6081 x bekeken 5 reacties

Ontbrekende stieren

Op de NRM miste ik een dochtergroep van CRV’s verkooptoppers Cricket en Reladon. Het eerste verbaast en verontrust me, het tweede niet.

De NRM was de keuring van 's lands beste koeien met een demonstratie van en wedstrijd tussen dochtergroepen. Nu is het een wedstrijd cowfitten, geflankeerd door dochtergroepen van stieren waarvan de verkoop een 'boost' nodig heeft. We krijgen geen dochtergroepen te zien van stieren die met moeite aan de spermavraag voldoen.

Ook missen we in Zwolle stieren met hoge cijfers die zich niet in hun dochters vertalen. Tot die categorie schaar ik Cricket, CRV's bestseller van de laatste jaren. Sommige ki's stellen uit 40 dochters een goede groep samen. Dan zou dit zeker moeten lukken bij Cricket, met 112 voor exterieur en ruime dochteraantallen. Het opnieuw ontbreken van zijn dochtergroep geeft dus te denken.

De NRM-inzenders trainen hun koeien in het 'beste-beentje-voor-zetten' en 'met-de-kop-omhoog lopen'. Wij oefenen dat met het hele koppel. Na negen weken hobbyen in een noodmelkstal gebruiken we sinds 25 juni onze nieuwe melkstal. Nu leren we de koeien op de juiste plek te gaan staan. Kop naar beneden bij het eerste hekje, daarna kop omhoog om door het voorhek te komen. De exit is bijna als een keuringsring: in een paar tellen staan ze weer buiten. Wie het langst in deze 'ring' verblijft, bestempelen we echter niet als de beste.

Enkele stieren geven intelligente, leergierige dochters. Robotboeren weten al lang dat Jabot-dochters en Blackstar-nazaten rampzalige robottoeristen zijn, heel anders dan bijvoorbeeld de Labelle's. Kian toont ook hier wéér eens zijn verdienste. Zijn supersnelle, best stappende, slimme dochtertjes zijn gewoon een genot om te melken.

Tegenstanders van Kian komen met één minpunt: de vruchtbaarheid van zijn dochters. Ik praat die eigenschap niet goed, toch zie ik het in perspectief. Een koe drachtig krijgen moet één keer per jaar, geld verdienen aan een koe moet elke dag en je moet haar twee keer per dag melken. Schik hebben aan een koe moet jaarrond en 24 uur per dag.

Kian duikt vanwege zijn 12 procent MRIJ op in het inkruis-verhaal. Wie dat aanhaalt, komt daar dik 20 jaar te laat mee. Zijn in 1988 geboren grootvader Sunny Boy had 12 procent FH-bloed.

Inkruisen doe je om een maximale heterosis te krijgen. De laatste tijd staan er zelfs gekruiste stieren op de KI. Reladon is bij CRV een verkooptopper. Deze namaak-blaarkop heeft Montbéliarde, Holstein en Brown Swiss in zijn stamboom. Zijn voornaamste kracht is bevruchten.

Hoe aansprekende moeders de kruislingstieren Reladon en Bosgoed Legende ook hebben, voor mij bewijst de inzet van deze stieren twee zaken. Ze bevestigen Jacob Chardon's stelling dat de Holsteinfokkerij faalt als inkruisen een vlucht neemt. En het bevestigt dat verstand van inkruisen bij CRV ver te zoeken is. Kruisen doe je immers met zuivere rassen.

Reladon verkoopt als een speer. Zijn verkoop behoeft dus geen boost. Voorlopig hoeven we dus niet voor zijn dochtergroep op de NRM te vrezen.

Laatste reacties

 • NoordHollander

  de nrm met oa de vaak nergens op slaande kommentaren bij dochtergroepjes ,het instorten van genomicsstier tobias die met 113 voor exterieur haast het slechtste dochtergroepje toont in zwolle en andere zaken over kruisen: het gemaskerde bal is begonnen wil de echte nu opstaann....

 • jan1966

  De demonstratie van dochter groepen van stieren uit de fokperiode was een flinke domper, veel onbruikbare stieren qua eiwitvereving, zoals shottle jeeves of sanchez. Of stieren waar geen sperma meer van te krijgen is zoals opnieuw shottle, stol joc en goldwyn. Mijn voorstel, geen dochtergroepen van stieren met eiwit lager dan -0,10 en geen dochtergroepen meer van stieren waarvan geen sperma meer te krijgen op NRM ,als je de NRM tenminste aantrekkelijk wilt houden voor de 'doorsnee' melkveehouder

 • gkorsten@hetnet.nl

  Beste jan1966

  Van stol joc is nog sperma beschikbaar!

 • hookwood1

  Hoe had je dat in gedachten Jeroen? Een dochtergroep op de NRM 2012 van een stier die in juli 2009 is geboren?

 • albertvanegdom

  Beste Jeroen jij weet ook best dat van cricket rond deze tijd de eerste dochters uit de fokperiode afkalven, dus voor deze stier komt de NRM een half jaar te vroeg. En de 3e en 4e-kalfs proefperiode dochters staan voor de helft in Belgie wat het verhaal er niet eenvoudiger op maakt.
  Maar ik hoop ook dat we bij de CRVkoe-expo begin volgend jaar een groep te zien krijgen want zo te horen is iedereen nieuwsgierig, alhoewel veel veehouders tegen die tijd ook al een dochtergroepje aan de melk hebben.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.