Commentaar

2476 x bekeken 1 reactie

Nu nagenieten

De NRM. Mooie koeien, wat dochtergroepen die de beloftes niet waarmaakten en vooral veel netwerken.

Een fokkerijfeest, zo mag je de NRM noemen. Twee dagen lang een volle bak in Zwolle, richting 12.000 bezoekers. Goed bereikbaar, goed georganiseerd en – de ergernis van Utrecht is voorbij – gratis parkeren. De fokkers roemen de ruimte in de hal waar het vee staat en de ruime paden. Meerdere inzenders geven complimenten aan de kwaliteit van het ruwvoer en de algehele verzorging door de beursorganisatie.

De bezoekers zullen zich nog lang de emoties van de winnaars herinneren. Voegt een blad gewijd aan de NRM dan nog wel wat toe? Het antwoord gaf Gerben van Engelen van KI Samen me ongevraagd. 'Als je de mooie foto's ziet, besef je pas echt hoeveel goede koeien er waren. Het nagenieten is nog fijner dan het plezier op de beursdag.' Daarom een extra dikke Rundveehouderij in Boerderij van deze week, veel grote foto's en volop meningen.

Bij een bezoek aan de NRM gaat het niet alleen om de fokkerij. Op de tribunes en in de gangen van de bijbehorende beurs is het een feest der herkenning. Mensen praten volop over andere zaken in de veehouderij. De netwerkfunctie van de NRM is belangrijk. Bijpraten, contacten aanhalen en soms zaken doen. Een dag of twee dagen genieten, zonder mest- en ammoniakproblemen, strategie onder de vrije markt en andere zware onderwerpen.

Dan over het vee zelf. Veel groepen van jonge stieren haalden niet het niveau dat de cijfers beloofden. Bij de individuele keuringen waren de jonge roodbonten beter dan hun zwarte soortgenoten. Bij midden en oud allemaal kasten van koeien, de rode iets bespierder dan de zwarte. Het is meer een kwestie van persoonlijke smaak dan economie wat de doorslag in de keuze geeft.

Over de jury dit keer geen wanklanken. Het was een feest voor liefhebbers, waarvan ook buitenstaanders via TV Oost en De Volkskrant konden meegenieten. Nu start het nagenieten met het themanummer.

Eén reactie

  • NoordHollander

    kijk voor een journalist is netwerken erg belangijk robbert voor een veehouder zouden de dochtergroepen van groot belang kunnen zijn voor hun bedrijfsvoering ze moeten toch richting buitenland gaan kijken zie alle kampioenes zwartbont en 1A winnaressen

Of registreer je om te kunnen reageren.