Boerenblog

9 reacties

Waarom klagen wij boeren zoveel?

Waarom klagen bijna alle Nederlandse boeren zoveel? Omdat het slecht gaat? Nee, natuurlijk niet. Integendeel…

Het weer zit me niet mee. Deze keer is er veel te veel regen. Ik kan het land niet op met de trekker en kan dus niet gras zaaien en gras poten, dat is balen. In huis ben ik niet te genieten en klaag ik tegen mijn vriendin, die het probeert te relativeren door te zeggen: ”Je bent niet de enige.” Daar heeft ze natuurlijk wel gelijk in, maar de buren hebben het gras al staan en kunnen dus voeren en weiden. Die hebben een super groeiseizoen met deze neerslag, ongekend voor deze tijd van het jaar. Want we zitten nu inmiddels in de droge periode.

Gortdroog en heet in de VS
Ik krijg een mail van mijn tweelingbroer die op vakantie is in de Verenigde Staten en ook bij onze zuster langsgaat. Daar is het gortdroog en erg warm. Mijn tweelingbroer en zijn vriendin klagen over de hitte: 35 tot 40 graden, en mijn zuster en haar man klagen over de droogte. Ze zien hun maisoogst geheel verpieteren.

Klagende boeren
Door mijn overtollige tijd ben ik aan het nadenken over de vraag waarom de Nederlandse boer zoveel klaagt. Er is ook een spreekwoord : ‘Pas als een boer niet meer klaagt, is het mis’. Waarom klaagt een Nederlandse boer? Is het omdat hij zich slecht voelt? Niet altijd. Of is het omdat het slecht gaat? Ook niet echt, want we klagen ook in goede tijden. Volgens mij klagen wij boeren omdat we zo’n enorme ambitie hebben. We hebben een enorme ‘drive’ om het beter te doen dan vorig jaar, dan de buurman, dan een computermodel. En als er dan iets tegenzit wat we niet zelf in handen hebben, gaan we klagen. Heb je het wel zelf in de hand, dan dóe je er wat aan. Want eerlijk is eerlijk; wij Nederlandse boeren willen wel de beste zijn.

Laatste reacties

 • kok999

  Een mogelijke benadering is de korte aanwijsbare relatie tussen de beslissing en uitvoering. Werk je voor een baas dan wacht je op een beslissing en bij de uitvoering heb je een gedeelde bijdrage (google woord, afbeeldingen : informatiepyramide). In dit model beheerst de boer bijna de gehele pyramide.
  De boer(in) beslist en voert uit. Elk alternatief op deze beslissing met een beter resultaat kan gebruikt worden bij het klagen. Zij die nooit beslissen en of uitvoeren hebben dus veel minder te klagen.

 • joannes

  De boer heeft veel minder onder controle dan in ander ambachten met de voordurende druk te reageren op onvoorziene omstandigheden. Je mist altijd een paar bedreigingen /kansen of je schat ze verkeerd in. Om er psychologisch mee om te kunnen gaan moet je het gewoon van je af praten / klagen.

 • Mozes

  Klagen is net als arm of eenzaam voelen. Iemand die meer wenst dan hij bezit voelt zich arm. Iemand die meer contacten wenst dan hij heeft voelt zich eenzaam.
  Een boer heeft een wensbeeld van de groei van het gewas of de productie van het dier. Dit wensbeeld wordt bijna nooit werkelijkheid. Er is altijd wel een droogte of neerslagoverschot of een zieke koe. Factoren waar de boer geen grip op heeft. De machteloosheid tegenover het wensbeeld wordt geuit door klagen.

 • info95

  Een boer klaagt het minst in februari..

  Is nl de korste maand...

 • farmer135

  gewoon ff een weekje op vakantie......

 • tuinvrouwtje

  ja, en niet alleen boeren klagen, ook andere mensen klagen altijd over het weer, het is gewoon nooit goed,

 • Leo Tholhuijsen

  Als de boeren niet meer klagen en de pastoors niet meer vragen, dan nadert het einde der dagen.

 • damen

  Ik heb gehoord: boeren klagen altijd over 3 dingen
  Het weer
  De prijzen
  En de lange levertijd van een mercedes

 • Mozes

  Heb jij dat gehoord Damen?
  En wat denk jij zelf?

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.