Redactieblog

1295 x bekeken 1 reactie

Belgen houden van boter

Boter en kaas zijn goed voor de mens. Dat vinden de Belgen en die houden van lekker eten. Ze laten hun mening bevestigen door een Deense professor.

Deze professor, Arne Astrup, zegt dat de negatieve geluiden over het hoog gehalte aan vetzuren in zuivel niet terecht zijn. Daar wordt te veel de nadruk op gelegd door de voedseldeskundigen. Vergeten wordt dat de gecombineerde nutriënten in kaas in combinatie een ander effect hebben dan de verschillende voedingsstoffen apart.

Een helder en prettig geluid. Dat zouden we in Nederland ook meer moeten zien. Daar krijgen de tegenstanders van  de vetzuren in zuivel alle kans om hun gram te spuien. Nooit eens een fris tegengeluid. Zoals nu in België.

De vraag dringt zich op wie dat zou moeten doen. Wij hebben de gezamenlijke zuivelpromotieorganisaties opgedoekt. Vroeger hadden we een zuivelbureau. Die maakt reclame voor melk en kaas. Zuivelbureau weg en voor een groot deel de algemene reclame ook. Wie herinnert zich niet meer Joris driepinter, die melk aanprees. Nu zijn het de verschillende producenten, die hun merk aanprijzen. En niet het product. Hetzelfde is het geval met kaas. Wel reclame over een bepaald merk kaas, maar geen reclame om de totale omzet te verbeteren.

Wie zou het moeten doen? Misschien de NZO, waar de gezamenlijke zuivel nog is verenigd. Vooral met het oog op 2015, als er meer melk komt, is het nodig ook reclame te maken voor de hoeveelheden. En hoe kan dat beter om te wijzen op de grote voedingswaarde van kaas en boter?

Wij kunnen nog wat leren van de Belgen.

Eén reactie

  • poldes

    De voedsel en waren autroriteit zou een opdracht aan een gacriditeerd onderzoekstation/bureau kunnen neerleggen,om de energiewaarden te bepalen van 1 Kg melkpoeder/1Kg kaas en 1kg roomboter.
    Zo kan het zichtbaar worden of er een melkpoedermotor in een prius moet zitten.
    De Co2 uitstoot is door de koeieboer al betaald.en geen Co2 uitstoot door de melkpoedermotor in de prius;het zijn 2 vliegen in een klap ;en de derde troef er blijft geen vervuilt mileu over van het met electra laden van de accu

Of registreer je om te kunnen reageren.