konvoy Suzanne; een excellente koe en in de finale Roodbont oud op NRM 2012.
  Kijk op facebook pagina melkveebedrijf het gasthuis.

Of registreer je om te kunnen reageren.